De PEGA-tester als spin in het web

donderdag 6 april 2017

Over een paar weken gaat mijn vrouw voor het eerst bevallen. Van een tweeling. We kijken er allebei erg naar uit om ouders te worden. Maar vóór die tijd moet er nog wel het nodige gebeuren. En omdat mijn vrouw inmiddels wat minder energie heeft – en minder mobiel is - ben ik degene die dat oppakt, coördineert en uitvoert. Dat ligt me wel, omdat ik als PEGA-tester ook op mijn werk de spin in het web ben.

15.000 klanttransacties per dag

Als Pega-tester werk ik momenteel bij een opdrachtgever waar een transactieverwerkingssysteem gebouwd wordt in PEGA 7.2.2 dat straks dagelijks 15.000 klanttransacties gaat verwerken in een Greenfield-omgeving. Eén van de voordelen van het systeem is het feit dat de medewerkers van de afdeling Klantenservice real time transacties te zien krijgen – voor het afhandelen van eventuele problemen is dat een bijzonder klantvriendelijke optie. Dat, en nog veel meer, wordt mogelijk gemaakt dankzij Pega, het Business Process Management systeem waarin het transactieverwerkingssyteem gebouwd wordt.

Topje én de ijsberg

Als tester heb je te maken met alle partijen die bij de requirements en ontwikkeling van het systeem betrokken zijn. Als full stack tester test ik alle lagen in het systeem. Ik vind dat uitdagend, ik weet wie wat gebouwd heeft en overzie dus het totale plaatje. Voor het welslagen van het systeem is dat inzicht onmisbaar. Testen is het feitelijke topje, daarnaast moet je precies weten hoe de ijsberg is opgebouwd.

Pega-gecertificeerd

Omdat ik Pega-gecertificeerd ben, weet ik bovendien hoe ik alle lagen van het systeem moet benaderen; ik kan diep in de code kijken om sneller defects te pinpointen. Mijn collega’s weten dat. Ik ben vaak het eerste aanspreekpunt voor vragen of problemen, ben bijvoorbeeld ook het gezicht van het team tijdens acceptatietesten bij gebruikers. Dat procesgerichte denken benut ik eveneens bij mijn contacten met alle stakeholders. De voordelen van Pega-kennis reiken dus verder dan het testveld alleen.

Extra aantrekkelijk

Maar er zijn meer redenen waarom Pega mijn werk zo prettig maakt. Als Pega-tester kan ik mijn eigen tools in Pega bouwen, denk aan report definitions of activities voor het opschonen van de testomgeving. Zo kan ik mijn afhankelijkheid van anderen verkleinen en zelf de testomgeving beheren met mijn eigen testdata. Dat alles maakt mijn werk bijzonder aantrekkelijk.

Twee nieuwe gebruikers

Die rol van spin in het web blijf ik dus met veel enthousiasme uitvoeren. Ook thuis, waar er binnenkort dus twee nieuwe gebruikers bijkomen. Ik ben heel benieuwd hoe snel ik dàt systeem zal beheersen...