Hoe vergelijk jij aanbiedingen van software test bedrijven?

dinsdag 16 mei 2017

In mijn laatste blog schreef ik over het verschil in recruiters. Naast de rol die recruiters spelen, zijn er nog veel meer zaken waarvan jij je als werkzoekende softwaretester bewust van moet zijn als het gaat om het wervingsproces. Neem nu de aanbieding. Dit is vaak hét onderdeel waarop jij je keuze baseert om definitief ja te zeggen tegen een werkgever. Maar laat jij je verleiden door een mooi rond bedrag of kijk je verder dan het euroteken op dat papier?

Appels met peren vergelijken

Je bent een tester en daarom van nature waarschijnlijk redelijk kritisch. Behoud die goede eigenschap, vooral als het gaat om je eigen arbeidsvoorwaarden. Kijk goed naar alle emolumenten die de software test bedrijven bieden en specifiek naar wat gegarandeerd is en wat niet. De kans is groot dat je tegelijkertijd in meerdere sollicitatieprocessen zit. Prima, het lijkt mij heel goed om partijen naast elkaar te leggen en niet op één paard te wedden. Toch is het vaak appels met peren vergelijken. Spit daarom alles goed door voordat je de afweging maakt. Hieronder benoem ik een aantal onderdelen van de aanbieding die vaak valse verwachtingen scheppen en waar je kritisch naar kunt kijken.

Salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?

Een van de belangrijkste onderdelen is het salaris. De ene keer zal je een bruto maandbedrag tegenkomen inclusief vakantiegeld, de andere keer zonder. Het lijkt of je zomaar een paar honderd euro meer krijgt, maar als je het bruto jaarsalaris vergelijkt kan het per saldo gelijk of zelfs minder zijn. Daarnaast biedt het ene bedrijf een volledige maand vakantiegeld (8,25%) waar een ander 8% biedt. Dit zie je gemakkelijk over het hoofd.

Auto leasen met of zonder brandstof?

Een ander voorbeeld is het leasebedrag. Bij de ene organisatie is dit bedrag inclusief brandstof en bij de ander exclusief. Dit kan op het oog een groot verschil geven, maar in de praktijk op hetzelfde neerkomen. Controleer dus goed of jij een auto least waarbij je zelf nog brandstofkosten moet betalen of dat deze kosten erbij in zitten.

Variabele bonussen versus vast salaris

Sommige bedrijven bieden hoge bonussen aan voor de gewerkte uren. Let dan in de eerste plaats op of je een bonus krijgt per gewerkt uur of dat er een minimale eis gesteld wordt aan het aantal gewerkte uren. Daar kun je je lelijk misrekenen. Stel je moet per kwartaal minimaal 500 uur werken om je bonus te ontvangen en je gaat in dat kwartaal met vakantie, dan loop je zomaar je bonus mis.

Welk risico wil je nemen?

Bedenk bij het vergelijken van aanbiedingen goed wat voor jou van waarde is en welke risico’s jij kunt en wilt lopen. Je moet je realiseren dat de samenstelling van je salaris invloed heeft op je financiële situatie. Stel, je inkomen bestaat uit een laag basissalaris dat je kunt aanvullen met hoge bonus bedragen Die bonus telt dan niet mee in de hypotheek berekening als je een huis wilt kopen, je bouwt er geen pensioen over op en mocht je ziek worden of - in het ergste geval - arbeidsongeschikt raken, dan ontvang je alleen een uitkering over je basisinkomen. Overige emolumenten tellen niet mee. Dit geldt ook als je wordt ontslagen en je een WW-uitkering wilt ontvangen. Je wil natuurlijk niet alleen maar doemdenken, maar je kunt deze risico’s niet uitsluiten of negeren. Je bent tenslotte een tester en weet dat je risico’s op waarde moet schatten.

Neem de tijd om dit uit te zoeken!

Mijn advies mag duidelijk zijn: staar je niet blind op genoemde bedragen, maar zoek vooral uit wat die onder de streep nog waard zijn. Alle software test bedrijven kunnen je een bruto-netto berekening overhandigen, zodat jij kunt zien hoe je loonstrookje eruit komt te zien. Als zaken onduidelijk zijn, laat ze je dat dan goed uitleggen. Neem met minder geen genoegen. Zorg dat je een goede vergelijking maakt met wat je hebt en wat er wordt geboden. En laat je zeker niet opjagen. Er zijn bedrijven die je een ultimatum stellen waarbinnen je moet reageren en anders gaat het aanbod niet door. Persoonlijk vind ik dat niet netjes, als werkzoekende heb je gewoon tijd nodig om de juiste keuze te kunnen maken.

E-book werken bij Valori