Hendri Eleveld: "Ik laat graag mijn hersens kraken”

vrijdag 22 april 2016

Hendri Eleveld werkt namens Valori als testtool consultant bij de Rabobank in Utrecht. Zijn agenda op een doordeweekse dag begint met een blik op het Scrumbord en eindigt ‘voor de klas’. “Ik vind het leuk om mijn kennis te delen.”

9.07 uur: Blik op het Scrumbord

“De Rabobank in Utrecht is mijn dagelijkse werkplek, ik werk hier namens Valori als testtool consultant. Als ik ’s morgens binnenkom, haal ik eerst koffie en praat ik kort bij met collega’s. Daarna bekijk ik op het Scrumbord wat er gedaan moet worden. Vandaag staat onder andere een demosessie voor product owner en business op het programma. Dat wist ik al, want die demosessie verzorg ik zelf.”

10.17 uur: Demo Doelmonitor

“Ons team, bestaande uit twee testers en vier ontwikkelaars, werkt samen aan de ontwikkeling van Doelmonitor. Dit is een beleggingssoftware die in luttele seconden 10.000 belegging scenario’s doorrekent, afgestemd op het doel dat een belegger over een aantal jaren wenst te behalen. Tijdens deze demo lichten we de product owner en business in over de vorderingen die we de afgelopen tijd gemaakt hebben en de testen die nu geautomatiseerd draaien. De reacties zijn enthousiast, men is weer op de hoogte van onze activiteiten in de afgelopen sprint.”

12.23 uur: Turkse pizza

“Normaal gesproken lunch ik met mijn teamgenoten in het bedrijfsrestaurant van de Rabo, maar vandaag gaan we naar buiten om een stukje te lopen en een Turkse pizza te halen. Dat doen we één keer per week, een smakelijke wandeling.”

14.43 uur: Retrospective

“Na elke sprint organiseren we een retrospective: wat ging goed, wat kan beter? Over de meest recente sprint zijn we er snel uit: in het begin ging het prima, maar tegen het einde kregen we te veel op ons dak. De omgeving werkte niet mee zoals zou moeten, er moesten allerlei aanpassingen gedaan worden door diverse teams. Dat leidde tot vertraging in de planning. We hebben dit bij de business aangekaart en aangegeven dat we meer tijd nodig hebben om het systeem goed te testen. Dat was geen probleem, de situatie is herkenbaar.”

15.03 uur: Hersenen laten kraken

“Ik zit nu achter de computer voor één van mijn favoriete onderdelen van mijn werk: de voorbereidingen voor de volgende sprint. Ik maak de testautomatisering van de vorige sprint af, lees nieuwe documentatie in en bedenk hoe we de volgende sprint gaan aanpakken. Dat houdt in dat ik bezig ben met het echte testen, waar ik goed in ben, en een beetje programmeren. Ik ben een puzzelaar, vind het fijn om mijn hersens te laten kraken.”

19.52 uur: Voor de klas

“Bij Valori geef ik momenteel een cursus Java aan testers die iets met testautomatisering willen gaan doen. Ik heb vroeger wiskundeles gegeven, vind het leuk om mijn kennis te delen. De cursus bestaat uit vier avonden les op kantoor bij Valori, zes mensen doen eraan mee. Zij krijgen de basisbeginselen Java uitgelegd, zodat zij weten wat deze programmeertaal inhoudt èn vervolgens een paar regels code kunnen intikken. Er heerst een ongedwongen, positieve sfeer, waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen en plaats is voor de nodige humor. De avond vormt een mooie afsluiting van deze werkdag.”