Software oplossingen voor een groene bank

"Het grootste gedeelte van de dag ben ik bezig met het technisch uitzoeken, bouwen van software en beproeven. Agile betekent hard werken maar ook dagelijks een zichtbaar resultaat. De echte uitdaging ligt op het raakvlak tussen business en IT. Dat betreft zaken als: hoe kunnen we functionele uitbreidingen combineren met noodzakelijke technology refreshement; omvormen van idee├źn om te komen tot een minimal viable product (MVP); bij migraties de negatieve gevolgen voor eindgebruikers reproduceren. De situatie en inzichten daarover veranderen veelvuldig en dat heeft gevolgen voor het ontwikkelproces. Goede bijdragen vanuit de techniek kunnen daar het verschil maken."

Hoe houd je je kennis up-to-date?

Remco: "als je alleen al naar de smartphone kijkt dan weet je dat IT ontwikkelingen erg snel gaan. Bedrijven moeten daarin meebewegen, niet halsoverkop volgen, maar slimme dingen doen om daarop aan te haken. Je kunt niet alles doen, bedrijven moeten een keuze maken in de diensten die ze aanbieden en daarmee ook de IT die ze in huis ontwikkelen. Als IT specialist moet je je ook specialiseren. De afgelopen jaren betrof het cyber-security en identity & access control. Recent ben ik overgestapt naar User Interfaces, iets wat ik een tijd geleden ook heb gedaan en nu opnieuw aanpak. De technologie is intussen wel helemaal op de schop gegaan; Responsive UX en Javascript frameworks. Het verschuift dus ook.

Wat doe je op dit moment?

"Voor mijn huidige opdracht gaan we het handmatige proces volledig automatiseren (Straight Through Processing). Dat klinkt 'old-school' maar het is een stevig innovatief traject. Je hebt te maken met externe systemen, hoger wordende cyber security-eisen en schuivende business inzichten, maar bovenal moet er een hoop worden gebouwd."