Hackaton, het loopt nooit zo als je denkt ....
Als testconsultant bij Valori zijn wij niet alleen bezig met het uitvoeren van werkzaamheden bij de klant. Wij hebben ook momenten om uit te zoeken welke test tools, technieken- en strategieën de beste zijn om te gebruiken bij het testen van Low Code applicaties. Dit doen wij tijdens onze driemaandelijkse Hackaton. De Hackaton duurt meestal een dag. We gaan dan in groepen aan de slag met een aantal van tevoren gekozen onderwerpen. Eind van dag rond 16:00 krijgt iedere groep de ruimte om het resultaat te demonstreren aan de overige groepen.
Het programma
De gehele vrijdag met unit Low Code op Valori. Met verschillende teams hebben we ervaring opgedaan met testen op Outsystems via JOSF ( www.josf.nl ). We zouden ons hierbij focussen op ODC Apps, het ODC Portal en Progressive Web Apps.
Maar het loopt nooit zo als je denkt…
De dag begon wat hectisch omdat vooraf niet was nagedacht over het inrichten van een gezamenlijk project. Dit bleek echter wel handig zodat iedereen ook de gebouwde test modules van elkaar kon inzien en indien nodig hergebruiken. In eerste instantie zou ik mij vooral richten op het testen van Progressive Web Apps, maar gezien deze bijkomstigheid maakte ik “het testen via JOSF met meerdere teamleden tegelijkertijd op hetzelfde project” mijn eerste missie.
JOSF
Maar wat is JOSF? JOSF staat voor Java Object Selenium Framework. Het is een test automatisering robot die door Valori is ontwikkeld om testen te kunnen automatiseren zonder programmeerkennis. Testen automatiseren is daarmee mogelijk voor iedereen!
JOSF heeft de mogelijkheid om met GIT te koppelen. Dit kan met een Azure DevOps repository gedaan worden, via GITHub of GITLab. Wij gebruikten GitHub. Gelukkig kan, zodra deze repository is aangemaakt, via enkele stappen een project geïmporteerd worden in JOSF. Omdat dit dan een gezamenlijk project is, kan er steeds een synchronisatie worden uitgevoerd tussen de verschillende teamleden. Deze sync wordt steeds handmatig uitgevoerd, maar JOSF geeft het wel real-time aan wanneer er wijzigingen klaar staan om te importeren. Hierdoor kunnen de JOSF testsuites bij elk teamlid gelijk gehouden worden.
Wat neem ik mee van deze dag?
De installatie van een multi-user environment door het koppelen van GIT met JOSF, is betrekkelijk eenvoudig. Je kunt al snel aan de slag, maar er zijn nog wel een aantal zaken die extra aandacht behoeven:
- Maak afspraken in het team m.b.t. GIT synchronisatie. Bij een sync met anderen kan je namelijk ook gegevens kwijtraken;
- JOSF geeft hier zogeheten merging conflicts aan, maar dit verreist wel wat inhoudelijke kennis van de betreffende wijzigingen alvorens je deze kunt oplossen;
- Hierdoor kan het voor komen dat je testsuite ‘vastloopt’ of niet meer werkt.
Met de juiste werkafspraken is dit te voorkomen en loop je als het goed is tegen weinig problemen aan. Het principe van JOSF met GIT is daarmee goed te gebruiken binnen een team dat gezamenlijk een testsuite heeft.
De rest van de middag ging ik met mijn team aan de slag voor het testen van Progressive Web Apps in OutSystems. Hier kun je meer over lezen in de blog van Mohammed Mirza. Deze komt binnenkort online.
Zelf met JOSF aan de slag?
Wil je zelf ook eens met JOSF aan de slag gaan? Dan kun je JOSF gratis downloaden via www.josf.nl. De feature om te kunnen koppelen met een online repository is wel een PRO feature. Mocht je meer informatie willen over de mogelijkheden rondom de PRO versie van JOSF, stuur dan even een mailtje naar josf@valori.nl