Joost Jongman: "Valori's partnership met Parasoft is uniek"

dinsdag 28 februari 2017

In het werk van Joost Jongman, testautomatiseerder en service virtualisatie specialist, speelt Parasoft een grote rol. Geen wonder, hij is één van de vijf superspecialisten die ons land kent op dit gebied. Zijn kennis benut hij niet alleen bij zijn opdrachtgever, binnen Valori is hij Chapter Lead van een groep collega’s die net als hij veel van Parasoft afweten. Een impressie van een willekeurige werkdag.

7.15 uur: Mailcheck

“Om zes uur gaat mijn wekker. Ik eet zelf wat, dek de ontbijttafel voor mijn vrouw en onze drie jongens en ga snel met de auto richting Amsterdam. Hier werk ik namens Valori bij een bank, als testautomatiseerder en service virtualisatie specialist. Om kwart over zeven zit ik er achter mijn bureau en check ik mijn mails, die vaak een prima voorbereiding van de dag vormen. Vandaag tref ik tussen de mails een vraag of ik bij een ander team binnen de bank iets kan komen vertellen over de tool Parasoft SOATest. Dat doe ik graag, ik plan voor morgen een afspraak in.”

9.30 uur: Standup

“Bij de bank in Amsterdam werken zo’n honderdvijftig tot tweehonderd IT-teams, ons team is er daar één van. Wij houden ons bezig met een doorlopend systeem rondom het betalingsverkeer. Elke twee weken bouwen we nieuwe functionaliteiten die we testen. Tijdens de standup van vandaag blijkt dat er nog steeds impediments zijn, ook de voortgang is niet optimaal. We spreken met de Scrum-master af om de impediments meer prioriteit te geven. Om de voortgang te bewaken, plannen we bovendien offline momenten om extra ondersteuning te kunnen bieden.”

12.15 uur: Nieuwe ontwikkelingen stimuleren

“Parasoft is een softwareleverancier die gespecialiseerd is in de technische laag van testen, dat werkt echt heel prettig. Vanuit het partnership dat Valori met deze leverancier heeft, bel ik maandelijks met Parasoft. Hoe ontwikkelt het systeem zich, zijn er mogelijkheden voor vernieuwing, hoe kunnen we het maximale uit het systeem halen?

Ik doe dat mede vanuit mijn positie als gecertificeerd Parasoft specialist, daarvan zijn er vijf in Nederland. Binnen Valori ben ik Chapter Lead Parasoft, ik begeleid een club collega’s die net als ik veel van Parasoft afweten.

Tijdens mijn gesprek zojuist met mijn contactpersoon bij Parasoft heb ik het certificatietraject besproken. Ik heb voorgesteld om hier een gradatie in aan te brengen, de vraag is of Parasoft dat ziet zitten. En of zoiets vanuit Parasoft of vanuit Valori opgepakt moet gaan worden. De eerste reactie was positief, we praten er binnenkort over verder. Het is boeiend om zo nieuwe ontwikkelingen te kunnen stimuleren, het partnership van Valori met deze leverancier is wereldwijd echt uniek.”

14.29 uur: Training in Rotterdam

“Bij een andere klant van Valori geef ik vanmiddag een dagdeel training over de Parasoft SOATest. Deze training bestaat deels uit theorie, maar vooral uit veel praktische oefeningen, zo leer je immers het meest. Zulke trainingen verzorg ik meerdere keren per jaar, ik vind dat erg leuk om te doen. Je ontmoet nieuwe mensen, het is mooi om je kennis te kunnen overdragen én deelnemers stellen je vaak hele goede vragen die je aan het denken zetten. Vandaag train ik een klein team in Rotterdam, dat net gestart is met Parasoft-tooling en nog wat zoekende is naar alle mogelijkheden. De middag verloopt soepel, over een paar weken kom ik terug voor de vervolgtraining.”

18.33 uur: Overleg met collega’s

“Om 18.30 zit ik weer in de auto, dit keer op weg naar huis. Vanuit Rotterdam ben ik ongeveer anderhalf uur onderweg, die tijd benut ik voor telefoontjes met collega’s. Ik informeer mijn manager over nieuwe kansen, spreek met de accountmanager over mogelijk nieuwe contacten en bel ook nog even met Parasoft om hen over de training van zojuist te informeren. Als ik dan tóch zo lang in de auto moet zitten, dan kan ik mijn tijd maar beter goed benutten.”

20.15 uur: Stoeien met de jongens

“Ik ben op tijd thuis voordat onze drie jonge zonen naar bed gaan. Er moet natuurlijk nog even gestoeid worden, daar geniet ik volop van. Dan gaat de avond snel: eten, vanaf mijn telefoon nog enkele mails van Valori beantwoorden en ook nog wat opruimen. We zijn net verhuisd, dus er is nog genoeg te doen. En dan niet te laat naar bed, morgenvroeg gaat de wekker weer.”