Software testen: het begin van innovatie

donderdag 5 juni 2014

Als organisatie investeer je niet zomaar in nieuwe software. Met een projectteam van specialisten uit verschillende disciplines denk je hier zorgvuldig over na en weeg je alle voors en tegens van alternatieven tegen elkaar af. Ook dien je antwoord te geven op twee belangrijke vragen: wát zijn mijn acceptatiecriteria en hóe ga ik die straks testen? Door hier goed over na te denken, geef je een enorme focus aan systeemontwikkeling en zorg je voor een beter systeem.

‘Innovatie begint met testen'. Het klinkt je misschien verrassend in de oren, maar auteur Stephen R. Covey poneerde het als één van zijn ‘seven habits’: "Begin met het einde voor ogen". In systeemontwikkeling is dit inmiddels vertaald naar ‘begin met testen en acceptatie voor ogen’ met concepten als ‘Test Design First' en ‘Test Driven Development’ als concrete uitwerking hiervan.

In dit artikel lees je waarom software testen het begin van innovatie is.

Kwaliteitsverbetering

Het komt vaak voor dat nieuwe software in kritische bedrijfsprocessen ingezet gaat worden, denk aan informatiesystemen in de zorg. Welk type software het ook betreft: een kleine fout of tekortkoming kan als snel grote problemen veroorzaken. Anders gezegd: voorkomen is beter dan genezen. Door software vooraf te testen, verbeter je de kwaliteit en bespaar je aanzienlijke kosten (voor bijvoorbeeld het herstellen van schade).

Verificatie en validatie

Werkt de software naar jouw verwachtingen en voldoet het aan alle eisen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het van belang dat je weet of jouw software juist is gemaakt (verificatie). Zijn alle vooraf bepaalde eisen gerealiseerd? Daarnaast is het belangrijk om te weten of de juiste software is gemaakt (validatie).

Betrouwbaarheid

In hoeverre is jouw software of systeem betrouwbaar? Stel dat je met behulp van een zorg-informatieplatform medische diagnoses maakt, dan kun je het niet veroorloven om onjuiste gegevens door te geven aan een medisch specialist. Dit zou mensenlevens in gevaar kunnen brengen. Een systeem is pas betrouwbaar wanneer het op alle onderdelen kritisch is getest.

Gebruiksgemak

Misschien is de betrouwbaarheid of kwaliteit van jouw software wel op orde, maar gebruiken medewerkers het niet op de juiste manier. Heb je inzicht in de wijze waarop gebruikers omgaan met de software? Er kunnen nog wel eens verrassingen voor de dag komen wanneer je je software laat testen op gebruiksgemak. Alle onderdelen kun je namelijk testen. Waardoor of wanneer lopen gebruikers tegen problemen aan?

Innovatie start met testen

Onlangs voerden wij een test uit met personenliften om het belang van testen te laten zien. Bij de liften plaatsten we tijdelijk een bordje met de tekst "Deze lift is nog niet getest. Gebruik op eigen risico". Met behulp van een verborgen camera onderzochten we hoeveel mensen nog in de lift zouden stappen. Wat zou jij in dit geval doen: trap of lift? Bekijk hieronder onze video 'innovation starts with testing':

Heb jij al ervaring met het (laten) testen van nieuwe software applicaties? We nodigen je van harte uit om hieronder je reactie te plaatsen.