Testen: we doen het ongemerkt allemaal

dinsdag 10 mei 2016

Wist je dat we (ongemerkt) allemaal wel eens aan het testen zijn? Sommige mensen doen het zelfs dagelijks (en dan bedoel ik niet op de werkvloer). We verwachten ook dat alles om ons heen getest is: van waterkoker tot auto. In dit blogartikel geef ik verschillende voorbeelden van testjes die we in ons dagelijkse leven uitvoeren. Zo kun je zien hoe interessant testen is en hoe vaak we het onbewust doen.

Testen en software testen

Eerst even terug naar de term ‘testen’, want er zit een groot verschil tussen testen en software testen. Iedereen kan namelijk testen, maar software testen is een vak apart. In een eerder blog lees je over de inhoud van het testvak en geef ik je een kijkje in de wereld van software testen. De onderstaande video laat ook een interessante test zien die wij hebben uitgevoerd met een lift. Stappen mensen in een lift die niet getest is? Wat denk jij? Maar wat testen we zoal in ons dagelijks leven?

Auto

Bij het kopen van een nieuwe auto mag je er vanuit gaan dat het voertuig goed werkt. Auto’s worden getest en pas op de markt gezet als alles naar behoren werkt. Toch kun je het niet laten om een testrit te maken en het een en ander te testen. Werken de remmen goed? Hoe klinkt de motor? En werkt de airconditioning zoals het moet? Zomaar wat zaken die we al snel even zelf testen.

Internet bankieren

Een handeling die we veel uitvoeren: internet bankieren. Banken doen er alles aan om dit proces zo veilig mogelijk te maken. Ondanks dat banken continu met veiligheid bezig zijn, testen veel mensen toch vaak even of alles wel goed gaat. Doe jij dat ook? Check jij bijvoorbeeld of er een slotje in de browser staat en of de URL met https:// begint? Ook dit zijn kleine testjes te noemen. Je wilt hackers toch geen kans geven!

Facebook test

Een heel ander voorbeeld is de testen die je tegenkomt op Facebook. Zo kun je testen welk dier je bent of op welke beroemdheid je lijkt. Vergelijkbare testen zie je in tijdschriften staan. Dan kun je bijvoorbeeld testen of je een optimist bent, of je goed in multitasken bent en of je partner wel bij je past. Blijkbaar vinden we dit soort testjes leuk om te doen, de uitslagen zie ik regelmatig op mijn startpagina voorbij komen.

Schilderij test

Een laatste voorbeeld is een schilderij test. Hier hoorde ik laatst over op de radio. De testvraag hierbij is: ‘kun je zien of een schilderij door een mens of een computer is gemaakt?’. Ik was gelijk gefascineerd en heb de test gedaan. En die zit goed in elkaar: ik vond het erg lastig om onderscheid te maken. Ik had er vijf van de tien goed. Nieuwsgierig? Maak deze test dan ook!

Eigenschappen software tester

Dit brengt mij bij de belangrijkste eigenschappen van een software tester. Je moet detailgericht en kritisch zijn. Iets wat je van nature moet hebben. Technieken en methodieken zijn er om een goede teststrategie neer te zetten en dat kun je wel leren. Belangrijk is verder dat je snel verbanden kunt zien en affiniteit hebt met informatiesystemen. Daarnaast zijn communicatie skills essentieel. Je opereert als software tester altijd als verbindende factor. Jij weet wat de eisen en wensen zijn en of die aansluiten bij wat er is opgeleverd. De bevindingen koppel jij terug naar de verschillende belanghebbenden. En dat je werk secuur en foutloos moet zijn spreekt voor zich: op basis van deze gegevens wordt een afweging gemaakt of een systeem in productie wordt genomen. Kortom: een belangrijke maar vooral leuke functie!