Akash Foederer: "Als testconsultant laat ik gebruikers zelf de voordelen van software ervaren"

dinsdag 5 februari 2019

Testconsultant Akash Foederer werkt als floorwalker bij SODM in Leidschenveen. Het uitrollen van een nieuwe applicatie bij deze organisatie vroeg om handleidingen, trainingen en ondersteuning op de werkvloer. Samen met drie mede-Valorianen voorziet Akash in die behoeften. Hij doet het met veel plezier, want: “het is mooi om te zien hoe mensen de voordelen van een nieuw systeem ervaren.”

8.30 uur: Overleg met teamsenior

“Mijn dag begint vroeg, om half acht ben ik op het kantoor van Staatstoezicht op de mijnen, afgekort SODM. DICTU - een opdrachtgever van Valori - rolt hier een nieuwe applicatie uit en samen met drie mede-Valorianen ben ik hier op projectbasis werkzaam voor de ondersteuning van de gebruikers. Als team hebben we de afgelopen acht weken vooral benut voor het schrijven van handleidingen, waarbij we zelf het nieuwe systeem steeds beter hebben leren kennen. Al doende ontdekken we telkens weer nieuwe aandachtspunten. De teamsenior van SODM komt nu binnenstappen, met hem bespreek ik de meest recent ontdekte verbeterpunten. We benoemen ze en ik stuur ze door naar het ontwikkelteam.”

9.15 uur: Gebruikers trainen

“Ik loop naar het trainingslokaal, waar ons Valori-team nu dagelijks twee trainingen verzorgt voor de mensen die straks met het nieuwe systeem aan de slag moeten gaan. Dit nieuwe systeem heet Havik en heeft negen processen. Binnen ons trainingsteam hebben we die processen verdeeld, zodat we ons gericht hebben kunnen specialiseren. Zo weet ik bijvoorbeeld nu zo goed als alles van de processen ‘Onderzoek voorval’ en ‘Onderzoek ongeval’. Natuurlijk ken ik de rest van het systeem ook, dat moet wel. We geven de trainingen namelijk in duo’s, waarbij de één de training verzorgt en de ander daarbij ondersteunt. Ik vervul vanochtend die laatste rol en moet dus zo goed mogelijk de vragen van de deelnemers over alle processen kunnen beantwoorden. De training deze ochtend verloopt vlot, we zijn eerder klaar dan gepland. Tijd voor de lunch.”

12.47 uur: Tomatensoep

“Lunchen doe ik meestal met ons team, soms gaan we naar buiten maar vandaag regent het en blijven we binnen. Beneden in het gebouw van SODM is een kantine met een eigen keuken, vandaag is er tomatensoep. Lekker. We praten volop, deels over werk maar ook over alle andere zaken die ons bezighouden.”

14.09 uur: Nieuwe trainingsgroep

“Vanmiddag komt er een nieuwe trainingsgroep, waarvoor ik de training verzorg en waarbij mijn collega voor ondersteuning zorgt. De tien inspecteurs die we gaan trainen, komen redelijk blanco binnenlopen. Na de theorie gaan ze, net als de deelnemers vanmorgen, zelf in de trainingsomgeving aan de slag. Het is mooi om te zien hoe ze het systeem beter leren kennen, hoe ze de voordelen ervan ervaren. Sommigen worden al snel enthousiast.

Natuurlijk hoor ik ook wat weerstand, dat vind ik niet erg. Ik geef vaker trainingen, herken de aarzeling bij mensen. De weerstand is niet persoonlijk bedoeld, maar vooral op het systeem zelf gericht. Sommige van deze medewerkers werken bijvoorbeeld al meer dan twintig jaar met het huidige systeem, dan is zo’n overstap wel even wennen. Het is mijn uitdaging om ook deze mensen enthousiast te maken, daar haal ik mijn voldoening uit.

Het duurt niet lang meer tot Havik live gaat. Daarna zal ons team nog een aantal weken op de werkvloer rondlopen, om gebruikers indien nodig ter plekke te ondersteunen. Ook dat vind ik leuk om te doen.”

19.20 uur: Sporten

“De training is om half vijf afgelopen, we ruimen op en ik ga naar huis. Nadat mijn vrouw en ik gegeten hebben, gaan we samen fitnessen. Dat kan in onze eigen fitnessruimte die ik op zolder heb ingericht. Ik sport graag, ga ook twee maal per week kickboksen. Vanavond blijft het bij sporten thuis en daarna nog wat tv-kijken. Morgen staan er bij SODM opnieuw twee trainingen op het programma, niet te laat naar bed dus.”

E-book werken bij Valori