Jeordie Penders: “Werken met Tosca is fantastisch”

dinsdag 10 april 2018

Toolengineer Jeordie Penders is al een tijdje werkzaam in het testvak. Hij verrichtte in de loop der jaren heel veel handmatig testwerk, maar sinds zijn Tosca-specialisatie is hij groot voorstander van test automation. Hoe ziet een gemiddelde dag uit zijn Valori-leven eruit?

7.01 uur: Nachtrun controleren

“Om half zes gaat de wekker, ik heb geleerd om een ochtendmens te zijn. Ik moet een uur rijden naar mijn werk en om de files te voorkomen, vertrek ik vroeg. Iets voor zeven uur arriveer ik in Tiel bij Bureau Krediet Registratie, waar ik namens Valori gedetacheerd ben. Ik neem de mails door, open Tosca en controleer de resultaten van de nachtrun. Eventuele bevindingen behandel ik meteen, om acht uur haal ik mijn eerste kop koffie.”

9.17 uur: Goed op schema

“Bij BKR zijn verschillende testteams actief, die elk met Tosca als testautomatiseringstool werken. Ik maak deel uit van drie Scrum-teams, bij twee daarvan fungeer ik als vliegende keep. In het derde team, zeg maar mijn hoofdteam, volg ik het Agile werkpatroon en neem ik dus dagelijks aan de stand-up deel. Vandaag verloopt deze soepel. Er zijn geen problemen, we lopen op schema, de sprints zitten niet overvol, we zitten goed onder de trendlijn.”

10.20 uur: Nieuwe functionaliteit

“Om 10 uur woon ik de refinementsessie in het hoofdteam bij. Wij houden ons vooral bezig met een project gericht op ID-verificatie, daar komt nu een nieuwe functionaliteit bij gericht op ID-controle. We bespreken de handmatige en geautomatiseerde tests die hiervoor ontwikkeld moeten worden en zetten de puntjes op de inmiddels ontwikkelde userstories. Ook deze sessie verloopt probleemloos, tijd voor de lunch.”

12.17 uur: Lunch

“Mijn lunch is meestal kort en krachtig. Als het écht mooi weer is, ga ik wel eens met collega’s buiten een rondje lopen. Meestal echter zit ik met mijn hoofd nog zó bij mijn werk, dat ik snel een boterham eet en daarna gewoon verder wil werken. Dat is vandaag het geval, ik heb genoeg te doen.”

14.43 uur: Aan de slag met Tosca

“De rest van de middag ga ik met Tosca aan de slag. Dat kan van alles zijn: lopende zaken van de sprint afhandelen, handmatig testen en in Tosca zetten voor de regressie of een collega helpen met een aan Tosca gerelateerd probleem. Werken met Tosca is fantastisch: sinds ik hierin gespecialiseerd ben, vind ik handmatig testen stukken minder interessant.

Op dit moment zijn we bij BKR bezig met het neerzetten van continuous delivery, ik neem samen met een collega het Tosca-deel daarvan voor mijn rekening. Dat houdt in dat ik Tosca zó ga inregelen dat het gebruik maakt van distributed execution. Ik geniet daarvan, mijn werk is vaak echt puzzelen waarbij je ‘on the job’ leert. Als je dan resultaten boekt, geeft dat wel een kick. Zeker bij de wat meer ingewikkelde uitdagingen zoals deze.”

15.32 uur: Vóór de file

“Omdat ik vroeg begin, kan ik vóór de file naar huis terugrijden. Ik haal mijn zoontje op van de opvang en begin rond vijf uur met de voorbereidingen van het avondeten. Als mijn vrouw en dochter thuis zijn, kunnen we eten. Daarna help ik mijn dochter met haar wiskundehuiswerk en ontspan ik lekker door wat te internetten. Ik ga niet te laat naar bed, morgenochtend gaat de wekker weer om half zes.”