“Wat bedoelt de schrijver hiermee?”

dinsdag 16 april 2019

Wie herinnert ‘m zich niet: de verplichte boekenlijst die we moesten lezen voor het eindexamen Nederlands op de middelbare school? Ik heb alle boeken gelezen en genoot met name van de intrigerende verhalen van auteurs als Jos Vandeloo en Ward Ruyslinck. Van Ruyslinck vond ik ‘Wierook en tranen’ en ‘De ontaarde slapers’ echt fascinerend. Als je het lezen van alle boekenlijsttitels niet zag zitten, waren er samenvattingen te koop (internet bestond nog niet). Hierin werden de meerdere lagen, zoals door de auteur bedoeld, diepgravend geanalyseerd. Nuttig, want op het mondeling examen kon immers de gevreesde vraag gesteld worden: “Wat bedoelt de schrijver hiermee?!”.

Onzin volgens Ward

Dat veel van die aannames wel eens onjuist konden zijn, drong destijds niet tot ons door. Totdat Ward Ruyslinck zelf in mijn eindexamenjaar, tijdens een schrijversforum op mijn middelbare school in Rotterdam, de ‘diepere lagen’ in zijn boeken volledig onderuit haalde. “Dat heb ik echt allemaal niet zo bedoeld, ik wilde gewoon een leuk verhaal schrijven. Die analyses zijn onzin, mijn verhaal was minder diepgaand dan menigeen dacht.” Dat mondeling Nederlands is helemaal goed gekomen.

Precies volgens plan

Het maken van ongefundeerde aannames is ook een veelgemaakte fout in de IT. Onduidelijke en onvolledige requirements leiden vaak tot tegenvallende resultaten, terwijl een uitvoerige business analyse in een vroeg stadium van het IT-project wèl tot de gewenste resultaten kan leiden. Zo’n zorgvuldige business analyse is één van de sterke punten van Valori. We hebben daar diverse BA-specialisten voor in huis.

Zoals Marcel Schaar, één van de toonaangevende BA’ers in ons land, voorzitter van de IIBA en auteur van de Valori-uitgave ‘Precies volgens plan’. Zijn motto staat ook hoog in mijn vaandel: “We denken nog te vaak in oplossingen, maar wat is nou eigenlijk het probleem? En ís het een probleem? Wat is de vraag achter de vraag? Om tot de kern te kunnen komen, moet je doorvragen.” Natuurlijk doen we dat met de ècht betrokkenen bij een project, om ongefundeerde aannames te voorkomen. Dan pas kunnen projecten precies volgens plan verlopen. Dat we daarmee klinkende resultaten boeken, spreekt voor zich.

Aanrader

Tot slot: inspiratie nodig voor een lekker vakantieboek? Ik kreeg onlangs ‘De Rode Hack’ cadeau en heb het met plezier gelezen. In deze informatieve thriller leggen Brenno de Winter en Victor Broers de kwetsbaarheid van het financiële systeem in onze informatiemaatschappij op pijnlijke wijze bloot. Echt een aanrader!