Ketentesten in de zorg (2)

woensdag 18 maart 2015

In dit blog koppel ik een persoonlijke ervaring in het Maasstad ziekenhuis aan het belang van goed geintegreerde ICT in de zorg en aan ketentesten in het bijzonder.

Blij met het Maasstad ziekenhuis!

Recent stond ik onverwacht bij de spoedeisende hulp in het Maasstad ziekenhuis met een nabij familielid en het was niet fijn. Maar waar de tranen me letterlijk van in de ogen sprongen was de vriendelijkheid en respectvolle professionaliteit van de mensen daar. Alles liep op rolletjes. De patiënt en de familie kregen precies de goede aandacht. Ik zag dat het personeel volledig ‘in control’ was. Zij hadden zichtbaar plezier in hun werk en er werden zelfs grappen gemaakt. Gek genoeg deed dat geen afbreuk aan de ‘empathie’ met patiënt en familie, integendeel!

Dankzij goede ICT?

Zou deze ervaring nou ook iets met de goede ICT in het Maasstad ziekenhuis te maken hebben? Eerlijk gezegd, ik denk van wel. De kwaliteit van de mensen staat natuurlijk voorop, maar vervolgens draait alles op en om ICT. Zowel naast het bed als bij de verschillende balies en recepties. Als die ICT niet soepel werkt slurpt dat teveel tijd en aandacht en word je als medewerker op den duur narrig.

ChipSoft

Ik zag het uiteraard: het Maasstad ziekenhuis draait op ChipSoft. Dat is de marktleider in Elektronische Patiënten Dossier (EPD) en Ziekenhuis Informatie Systemen (ZIS). Zonder meer een goed product, maar dat zegt niet alles. Net als bij alle andere systemen wordt er ook door ChipSoft gebruikers steen en been geklaagd. Bijvoorbeeld over de gebrekkige integratie met de Nederlandse Triage Standaard (NTS) (nogal relevant bij spoedeisende hulp) hoewel ze dat recentelijk wel hebben opgepakt.

ICT prijs voor Maasstad ziekenhuis

Wat me meer zegt is dat het Maasstad ziekenhuis in 2014 een prijs won voor de manier waarop ze hun ICT hebben geïntegreerd en ingezet. Het gaat om de ‘HIMMS award’ voor goede EPD implementatie en de integratie met andere systemen bij onder meer de laboratoria, radiologie, cardiologie en de intensive care.

Succes is meer dan een mooi systeem

Dat is volgens mij het geheim: voor veel geld een mooi systeem van ChipSoft (of Epic, Q Care/McKesson, Siemens of CSC) aanschaffen is één ding, maar succes aan het bed en in de jaarrekening is meer dan een mooi systeem. Dat vergt integratie op drie fronten: technisch, functioneel en met het zorgproces en de medewerkers. Je wilt dus tijdig weten of die integratie geslaagd is. Met de nadruk op tijdig, dus niet pas aan het bed of op het moment dat de vragen over de rammelende financiën te prangend worden.

De ketentest, deel van het ‘geheim’

Dat vraagt om een realistische keten(acceptatie) test op een moment dat de leverancier nog geen decharge heeft gekregen en het implementatieproject nog op volle sterkte is. Dat is geen sinecure, maar het is ook geen rocket science kan ik je vertellen. Mijn collega’s en ik hebben al heel wat complexe ketentesttrajecten achter de kiezen. Bij banken, verzekeraars, overheid en jawel, ook in de zorg.

Een wereld te winnen in de Zorg

Helaas zien we ook dat de zorg achter loopt op dit punt. Er is veel amateurwerk, veel slecht opdrachtgeverschap, veel ‘ons kent ons’ en veel ongezonde afhankelijkheid van de leverancier. Maar wie betaalt bepaalt, toch? En er worden nogal wat miljoenen betaald! Dus beste ziekenhuizen en zorginstellingen: er is nog een wereld te winnen!

UMCG en Erasmus stoppen met Siemens

Luister naar je leverancier en zet hem aan het werk, want hij weet waar hij over praat en is ongelooflijk kundig. Maar zorg dat je zelf de regie hebt en houdt. Laat je niet leven door de leverancier en hak zelf de knopen door. Soms is dat pijnlijk, met de zojuist afgebroken samenwerking van UMCG en Erasmus met Siemens als wrange illustratie. Om andere redenen weliswaar en ruim voor een finale ketentest, maar in de eindfase van een normale implementatie zijn acceptatie- en ketentesten een wezenlijk element van die regie. Want zonder testen geen feitelijke stuurinformatie over kwaliteit en voortgang.