Calvin Voll: "Werken in een Scrumteam is heel prettig"

dinsdag 13 februari 2018

Een Amsterdammer die met plezier in Rotterdam werkt: voor Calvin Voll is dat dagelijkse realiteit. Als Scrummaster leidt hij namens Valori een scrumteam van zeven collega’s bij een grote energieleverancier. Zijn werkdagen zijn afwisselend van aard en goed gevuld. Wat staat er zoal in zijn agenda?

10.15 uur: Succesvolle retrospective

“Als testconsultant werk ik bij een energieleverancier in Rotterdam. Ik reis met de trein vanuit Amsterdam en arriveer rond half negen ’s ochtends op mijn werk. Zo ook vandaag. Ik kwam hier als testconsultant, maar werk sinds een aantal maanden eveneens als Scrummaster.

Momenteel bereid ik de retrospective voor die ik elke twee weken na de Stand-up met mijn team houd. Om de sessie zo aantrekkelijk mogelijk te houden, breng ik de nodige variatie aan. Vandaag kies ik voor affiliatieplaatjes, waarbij elke collega een afbeelding kan uitkiezen die zijn gevoel over onze huidige sprint weergeeft. Er speelt bij ons wel het een en ander. Zo hebben we veel personele veranderingen binnen het team, dat geeft energie maar zorgt ook voor onrust.

Daarnaast zijn we nu vijf maanden bezig met een grote sector release, een klus die normaal gesproken niet in ons team terecht komt. Het is een groot project dat bijna eindigt, de teamleden werken echt naar het einde toe. We willen graag weer wat kleinere, behapbare story’s oppakken. De retrospective duurt anderhalf uur, we beëindigen ‘m met een goed gevoel.”

12.29 uur: Tafelvoetballen

“Om 12 uur is het tijd voor een welverdiende pauze. We werken in het centrum van Rotterdam, dus meestal gaan we ergens buiten lunchen. Onbewust praten we niet over werk. Eén keer per week spelen we na de lunch nog een potje tafelvoetbal op kantoor. Daarna zijn we er weer klaar voor om serieus aan het werk te gaan.”

13.49 uur: Testcases

“Vandaag heb ik ongeveer twee uur gepland om testdata voor de sector release te genereren en testcases uit te werken danwel uit te voeren. Het leuke van het werken in een Scrumteam is dat ik letterlijk en figuurlijk naast de developer zit. Dat werkt wel zo snel en effectief. Sowieso ervaar ik het werken in een Scrumteam als heel prettig.”

15.05 uur: IT Stand-up

“Sinds enkele weken wordt bij deze organisatie een IT Stand-up georganiseerd. Hierbij komen alle IT’ers uit de organisatie bij elkaar, dat zijn er ongeveer 30. De meeting duurt maximaal een half uur en iedereen krijgt de kans om te vertellen wat hij of zij doet en of daar hulp van anderen wenselijk bij is. Het is een praktische en boeiende manier om te horen waar je collega’s zich mee bezighouden, dat inzicht kan nuttig zijn. Soms kun je een ander met je kennis helpen en als je zelf advies nodig hebt, weet je waar je met een hulpvraag terecht kunt.”

16.34 uur: Techniek of business?

“Over mijn rol als tester ben ik momenteel aan het nadenken. Ik vind het technische aspect erg interessant, maar heb ook een zekere affiniteit met de businesskant van het vak. Dat komt ongetwijfeld door de economische studie die ik gedaan heb. Ik heb nu een gesprek met een mede-Valoriaan die ook bij deze opdrachtgever gedetacheerd is, hij vervult de rol van business analist. Ik vraag hem naar zijn rol als BA, wat hem in zijn werk vooral aanspreekt. Ik wil me graag verder ontwikkelen. Momenteel volg ik bij Valori de Business Intelligence training, ga daarna nog een technische training doen. Die kansen zijn er volop bij Valori. Zo hoop ik duidelijk te krijgen welke kant ik met mijn werk op wil gaan. ”

18.37 uur: Ontspannen

“Nadat ik met de intercity weer naar Amsterdam ben gereisd, ga ik met vrienden een hapje eten. Daarna gaan we meteen door naar de sporthal voor ons wekelijkse potje zaalvoetbal. Lekker ontspannen.”