Emiel Joosten: “Pro-actief communiceren als full-stack tester is onmisbaar”

dinsdag 19 juni 2018

Als full-stack testconsultant haalt Emiel Joosten informatie uit alle systeemlagen. Dat dit een extra kritische blik vergt, is slechts één van de aspecten die zijn werk zo leuk maken. Een kijkje in zijn werkagenda, op een willekeurige dag.

7.45 uur: Hotelontbijt

“Op dit moment werk ik in Leeuwarden en dat is een flink eind rijden vanaf mijn woonplaats. Daarom heb ik akkoord van Valori om indien nodig in een hotel te overnachten. Ik ben daar erg blij mee en maak er één keer per week gebruik van. Vanochtend ontbijt ik in het hotelrestaurant, waar ik kan kiezen uit een smakelijk ontbijtbuffet. Vanaf hier ben ik zó op mijn werkplek bij de ING. Lekker relaxed.”

9.10 uur: Opnieuw bouwen

“Na een mailcheck en het regelen van koffie ben ik vanaf 9.00 uur bij de dagelijkse Stand-up aanwezig. Als Full-stack testconsultant maak ik deel uit van één van de twee teams die hier werkzaam zijn voor de afdeling Collections. Deze afdeling heeft als belangrijkste taak het ondersteunen van mensen met een betaalachterstand. Om die cliënten zo effectief mogelijk door het proces te leiden, moeten al hun gegevens goed vastgelegd zijn. De twee teams hebben de opdracht om de applicatie efficiënter en mooier te maken, ons team is gefocust op de continuïteit van de applicatie. Een flinke klus, want er is een enorme backlog.

Tijdens de Stand-up van vandaag vertel ik over een bevinding tijdens een test: in een deel van het systeem zijn verschillende veldjes niet accuraat gelinkt. Afgesproken wordt dat de bouwer dit onderdeel vandaag gaat aanpassen, waarbij ik tijdens de aanpassing meedenk en test. Zo kunnen we sneller anticiperen.”

13.33 uur: Focussen op incasso

“Om 13.00 start de Refinement waarin we een duidelijke goal voor de volgende sprint vaststellen: de overdracht van cliënten naar de juiste incassopartners moet aan het eind van de sprint goed in de applicatie verwerkt zijn. De incassopartners zijn externe partijen, we moeten dus extra zorgvuldig kijken naar de koppeling tussen de diverse systemen.

Pro-actief communiceren is hierbij onmisbaar, alleen zó krijg je immers het doel van het proces goed in beeld. De samenwerking die zo ontstaat, vind ik één van de leukste aspecten van mijn werk. Bouwers, IT, business… als tester krijg ik van allemaal wat mee. Daarnaast kan ik als Full-stack tester uit alle lagen van het systeem informatie halen. Dat vereist weliswaar een extra kritische blik, maar ook dat vind ik interessant in mijn werk. Ik ben hier nu een aantal maanden en als team krijgen we een steeds beter beeld van onze eindbestemming.”

15.02 uur: Acht testcases

“Ik heb een nieuwe userstory ontvangen om te testen. Deze userstory moet ervoor zorgen dat de cliënt de juiste BKR-registratie toegewezen krijgt en op een bepaalde werklijst wordt geplaatst. Ik probeer hier alle mogelijke routes voor af te vangen, dat worden er acht. Nadat ik de testcases heb opgesteld, controleer ik ze samen met een collega van de business. Dat gaat makkelijk, zij zit vlakbij en de review verloopt naar wens. Daarna noteer ik in het Scrumbord dat ik deze taak heb afgerond, waarbij ik de gereviewde testcases in een document toevoeg. Ik plan in mijn agenda dat ik volgende week deze testcases aan de hand van verschillende tools in een testomgeving zal uitvoeren. Tijd om naar huis te gaan.”

19.23 uur: Beachvolleybal

“Meestal rijd ik op weg naar huis eerst langs de supermarkt en ga ik thuis lekker koken. Vanavond wordt dat een lichte en snelle maaltijd, want om 19.00 uur ga ik beachvolleyballen. Ik geniet ervan om buiten te sporten, het is heerlijk weer. Na afloop neem ik een douche en ga ik terug naar huis. Morgen weer vroeg op voor de reis naar Leeuwarden.”