Emiel Joosten: “Een Valori Mendix-Chapter behoort zeker tot de mogelijkheden”

dinsdag 7 mei 2019

Moment:

16 april 2019

Waar:

Ahoy, Rotterdam

Gebeurtenis:

Bezoek aan Mendix World 2019

Bijzonder, omdat:

“Voordat ik bij Valori kwam werken, was ik anderhalf jaar werkzaam als Mendix-developer. Mendix is een leuk low-code platform, maar professioneel testen ontbreekt er helaas. De developers testen weliswaar hun eigen werk en soms zijn er integratietesten, maar van geautomatiseerde regressietesten, uitvoerige performancetesten of E2E-testen is geen sprake. Valori is gespecialiseerd in testen, er zijn ook diverse Chapters actief waarin groepen vakgenoten hun deskundigheid bundelen om zo specialisaties te optimaliseren - zelf ben ik momenteel werkzaam in het Pega-Chapter. Dat zette me aan het denken: Mendix ervaart een flinke groei, zou het ecosysteem er al klaar voor zijn om dedicated Mendix-testengineers te omarmen?

Een geschikt moment om dat uit te vinden was Mendix World 2019, dat onlangs plaatsvond in Ahoy Rotterdam. Samen met Valori-collega’s Jelle Schutte en Bas van Opstal liep ik er op 16 april tussen de grote spelers van de Mendix-community die uit de hele wereld naar Rotterdam gekomen waren. Al snel werd duidelijk dat professioneel testen hier absoluut nog niet de plaats inneemt die het verdient.

Dat begon bijvoorbeeld al bij de speciaal voor de bezoekers ontwikkelde Mendix-World-app. Bij het opstellen van een eigen account moest je je functie invullen: de functie van tester ontbrak. Mendix CEO’er Derek Roos sprak in zijn openingsspeech diverse functionarissen toe, maar de tester werd niet genoemd. En ook tijdens de vele gesprekken die Jelle, Bas en ik met business partners, consultants en developers voerden, bleek dat er tijdens projecten nauwelijks diepgaand specialistisch getest wordt. Als er al getest wordt, gebeurt dit manueel door de developers zelf.

Er is één sterke Mendix-testtool op de markt, ‘ATS’, maar deze is vanwege de hoge kosten niet voor iedere klant aantrekkelijk. Iedereen erkent de noodzaak van kwaliteit, maar Mendix staat voor rapid delivery en testen wordt daarbij vooral gezien als vertragende factor. Ofwel: de meerwaarde van professioneel testen wordt niet echt ingezien, ervaren Mendix-testconsultants zijn schaars.

De conclusie tijdens mijn gesprek met Jelle en Bas na afloop was duidelijk: voor Valori liggen hier de nodige kansen. Ik mag mijn ambitie op dit gebied realiseren: aan mij de eer om een project hieromtrent op te zetten en verder te ontwikkelen. Heel cool maar tegelijkertijd ook spannend! De komende tijd zal ik, naast mijn huidige opdracht, mijn visie inzake Mendix-testen concreter gaan vormgeven. Een Valori Mendix-Chapter behoort hierbij zeker tot de mogelijkheden. Als Mendix-tester ben ik inzetbaar en wie weet zijn er wel meerdere Mendix-consultants die affiniteit met testen hebben en het borgen van kwaliteit belangrijk vinden.

Op de terugweg van Mendix World liep ik een trap af en op iedere trede stond een variant op de slogan van deze dag ‘Go make it’: Go love it, Go dig it, Go dream it, Go build it. En ja, hier stond ‘ie dus wel: Go test it. Uitstekend advies, lijkt me.”

Meer weten over werken bij Valori?

Bel of mail met Diana van Ark, (06) 55878933 of dianavanark@valori.nl of download ons e-book Werken bij Valori via onderstaande knop:

E-book Werken bij Valori