AI - De nieuwe bondgenoot van software testers!

woensdag 1 mei 2024

Bij Valori zijn we druk bezig met het vinden van nieuwe manieren om ons werk steeds beter te maken. Met de opkomst van AI zien we steeds meer mogelijkheden om Valori-breed hier toepassingen voor te zoeken en te vinden. Dat betekent dat we zowel vanuit onze Test Automation units hier aandacht voor hebben, maar ook onze Business Analyse en Functioneel Beheer collega’s vinden steeds meer toepassingen voor het gebruik van AI.

Vanuit mijn perspectief als Test Consultant ben ik erg benieuwd hoe AI mij kan helpen bij mijn dagelijks werk.

AI zit steeds meer verweven in applicaties die veel testers gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de AI Postbot die is toegevoegd aan Postman of de Co-pilot van GitHub. Maar ook in onze eigen test automation tool JOSF zit een stuk AI verweven om het test automatiseren ermee nog effectiever te maken.

Binnen Valori is een Special Interest Group opgericht om actief te zoeken naar toepassingen die Valori breed gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld met praktische workshops hoe je jouw CV kan verbeteren of aan de hand van een fictieve klantopdracht kijken of AI je kan helpen met je voorbereiding op een intakegesprek.

Dus wat geeft in deze context nou een beter voorbeeld wat AI kan doen, dan hulp bij het schrijven van de rest van deze blog. Ik heb aan ChatGPT hulp gevraagd om onder woorden te brengen wat de voordelen van AI zijn voor een software tester. Na wat bijschaven met vervolgvragen en voeden van AI met mijn manier van praten/schrijven, is het volgende resultaat eruit gekomen.

Automatisering van Testprocessen: Jouw Persoonlijke Assistent

Stel je voor: je hebt een berg testcases die moeten worden uitgevoerd, maar gelukkig hoef je niet alles handmatig te doen. Met AI kun je testcases automatiseren, waardoor je tijd bespaart en je kunt concentreren op het vinden van echte problemen in plaats van het uitvoeren van repetitieve taken. Dankzij AI-gestuurde automatisering kun je testdekking vergroten en tegelijkertijd de nauwkeurigheid verbeteren. En hoe schrijf je goede testcases?

Dit begint met een grondige analyse van de applicatievereisten en het identificeren van alle mogelijke use-cases en scenario's. Met AI kunnen veel taken worden geautomatiseerd, waardoor je snel een uitgebreide reeks testcases kunt creëren die alle aspecten van de applicatie dekken, zonder dat je elk scenario handmatig hoeft te definiëren.

Defect Detectie en Analyse: De Sherlock Holmes van Software Bugs

AI is niet alleen goed in het uitvoeren van tests, maar ook in het opsporen van fouten en zwakke plekken in de code. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen kan AI patronen identificeren en potentiële problemen opsporen voordat ze grote problemen worden voor gebruikers. Als software tester kun je AI gebruiken als je eigen Sherlock Holmes, om de meest lastige bugs op te sporen en op te lossen voordat ze het daglicht zien.

Performance Testing met AI: Jouw Persoonlijke Performance Coach

En laten we het hebben over performance testing. Met AI kun je de prestaties van je app voorspellen onder verschillende omstandigheden, alsof je een glazen bol hebt die je vertelt wat er gaat gebeuren. Dit stelt je in staat om je app te optimaliseren voor maximale prestaties, zelfs voordat deze wordt gelanceerd. Met AI als je persoonlijke performance coach kun je ervoor zorgen dat je app soepel en snel draait, ongeacht de omstandigheden.

Natuurlijke Taalverwerking voor Testen: Jouw Vertaler van Mens naar Machine

En wist je dat AI zelfs kan begrijpen wat je bedoelt als je in gewone mensentaal praat? Met natuurlijke taalverwerking kun je testscenario's begrijpelijk maken voor iedereen, zelfs als ze niet bekend zijn met technische termen. Als software tester kun je AI gebruiken als je eigen vertaler van mens naar machine, om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde golflengte zit als het gaat om het testen van software.

Ethiek en Verantwoordelijkheid in AI Testen: Jouw Gids door het Morele Doolhof

Maar laten we niet vergeten dat er ook een serieuze kant aan zit. Als software tester ben je ook verantwoordelijk voor het ethisch gebruik van AI in het testen van software. Het is belangrijk om na te denken over de ethische implicaties van het gebruik van AI, zoals mogelijke vooroordelen in de data waarop het wordt getraind. Als software tester ben je als het ware de gids door het morele doolhof van AI, om ervoor te zorgen dat je tests eerlijk en betrouwbaar zijn voor iedereen.

Conclusie: Jouw Nieuwe Superkracht als Software Tester

Kortom, AI is jouw nieuwe superkracht als software tester, waarmee je je werk efficiënter, effectiever en leuker kunt maken. Met AI als je nieuwe bondgenoot kun je testprocessen automatiseren, bugs opsporen en prestaties optimaliseren als nooit tevoren.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en ontdek de mogelijkheden van AI in software testing!

Ook nieuwsgierig hoe je AI het beste kan toepassen in jouw teststrategie? Neem dan vrijblijvend contact op om hierover te sparren!

Joshua Lobato de Mesquita – Test Consultant