Reza Aghdam: “Een volgend Pega-project is alweer in zicht”

dinsdag 9 mei 2017

Een nieuwe baan krijgen en meteen aanschuiven bij een internationaal project: het overkwam Reza Aghdam toen hij bij Valori kwam werken. Met de technische en functionele Pega-ervaring die hij hier vervolgens opdeed, kwalificeerde hij zich meteen voor een volgend groot project. “Met de kansen die je hier krijgt, kun je snel doorgroeien.”

9.10 uur: Digitaal Scrumbord

“Ik werk soms thuis, maar meestal vanaf het Valori-kantoor in Nieuwegein. Vandaag is zo’n kantoordag: ik stap om half negen binnen, neem een cappuccino en zoek een werkplek op. Als Pega-testconsultant werk ik in Nederland aan een opdracht voor een verzekeraar in Zürich, Zwitserland. Daarom gebruik ik twee laptops, één om in het VPN-netwerk van de klant te kunnen inloggen - om zo hun Pega-applicatie te kunnen gebruiken - en een andere om informatie op te zoeken en te documenteren. Zoals gebruikelijk is het een drukke dag, ik check snel de mail en controleer het Scrumbord in PMF.”

9.25 uur: Screenshare

“In PMF vind ik een userstory die klaarstaat om te testen. De informatie die ik gedocumenteerd heb, blijkt niet voldoende. Ik vraag de Product Owner per mail om toelichting, maar daarmee voldoet de functionaliteit nog niet. Daarom organiseren we een screenshare via Skype, waarna ik verder kan met testen. Dat levert een issue op, dat ik in PMF zet onder ‘userstory’. Dat digitale contact is overigens wel een bijzonder aspect van deze opdracht. Ik ben een keer naar Zürich geweest voor een persoonlijke kennismaking, maar verder werk ik op afstand. Dat ‘even snel persoonlijk schakelen’ mis ik weleens. Nu voldoet het digitale contact prima.”

10.00 uur: Barbecue

“Tijd voor een koffie. Bij de espressomachine in de keuken van Valori spreek ik een collega die net als ik deel uitmaakt van het Pega-chapter. Een chapter wordt gevormd door een groep collega’s die hun specifieke expertise bundelen om nieuwe diensten te ontwikkelen, Valori heeft er diverse. We bespreken niet alleen zakelijke onderwerpen: morgen vindt de Valori chapter barbecue plaats, een maandelijkse bijeenkomst bestaande uit een korte formele presentatie en daarna een ontspannen meeting tussen collega’s. We kijken er allebei naar uit.”

11.10 uur: Persoonlijke doelen bepalen

“Binnen Valori is een senior Pega-tester aangesteld als coach, om collega’s te helpen bij hun ontwikkeling op persoonlijk gebied en binnen Pega. Ik heb nu een gesprek met hem, waarin we een planning maken hoe ik de komende zes weken kan werken aan het behalen van mijn CSSA-certificaat. Dat brengt pittige trainingen en een zware toets met zich mee, we stellen realistische doelen op.”

13.00 uur: Standup via Skype

“Om 13 uur is het tijd voor de dagelijkse Standup. Natuurlijk gebeurt ook deze digitaal, via Skype en screensharing delen de teamleden het Scrumbord. Ons team bouwt een nieuwe functionaliteit van de Pega-applicatie IGB2B bij de verzekeraar, waarmee caseworkers inzichtelijk krijgen welke aanvragen er door brokers gedaan zijn. Er wordt nog eens gemeld dat er tijdens het testen regelmatig problemen ontstaan met het Gepard-system. De Scrummaster zal hier actie op ondernemen.”

15.25 uur: Van ‘pending’ naar ‘done’

“Op mijn scherm zie ik dat er een issue afgerond is en op ‘Pending for verification’ is gezet. Ik controleer of het probleem gefikst is, vraag daarvoor feedback aan de collega die dit issue ingeschoten heeft. Met die info test ik en merk ik dat het probleem is opgelost. Ik sleep het issue naar ‘done’."

17.09 uur: Internationale ervaring

“Ter voorbereiding op morgen kijk ik op het Scurmbord in PMF nog even wat ik moet testen. Mijn vragen mail ik direct naar de Product Owner. Ik realiseer me dat ik mijn VOG – Verklaring Omtrent het Gedrag - moet aanvragen, binnenkort ga ik beginnen bij mijn nieuwe opdrachtgever, een financiële instelling. Ik heb het afgelopen half jaar zo veel technische en functionele ervaring opgedaan, dat ik meteen doorstroom naar een nieuwe Pega-opdracht. Fijn vooruitzicht, ik kijk ernaar uit. Ik sluit de laptops af.”

18.38 uur: Stoom afblazen

“Er zijn veel files onderweg, dus ik arriveer iets later in de sportschool. Even stoom afblazen is prettig, mijn werkdagen zijn intensief. Ik doe voornamelijk fitness en ben goed op weg. Het is hard bikkelen, maar een sixpack is in aantocht. Na een pittige training rij ik voldaan naar huis. Eerst maar eens lekker eten, morgen is er weer een nieuwe dag.”