Mijn route naar het testvak: van online marketing naar IT traineeship!

dinsdag 16 oktober 2018

Mijn interesse voor ICT werd ongeveer zeven jaar geleden gewekt. Ik raakte bevriend met mensen die allemaal werkzaam waren in de ICT of in die richting studeerden. Op verjaardagen hadden ze het over onderwerpen waar ik niet over mee kon praten. ‘Hoofdpijn onderwerpen’ noemde ik het voor de grap, niet wetende dat ik vijf jaar later een scriptie zou schrijven over de commerciële kansen van blockchain technologie. Hoe ik uiteindelijk écht de stap zette naar ICT en het testvak in het bijzonder, vertel ik in dit blog.

Van interesse naar passie

Toen ik me voor het schrijven van mijn scriptie ging verdiepen in blockchain, leerde ik ontzettend veel over softwareontwikkeling, innovatie en nieuwe technologieën. Na mijn studie startte ik als online marketeer bij een bedrijf wat software, websites en apps ontwikkelt en nam mijn interesse in ICT steeds meer toe. Ik ging veel in gesprek met collega's over complexe zaken, om zo content te kunnen creëren voor de website. Ik kreeg een kans mee te draaien in een Scrum team bij een klant en in mijn vrije tijd volgde ik een online cursus HTML/CSS3. Langzaam maar zeker veranderde mijn interesse in passie.

Tijd voor een carrièreswitch

Na ongeveer een jaar als online marketeer gewerkt te hebben, begon het te knagen. Zal ik de overstap maken naar ICT? Maar hoe doe ik dit? Welke functie ambieer ik? Waar begin ik met mijn zoektocht? Een mogelijke optie was om terug de schoolbanken in te gaan, maar dit vond ik te kostbaar en ik wilde de kennis die ik opdeed graag gelijk toepassen in de praktijk. Een collega vertelde dat ze ooit haar carrière was begonnen bij Valori en dat het mogelijk was om daar te starten als trainee in een Masterclass.

De kennismaking met Valori: spannend!

Op de website van Valori bekeek ik de vacature en via LinkedIn kwam ik in contact met Lu Wie Hu. Halverwege april maakte ik een afspraak voor een kennismakingsgesprek met Diana van Ark. Op 20 april reed ik met een portie gezonde spanning en nieuwsgierigheid richting Utrecht. Het was vrijdagmiddag rond half 5, het was prachtig weer en ik werd hartelijk ontvangen door Diana. Het was een informeel gesprek en ik voelde me heel erg op mijn gemak. Aan het einde van dit gesprek was het voor mij duidelijk: ik wil graag bij Valori werken.

De testen en het assessment

Gelukkig dacht Diana daar hetzelfde over en kreeg ik maandag de gegevens voor de cognitieve- en persoonlijkheidstest. Door een drukke periode op het werk kon ik pas halverwege mei beginnen aan mijn testen. Gelukkig gingen die uiteindelijk goed en werden eind mei mijn assessment en tweede gesprek ingepland. Tijdens het assessment werd gekeken of je de juiste vragen stelt en vraag achter de vraag naar boven kan krijgen. Zodra de requirements duidelijk waren werd gevraagd: “hoe zou je dit programmeren?” Hierbij hoefde ik gelukkig niet daadwerkelijk te programmeren en het geheel werkend te krijgen, maar er werd gekeken of je begrijpt hoe programmeurs denken en of je affiniteit hebt met programmeren.

Het tweede gesprek: de bedrijfscultuur

Direct na het assessment had ik een gesprek met Wieger van Brug, lead van de Masterclass, en Michel Spanhak, HR manager. Wederom was het een heel relaxed, informeel gesprek waarbij ook heel goed de bedrijfscultuur van Valori naar boven kwam. Aan het einde van het gesprek vroegen de heren wat mijn gevoel bij het geheel was. Vanwege de fijne gesprekken, de informatie die ik had gekregen en de goede ervaringen van mijn huidige collega was ik overtuigd: “ik vond het een super fijn gesprek en zou heel graag aan de slag willen gaan bij Valori.” De mannen keken elkaar even aan en via een soort telepathische connectie kwamen ze tot overeenstemming. Drie uur later had ik een aanbieding in mijn mailbox, die ik de volgende dag uitgebreid heb bestudeerd in het vliegtuig naar de Verenigde Staten, waar ik drie weken op vakantie ging. Een geweldige start van mijn vakantie!

De start van mijn nieuwe carrière: het IT traineeship

1 augustus begon ik samen met vijf collega’s aan het Masterclass traject, ook wel bekend als het IT traineeship. Twee maanden later kan ik oprecht zeggen dat solliciteren bij Valori een geweldige keuze was. De eerste maand opleiding was super interessant, ik zit helemaal op mijn plek en ik heb van mijn passie mijn werk kunnen maken.