Harin Familia Turbi: “Dankzij het traineeship kon ik meteen aan het werk”

dinsdag 23 oktober 2018

Direct tijdens je traineeship een veelzijdige testopdracht mogen uitvoeren bij een grote organisatie: het overkwam Harin Familia Turbi van Valori. Ze werkt inmiddels een paar maanden bij de FNV in Utrecht en is enthousiast. Hoe ziet een dag in haar werkagenda eruit?

8.40 uur: Drukke agenda

“Mijn werkdag begint om half negen, dan stap ik het FNV-kantoor binnen in Utrecht waar ik namens Valori werk. Met een kop koffie bekijk ik mijn dagagenda en het digitale Scrumbord. Er staan drie onderwerpen op mijn naam: functioneel testen ten behoeve van een gebruikersacceptatietest die overmorgen plaatsvindt, de voorbereiding van een groot gegevensbestand import en een risico-analyse van het financiële systeem dat bij FNV gebruikt wordt. Een drukke agenda, die begint met de dagelijkse Stand-up.”

9.02 uur: Stand-up

“Samen met een team van zeven mensen werk ik aan het CRM-systeem van de organisatie. Dat is al live, maar wij zijn nog bezig met het herstellen van bestaande functies binnen het systeem. Daarnaast voegen we nieuwe functies toe; dat doen we in samenwerking met de mensen van de business die de items aanloggen. Ook voor het testen van het financiële systeem van FNV is een ontwikkelteam actief, onze werkzaamheden overlappen elkaar. Dit is mijn eerste opdracht als tester: in mei startte ik met het traineeship bij Valori en na anderhalve maand was ik al aan het werk. Het is een mooie opdracht, ik werk hier met veel plezier en leer veel.”

10.47 uur: Stappenplan

“Terug achter mijn bureau richt ik me op de voorbereidingen van de gebruikersacceptatietest van overmorgen. Het bijzondere van deze test is het feit dat de keyuser een nieuwe medewerker binnen FNV is die nog ingewerkt moet worden in het systeem. Daarom schrijf ik de stappen van mijn test uit, zodat de key user de test begrijpt en het systeem beter kan leren kennen. Dat is wel wat meer werk, ja, maar zeker nuttig. ”

12.38 uur: Lunch

“Van twaalf tot één uur lunchen de twee ontwikkelteams samen in de kantine. Een goed moment om bij te praten.”

13.13 uur: Template voor groot gegevensbestand import

“Na de lunch komt mijn opdrachtgever langs voor een update rondom de groot gegevensbestand import. Centraal in het gesprek staat een voorstel dat we eerder besproken hebben: het bestand is een onderdeel van meerdere Big Data testen en daar moet eigenlijk een plan van aanpak voor worden bedacht, een template voor testen en ontwikkelen dat in de toekomst ook zonder onze hulp kan worden hergebruikt. Daar heb ik ideeën over en mijn opdrachtgever denkt dat ik deze klus aankan. Ik krijg groen licht om een template te ontwikkelen, mét het advies om ter ondersteuning een meer ervaren collega van Valori in te schakelen. Na dit gesprek stuur ik mijn coach binnen Valori hierover meteen een bericht, waarna ik aan de slag ga met het schrijven van de testaanpak.”

16.19 uur: Gezamenlijke gebruikerssessie

“Het laatste agendapunt van vandaag is de risico-analyse voor de gebruikers van het financiële systeem binnen FNV. Hierover heb ik een gesprek met de Scrummaster van het team dat het financiële systeem ontwikkelt. We bespreken een door mij opgesteld template, waarin alle processen in het systeem overzichtelijk zijn opgenomen. Het achterliggende idee is dat alle gebruikers samen op een informele manier beoordelen hoe groot de risico’s van de processen zijn, eventueel gevolgd door een onderlinge discussie. Dat lijkt me efficiënter dan wanneer de gebruikers afzonderlijk hun beoordeling geven. De Scrummaster is het daarmee eens en gaat de gebruikers uitnodigen voor een beoordelingssessie.”

19.02 uur: Nieuwe energie

“Om vijf uur ga ik naar huis, waar ik samen met mijn vriend iets kleins eet. Ik ga zo’n drie keer per week naar de sportschool voor crossfit en weight liften, vanavond is zo’n sportavond. Ik heb er zin in, het is een sociale manier van sporten die mij weer nieuwe energie geeft. Ideaal om na een drukke dag lekker bij te komen.”

E-book werken bij Valori