Werken in een scrum team: Nog één keer waterval (deel 0)

dinsdag 28 juli 2015

Ongeveer zes jaar geleden was Jasper Snels onze eerste consultant die bij een klant ingehuurd werd om in een scrum team te werken. Toen ik hem vroeg hoe het hem beviel gaf hij als antwoord: “Ik heb maar één probleem: ik wil absoluut nooit meer in een watervalproject werken”. Tot die tijd dacht ik altijd dat scrum gewoon “oude wijn in een nieuwe zak” was. Met niet eens zo veel moeite kon ik uitleggen dat ik in 1987 als programmeur startte en toen ook al “scrumde”. Maar de reactie van Jasper bracht me toch aan het twijfelen. Werken in een scrum team zou wel eens écht anders kunnen zijn.

Scrum en waterval

Nu we zes jaar verder zijn, hebben de meeste consultants van Valori ervaring met het werken in een scrum team. En toch is scrum nog niet volledig ingeburgerd. Als ik een gesprek over scrum begin, is de kans groot dat degene met wie ik spreek binnen een paar minuten het woord ‘waterval’ gebruikt. De zoekterm ‘scrum and waterfall’ in Google, levert ook nog altijd 500.000 hits op. En iets is toch pas echt ingeburgerd als we het niet constant meer in verband brengen met datgene waar het uit voortgekomen is?

Voor agile en scrum is het misschien toch niet zo gemakkelijk om zich los te maken van waterval. Agile en scrum waren (en zijn) namelijk een regelrechte reactie op de nadelen van de watervalmethodiek. Dit wordt heel duidelijk als je het agile manifest leest:

Tijd voor verandering

Ik vind dat het tijd is om agile en scrum niet meer met zijn ‘ouders’ te vergelijken. Probeer het maar eens uit, dan herken je dat agile en scrum ‘volwassen’ zijn.

In deze blogserie over scrum kom je het woordje ’waterval’ dan ook niet meer tegen. Wat kun je wel verwachten? Ik bespreek onder andere hoe scrum werkt in de praktijk en wat deze methodiek voor een organisatie betekent. Ook ga ik dieper in op wat scrummen voor medewerkers inhoudt.