Karen Duits: “Mensen worden zó enthousiast tijdens een Kanban game”

dinsdag 30 juli 2019

Moment:

Kanban game

Wanneer, waar:

Woensdag 13 september 2017 om 17.00u, kantoor van de opdrachtgever

Bijzonder, omdat:

“Via een blog van mijn Valori collega Diana werd een klant van ons geattendeerd op onze Kanban game. Ik heb deze game inmiddels enkele keren verzorgd bij opdrachtgevers en wilde ook nu weer graag aan de slag. Doel van de Kanban game is om mensen op een aantrekkelijke manier te laten kennismaken met de Agile werkwijze. Zoals altijd was het heel plezierig om de deelnemers steeds enthousiaster te zien worden.

Kanban komt uit het Japans en betekent visueel (kan) en kaart of bord (ban). Die twee woorden vormen de kern van de Kanban methode. Door het onderhanden werk op een bord te visualiseren, krijg je beter inzicht; als je de hoeveelheid onderhanden werk dan ook nog beperkt en vraaggestuurd te werk gaat, kun je in kortere tijd meer werk verrichten, waardoor een flow ontstaat. Knelpunten worden snel zichtbaar en van hieruit kunnen verbeteringen worden gestart.

Elke Kanban game wordt ingeleid met deze theorie, waarbij nader ingegaan wordt op lean, flow en verspillingen. Vooral de verspillingen komen bij de deelnemers vaak bekend voor, denk aan eigen Excellijstjes, incomplete dossiers, heen en weer mailen en wachten op goedkeuring. Na de theorie gaan de deelnemers in teams aan de slag rondom een Kanban bord, om zelf te ervaren welke voordelen deze manier van werken oplevert. Het spel heeft een competitief element, wat het geheel een extra spannende dimensie geeft.

De reacties na afloop zijn altijd positief. De deelnemers zijn vooral verrast om te ervaren hoe het limiteren van de werkvoorraad tegen alle verwachtingen in een snellere workflow realiseert. Terwijl men verwacht minder te kunnen doen, levert de focus juist een versnelling in productie op. Mooie eyeopener is daarbij het feit dat het switchen tussen taken gemiddeld een tijdverlies oplevert van zo’n 7 tot 15 minuten.

Na het spelen van de Kanban game beschikken mensen over een andere mindset. En zijn ze benieuwd wat Agile ook voor hen in de dagelijkse praktijk kan betekenen. Dat maakt elke Kanban game voor mij tot een bijzonder Valori Moment.”

Meer weten over werken bij Valori?

Bel of mail met Diana van Ark, (06) 55878933 of dianavanark@valori.nl of download ons e-book Werken bij Valori via onderstaande knop:

E-book werken bij Valori