Een goede voorbereiding is het halve werk ...

Tuesday, February 28, 2023

Als testconsultant bij Valori zijn wij niet alleen bezig met het uitvoeren van werkzaamheden bij de klant. Wij hebben ook momenten om uit te zoeken welke test tools, technieken- en strategieën de beste zijn om te gebruiken bij het testen van Low Code applicaties. Dit doen wij tijdens onze driemaandelijkse Hackaton. De Hackaton duurt meestal een dag. We gaan dan in groepen aan de slag met een aantal van tevoren gekozen onderwerpen. Eind van dag rond 16:00 krijgt iedere groep de ruimte om het resultaat te demonstreren aan de overige groepen.

OutSystems ODC

Samen met de Valori collega's van de unit Low Code focusten we dit keer op de OutSystems Developer Cloud (ODC) en de ODC Portal. Tijdens deze dag keken we naar de mogelijkheden om het testen van apps die runnen in de ODC te automatiseren met onze Low Code test automation tool JOSF. Allereerst wilden we valideren dat de ODC apps nog steeds volgens dezelfde principes te automatiseren zijn. Dit is voor ons vooral belangrijk om vast te stellen dat bij toekomstige migraties van OutSystems 11 naar ODC onze reeds gebouwde regressietesten toepasbaar blijven. Vervolgens bekeken we welke facetten van het ODC Portal we konden gebruiken t.b.v. testen.

Onder water vooralsnog geen grote verschillen

We begonnen de dag met een introductie over ODC en de ODC Portal, waarbij we de belangrijkste functies en voordelen bespraken. Vervolgens zijn we hands-on aan de slag gegaan. Voor het valideren van de overeenkomsten tussen OutSystems 11 en ODC was er al een Valori ODC app beschikbaar. Tijdens deze dag zijn we vooralsnog geen nieuwe uitdagingen tegengekomen die erop wijzen dat de huidige testscripts van OutSystems 11 niet zouden werken voor ODC. Ondanks het feit dat het ODC portal een flinke verandering is t.o.v. OutSystems 11, blijkt de gegenereerde HTML veelal het zelfde te zijn opgebouwd.

OutSystems Accelerator Pack

Eén van de belangrijkste inzichten die we tijdens deze dag hebben opgedaan is dat we geverifieerd hebben dat we de op OutSystems 11 gebaseerde OutSystems Accelerator pack kunnen blijven gebruiken om sneller en efficiënter UI testautomation scripts te bouwen in JOSF. Tevens hebben we gevalideerd dat onze Core Layer Testing aanpak ook in ODC apps prima toepasbaar blijft.

Het ODC Portal

Vervolgens gingen we binnen de ODC Portal aan de slag met het automatiseren van de Users- en Loggingschermen. Hier hebben wij een start gemaakt om als onderdeel van ons testscript bijvoorbeeld user rollen te wijzigen en rechten te controleren. Dit werkte goed. Ook de logging binnen de ODC Portal kunnen wij uitlezen als onderdeel van onze testen. Hier blijkt echter nog wel wat extra onderzoek nodig om de scripts robuuster en generieker inzetbaar te maken.

Resultaten

De resultaten van alle verschillende tests hebben we aan het einde van de dag met elkaar gedeeld aan de hand van presentaties van geautomatiseerde tests. Gezien het feit dat ons project in een gezamenlijk GIT repository was gebouwd, was het erg makkelijk om deze resultaten met elkaar te delen. (zie blog Ronald van Liempt). De hackathon was een mooie dag waarbij alle Low Code collega’s hebben kunnen ervaren hoe het is om met ODC te werken en dat we die apps kunnen automatiseren met JOSF. Deze kennis en inzichten kunnen we meenemen in onze toekomstige projecten om het testen van implementaties van ODC bij klanten tot een succes te maken.

Op naar Texel!

Voor de komende hackaton staat gepland om specifiekere testoplossingen rondom het Portal te implementeren en tevens een nauwgezettere aanpak te formuleren voor migraties van OutSystems 11 naar ODC. Deze hackaton staat gepland op Texel, waar we een weekend met onze unit zullen vertoeven. Zin in!

IMG 3637