Juist softwaretesters verdienen complimenten!

dinsdag 17 juli 2018

Eén dag per jaar (namelijk op 1 maart) kunnen we heel goed complimenten geven. Tijdens de nationale complimentendag gaat onze focus van wat er fout gaat, naar wat de ander goed doet. Wat mij betreft mogen we dat wel wat vaker doen! Al helemaal in het testvak. Waarom dit zo belangrijk is, leg ik uit in dit blog.

Zoeken naar fouten in systemen

Eigenlijk is het niet zo gek dat we elkaar zo weinig complimenten geven. Als ik bijvoorbeeld naar mijzelf kijk, zie ik hoe kritisch ik ben op mijn eigen prestaties. Ik ben niet de enige die zo naar z’n eigen werk én dat van de ander kijkt. Daardoor focussen we alleen op wat niet goed is. Ergens ook logisch: we zoeken natuurlijk naar wat er beter kan. Ook softwaretesters kijken kritisch naar de systemen en zoeken actief naar wat er fout gaat. Het resultaat? Een beter werkend systeem, maar niet altijd een positieve instelling.

Valkuilen en sterke eigenschappen

Softwaretesters gaan niet alleen in hun werk op zoek naar de fouten in het systeem, maar ook tijdens sollicitatiegesprekken. Ik merk dat sollicitanten vaak gemakkelijk aan kunnen geven wat hun valkuilen zijn, maar minder snel benoemen waar ze in uitblinken. Ze zijn daarover in het algemeen bescheiden en vinden normaal doen al snel gek genoeg. Dat terwijl het juist belangrijk is om ook goed te weten waarin je uitblinkt, want mede daardoor word je aangenomen! Net als die kritische houding trouwens, want die is erg belangrijk als tester.

Door je bewust te zijn van zowel valkuilen als sterke eigenschappen leer je jezelf goed kennen. Dan weet je wanneer een compliment op zijn plek is en wanneer je iets beter anders aan had kunnen pakken. Door op deze manier naar jezelf te kijken, kun je leren wat meer zelfcompassie te hebben. Als dit beter lukt naar jezelf, kun je het ook meer uitdragen naar andere mensen. Op die manier maak je ook anderen blij en voelen zij zich gewaardeerd. Wat mij betreft gaat het daar in het leven om en is dat een essentieel onderdeel.

Ontvang een compliment en geef direct wat terug

Het belang van vergevingsgezind zijn naar jezelf en trots zijn op jezelf is hopelijk nu wat duidelijker. We gaan een stapje verder: het geven en ontvangen van complimenten. Vooral dat eerste is voor velen ingewikkeld. Je kent vast wel de reactie: “dat hoort bij mijn werk” of “het was niet zoveel moeite, hoor”. Zo’n reactie is wat mij betreft zonde. Je doet namelijk niet alleen jezelf te kort maar ook degene die het compliment maakt. Mijn tip: neem het compliment overtuigend in ontvangst en bedank diegene die jou complimenteert. Zo geef je gelijk een compliment terug. Door complimenten op deze manier te benaderen, maak je het direct een stuk positiever!

Merk direct verschil

Juist als softwaretester kan deze manier van complimenten ontvangen en geven je ontzettend veel brengen. Je bent kritisch op je werk, dus kunt zeker soms wel een compliment gebruiken. Ik ben er al mee begonnen en krijg ontzettende leuke en soms onverwacht blije reacties. Daar krijg ik weer een heel blij en tevreden gevoel van. Daarnaast zie ik dat het effect heeft op de werksfeer, die was prima maar is beter geworden.

Wat zijn jouw ervaringen met het geven en ontvangen van complimenten? Ik ben heel benieuwd en vind het leuk als je die deelt.

E-book werken bij Valori