Fietsenmaker of Business Analist? De kracht van vakmanschap

donderdag 10 maart 2016

Wat is de kracht van vakmanschap? Dat werd mij tijdens de zomervakantie weer eens duidelijk. Na een aangename fietstocht plus uurtje minigolfpret trof ik mijn fiets gedeeltelijk intact aan: het achterwiel bleek gestolen. Thuisgekomen zocht ik op internet naar onderdelen om mijn fiets te herstellen, want hoe moeilijk kan dat zijn?

Gang naar fietsenmaker

Na het bekijken van tientallen wielen, cassettes, buiten- en binnenbanden wist ik beter. Ik was het overzicht totaal kwijt en besefte dat zo’n ogenschijnlijk simpel karwei een vakman vereiste. Want welke onderdelen moest ik kiezen en was ik wel in staat om het wiel goed en veilig te monteren? De gang naar de fietsenmaker was snel gemaakt. Uit zijn offerte bleek dat ik nog een velglint en nieuwe ketting nodig had, onderdelen waar ik zelf niet aan gedacht had. Fietsen maken is overduidelijk het werk van specialisten.

Verbindende kracht

Dat geldt ook voor het formuleren van een doelstelling, een goede set requirements of het beschrijven van een user story of use case. Stuk voor stuk activiteiten die tot het vakmanschap van de Business Analist behoren, ook binnen een Agile context! Als ‘facilitating stakeholder collaboration’ is de verbindende kracht van de Business Analist onmisbaar. Net als de fietsenmaker, is hij een specialist.

Banden plakken

Het vakmanschap van de BA ligt in het verbinden van mensen. Een belangrijke rol, zo vinden ook auteurs Groeneboer en van den Berge. In hun interessante boek ‘Dynamiek in verbinden’ komt het belang van de relationele ethiek ter sprake. Herkenbaar daarin vind ik de essentiële invloed van de rechtvaardigheid in de balans van geven en ontvangen van mensen, de zogenaamde emotionele bankrekening. Een goede BA weet hoe hij en zijn stakeholders kunnen storten en opnemen van elkaars’ bankrekeningen om tot een optimaal resultaat te komen. Puur vakmanschap. En vakmanschap moet je overlaten aan specialisten. Bij mijn fiets beperk ik me daarom voortaan maar tot banden plakken.