Arbeidsvoorwaarde als appeltje voor de dorst: wat weet jij over pensioen?

dinsdag 28 augustus 2018

Regelmatig ontvang ik post van het bedrijf dat het pensioen van mij en mijn collega’s regelt. En heel eerlijk, meestal leg ik die post ongeopend weg. Ik vind het ingewikkelde, saaie materie en voor mijn gevoel is het pensioen nog zo ver van mijn bed. Toch is je pensioen een belangrijke arbeidsvoorwaarden. De keuzes die je maakt bij het afsluiten van een regeling, bepalen hoe groot jouw appeltje voor de dorst in de toekomst is. Het pensioen heeft veel aspecten en in dit blog geef ik je wat meer informatie over de opbouw van een pensioen, welke regelingen er zijn en hoe we dit bij Valori geregeld hebben.

Wat is pensioen?

Laten we beginnen bij de basis. Wat is pensioen nu precies?

Kort gezegd is je pensioen vervangend inkomen bij ouderdom, overlijden en arbeidsongeschiktheid. Als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heb je recht op AOW. Dat krijg je van de overheid. Dit pensioen kun je aanvullen met pensioenregelingen, bijvoorbeeld door ervoor te sparen, te beleggen of een regeling met je werkgever te treffen. Er zijn drie soorten pensioenovereenkomsten die je kunt afsluiten:

1. De uitkeringsovereenkomsten: hiertoe behoren bijvoorbeeld de middelloonregeling en de eindloonregeling.

2. Kapitaalovereenkomsten: hierbij staat de hoogte van je kapitaal vast en dat wordt bij je pensioen omgezet in een periodieke uitkering

3. Premieovereenkomsten: denk aan de beschikbare premieregeling.

Pensioen via je werkgever

Veel mensen kiezen ervoor om hun aanvullende pensioen via de werkgever te regelen. Je werkgever kan diverse regelingen rondom je pensioen bieden als arbeidsvoorwaarde:

  • Ouderdomspensioen en partnerpensioen na pensioendatum;
  • Partner- en wezenpensioen;
  • ANW-hiaatpensioen;
  • Premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid;
  • WGA-hiaatverzekering.

Verder kan een werkgever ervoor kiezen de premie volledig te vergoeden of gedeeltelijk. Je hebt als werkende dus allerlei mogelijkheden als het om je pensioen gaat. Dat kan wat verwarring scheppen, maar gelukkig is er een manier om hier vrij gemakkelijk duidelijkheid in te creëren.

Overzicht geeft inzicht

De hoogte van jouw pensioen kun je inzien via mijnpensioenoverzicht.nl. Je logt in met je Digid en je krijgt een overzicht van de pensioenrechten die je tot nu hebt opgebouwd. Naast de AOW die je hebt opgebouwd, zie je op deze website hoeveel pensioen je via de regeling op je werk hebt opgebouwd. Je pensioenuitvoerder kan je via deze website bovendien over je (aanvullend) pensioen informeren. Zo weet je waar je aan toe bent en of je hiermee uit de voeten kunt als je met pensioen gaat. Als dat niet zo is kun je overwegen aanvullende pensioenregelingen te treffen, zoals een spaarrekening, lijfrenteverzekering of te gaan beleggen.

Hoe is pensioen bij jouw werkgever geregeld?

Bij Valori hebben we een premieovereenkomst en wordt een deel van de premie vergoed. Alle hierboven genoemde regelingen zijn afgesloten waardoor de partner en kinderen financieel ondersteund achterblijven, mocht de pensioengerechtigde overlijden. Het zijn allemaal complexe regelingen en soms lastig te begrijpen, maar het is wel heel fijn als je werkgever dat goed heeft geregeld. Uiteindelijk blijf je natuurlijk zelf verantwoordelijk voor je eigen pensioen en moet je goed in de gaten houden hoe je het geregeld hebt. Niemand weet beter dan jijzelf wat je behoeften zijn en hoe je je oude dag in wilt vullen.

Laat je goed informeren

Omdat pensioen nu eenmaal een complexe regeling is, adviseer ik je om je goed te laten informeren. Vraag er niet alleen naar bij je werkgever, maar neem ook gerust contact op met de pensioenuitvoerder. Laat zaken nog een keer uitleggen als ze onduidelijk zijn. Over de voorzieningen die je kunt treffen om meer pensioen op te bouwen, informeer ik je graag in een volgend blog.

Heb je nu aanvullingen op mijn blogs over de pensioenregeling of andere arbeidsvoorwaarden? Laat het dan gerust weten in een reactie!

Niet alleen jouw pensioen is goed geregeld bij Valori. We doen nog veel meer om werken bij Valori aangenaam te maken.

E-book werken bij Valori