Zijn software testers in verhouding vaker links- of rechtshandig?

dinsdag 2 oktober 2018

Zelf ben ik linkshandig en dat is soms heel onhandig. Zo loop ik regelmatig te stoeien met apparaten en gereedschap. Dat is vooral vervelend voor mij, maar wat mij daarnaast opvalt is dat linkshandigen allemaal eigenschappen toegedicht krijgen, zoals creatief zijn. Uit onderzoek blijkt dit niet terecht. Hoe zit het nu precies met linkshandigen? Wat kunnen ze juist beter dan rechtshandigen? Zie je dat bijvoorbeeld terug in het soort werk dat ze doen? Zo ben ik benieuwd of er meer linkshandigen als software tester werken. In dit blog ga ik op onderzoek uit.

Linkshandige requirements

In mijn dagelijks leven valt het mij op dat er vaak geen rekening gehouden wordt met linkshandigen. Bijvoorbeeld bij gebruik van apparaten. Naar schatting is 10 tot 15 procent van de wereldbevolking linkshandig. Dat is toch een aardige groep mensen. Daar mogen productontwerpers wat mij betreft meer rekening mee houden. Linkshandigen stellen nu eenmaal andere requirements aan apparaten en gebruiksvoorwerpen.

Rechtshandige zaken

Ik ben verder op onderzoek gegaan omdat ik gefascineerd ben door het fenomeen en zelf dagelijks tegen wat zaken aanloop. Dat zijn vooral kleine ongemakken, maar toch. Nu blijkt dit vooral met de fijne motoriek te maken te hebben. Om rechtshandigen eens een kijkje te geven in het soms lastige dagelijks leven van linkshandigen, hieronder een paar voorbeelden:

  • Knippen met een rechtshandige schaar;
  • Een fiets op de standaard zetten;
  • Gebruik van een plastic vorkje met snijrand;
  • Een blik openen met een blikopener;
  • Steelpannen en jus/sauslepels met schenktuit;
  • Met sporten sta je steeds verkeerd of heb je andere spullen nodig;
  • Schrijftafeltjes onder de rechterarm of naast een rechtshandige zitten met schrijven;
  • Je boodschap weer uitvegen met schrijven.

Linkshandige usability

Gelukkig houden ontwerpers steeds meer rekening met onze motoriek en kijken ze goed naar de usability voor zowel rechtshandigen als linkshandigen. Denk bijvoorbeeld aan snoeren van apparaten die flexibel te bewegen zijn naar links en rechts (strijkbout) en gebruiksvoorwerpen speciaal ontworpen voor linkshandigen (scharen, pennen en openers). Er is zelfs een webshop die alleen maar spullen voor linkshandige verkoopt.

Taal en cultuur

Iets anders dat ik tegenkwam en waar ik me helemaal niet bewust van was, waren de verwijzingen naar goed en slecht. In onze taal en cultuur is een kwalificatie ontstaan voor rechts als “goed” en links als “slecht”. Denk aan gebaren en gedragingen. Handenschudden doe je altijd met rechts. Maar ook aan veelvoorkomende uitspraken. Iemands assistent of zakelijke partner wordt ook wel de “rechterhand” genoemd, een positieve beschrijving. Maar wat dacht je van iemand links laten liggen, dat is meteen een stuk negatiever. Een kluns geven we twee linkerhanden en als iets niet het effect had waarop we hoopten, noemen we het averechts. Oftewel, links. Wist je trouwens dat het Latijnse woord voor links sinister is? Dat klinkt behoorlijk duister he?

Niet creatiever, wel intelligenter

Verrassend vond ik het om er achter te komen dat een paar beweringen die over linkshandigen worden gedaan, niet kloppen. De Rijksuniversiteit in Groningen doet veel onderzoek naar de verschillen tussen links- en rechtshandigen. Zo blijken linkshandigen niet per se creatiever te zijn dan rechtshandigen. Wat vaak wel gedacht wordt. Verder zijn er meer linkshandige mannen dan vrouwen. De oorzaak van rechts- of linkshandigheid blijft een groot mysterie. Wel is de rechterhersenhelft - die de linkerkant van het lichaam bestuurt - bij linkshandigen groter. Het taalgebied zit vooral in onze linkerhersenhelft en oriëntatie (ruimtelijk inzicht) in de rechter. Die ontdekkingen verklaren wellicht waarom linkshandigen beter zijn in het oplossen van (ingewikkelde) wiskundige vragen.

Merk jij het verschil?

Ik ben heel benieuwd of er vanwege die verschillen in ontwikkeling, bijvoorbeeld in het software testen https://dekennisvannu.nl/site/...vakgebied in verhouding meer linkshandigen werken. Werk jij in de ICT en misschien nog specifieker als software tester, business analist of functioneel beheerder en ben je linkshandig? Of kom je veel linkshandigen tegen in je werk?