Een dag uit het werkleven ...

dinsdag 14 maart 2023

BA consultant Francien van den Berg houdt van teamwork, in haar opdracht bij a.s.r. krijgt ze daartoe alle kans. We volgden Francien een dag en belden haar op verschillende momenten. Daarbij kreeg zij steeds twee vragen gesteld: ‘waar ben je’ en ‘wat doe je’.

Woensdag 22 februari 2023

05.59 uur, Utrecht
Goed begin van de dag

Mijn werk als BA-consultant is vaak best hectisch aan het begin van een nieuwe opdracht, ik vind het prettig om daarin mijn eigen momenten te structureren. Daarom begin ik mijn dag met een korte yogasessie thuis in Utrecht, daarvoor sta ik extra vroeg op. Dat tijdstip is voor mij geen bezwaar, ik ben een echt ochtendmens.

07.08 uur, Utrecht
De juiste voorbereiding

Om zeven uur start ik met werken, de eerste twee uur doe ik dat vanuit huis. Hierbij organiseer ik alles voor de komende werkdag: ik maak een lijst van de doelen van de dag, bekijk wat ik daarvoor moet meenemen en zorg dat ik goed voorbereid ben. Momenteel ben ik op opdracht bij a.s.r., waar ik deel uitmaak van het team Medewerkersomgeving. Dit team houdt zich bezig met interne portalen en applicaties voor de medewerkers in het domein Inkomen, mijn opdracht richt zich op arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Voor een nieuw traject moet het ‘klant-worden’-proces opnieuw worden ingericht, dit ontwikkelen we in OutSystems. Mijn werkplek is ook in Utrecht, dus ik ben er zo.

09.15 uur, Utrecht
Scope-creep

Mijn scrum-team bij a.s.r. bestaat uit twaalf medewerkers en we hebben een redelijke vrijheid om zelf keuzes te maken. Dat is prettig, maar kan je werk ook lastig maken, het risico van scope-creep ligt op de loer. Bovendien is OutSystems vrij nieuw binnen a.s.r., de manier van samenwerken is nog in ontwikkeling. Dat ervaar ik als een mooie uitdaging: ik houd van teamwork, vind het prettig als je van elkaar weet wat je doet, waarbij alles mooi samenkomt. Om 9.00 uur zijn we gestart met de wekelijkse stand-up. Deze verloopt enigszins chaotisch, we hebben in deze sprint te maken met veel verschillende focusgebieden. Daarover blijven we met elkaar in gesprek, het komt sowieso als gesprekspunt op de agenda voor ons volgende retrospective.

11.36 uur, Utrecht
Gebruikers aan het woord

Woensdag is onze gezamenlijke kantoordag, dus ik kan nu bij de gebruikers testen of zij akkoord gaan met de opgestelde functionele eisen. Het contact met hen is goed, hun input is bijzonder waardevol. Het te optimaliseren proces bevat voor de interne medewerkers en eindgebruikers momenteel veel handmatige acties, daarvan kunnen we er veel automatiseren. De gebruikers reageren positief, dus we kunnen verder. Als we blijven sparren met de business, kunnen we een mooi product neerzetten.

12.21 uur, Utrecht
Lunch

In de ruime kantine van a.s.r. lunchen we met elkaar. We praten over hobby’s, sport en andere zaken die ons bezighouden. Dat zijn altijd aangename gesprekken.

14.32 uur, Utrecht
Features uitwerken

Als onderdeel van SAFe werkt a.s.r. met verschillende ontwikkelteams, die dankzij het Scaled Agile Framework de kwartaalplanningen en elkaars afhankelijkheden in kaart kunnen brengen en deze goed kunnen afstemmen. Momenteel werk ik de features uit die meegenomen kunnen worden in de kwartaalplanning. Ik houd van samenwerking en ben daarbij ongemerkt wel een enabler. Samen met het team heb ik inmiddels de structuur gecreëerd waarin we elkaar goed kunnen vinden en alles kunnen borgen. Dat werkt erg prettig.

16.03 uur, Utrecht
Training bij Valori

Om vier uur arriveer ik bij het kantoor van Valori, eveneens in Utrecht, waar ik een training volg bij onze in-house Academy. Dat doe ik gemiddeld zo’n twee keer per maand, deze keer wordt er voor de business analisten een training in OutSystems verzorgd. Dat sluit perfect aan op mijn opdracht bij a.s.r.. Centraal staat de vraag welke extra skills je nodig hebt om hierin te kunnen werken. Dat levert interessante discussies op, want hoe ga je hier als toolonafhankelijke BA mee aan de slag? Na de training eten we samen, vanavond staat er Thais op het menu.

20.44 uur, Utrecht
Touch Rugby

Ik heb sinds mijn studententijd rugby gespeeld, maar doe de laatste jaren aan Touch Rugby. Dit is een rugby-variant in gemixte teams zonder tacklen, in plaats daarvan ligt de focus op snelheid en behendigheid. Het is een tactisch snel spel dat voor iedereen toegankelijk is. Mijn club ligt in de buurt van het Valori-kantoor, ook daar ben ik dus zo. Ik train voor deelname aan het EK deze zomer in Vichy, Frankrijk. De selectieprocedure is nog bezig, daarom train ik fitness en skills. Aan het einde van de training doen we altijd nog een wedstrijdje, waarna ik naar huis vertrek.

22.37 uur, Utrecht
Goed gevulde dag

Vandaag was een goed gevulde dag. Ik lees nog wat en ga daarna naar bed. Morgen slaap ik wel wat uit, ik zet de wekker op 06.30 uur.