Mijn ervaringen op het TestNet voorjaarsevent de Digitale Lente

dinsdag 28 mei 2019

We zijn er graag bij, wanneer het voorjaars- en najaarsevent van TestNet er weer is. Zelf vind ik het een must om hier als organisatie aanwezig te zijn. Het is een event waar je als Testorganisatie je visie en kennis uitdraagt binnen deze community. Niet iedereen binnen de organisatie deelt deze mening met mij. De TestNet community wordt nogal eens gezien als “old school” waarbij de blik niet voldoende naar buiten is gericht. Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens, maar ik begrijp wel waar de kritiek vandaan komt. Het heeft misschien met generatieverschillen te maken en of met het onbekende. Juist daarom is het goed om eens kijkje te nemen op een van de TestNet events en zelf dit te beoordelen!

Verandering komt op gang

TestNet en het programma zijn nog altijd in ontwikkeling, maar toch denk ik dat er altijd goede keynote speakers zijn, de locatie top is en het eten goed georganiseerd. Maar nog belangrijker zijn natuurlijk de inhoud van de workshops en presentaties, en dat varieert wel eens. Toch zit er wel een systeem achter, waarmee men als community probeert de kwaliteit hoog en actueel te houden. Wat ik persoonlijk een pré vind, is dat iedereen binnen de Testcommunity de kans heeft zich aan te melden. Kom je met een goed idee voor een presentatie, dan krijg je ook de kans om een podium te pakken. Daar kun je de eerste stappen zetten tot het presenteren van jezelf, je vak, en je ideeën en visie. Ik vind het gaaf dat die kans er is! Ook deze keer presenteerde een aantal van mijn collega’s zich voor het eerst.

Vernieuwing dankzij andere sprekers

De afgelopen tijd zijn er nieuwe presentatoren opgestaan en verschijnen er nieuwe gezichten op het TestNet podium. Ik vind dit een mooie ontwikkeling. Nu nog deze ontwikkeling voor de technische testers. Inhoudelijk wordt deze stap al wel steeds meer gemaakt, maar toch twijfel ik of dat het publiek al goed heeft bereikt. Wel vond ik het opvallen dat ik meer nieuwe gezichten zag en veel verschillende bezoekers. Echter is het ook leuk om oude bekenden tegen te komen en voelt het als een samenkomen van bekenden in de testwereld, iets wat goed binnen een community past.

Thema de Digitale Lente

Deze keer stond het thema de “Digitale Lente“ centraal, waarbij lente natuurlijk staat voor nieuw begin. De ontwikkelingen in de digitale wereld gaan razendsnel. Dat maakt dat we als mensen bijvoorbeeld anders gaan communiceren, zakendoen of aankopen en verkopen.

Per generatie geeft dit weer verschillen. Op dit moment heb je namelijk generaties die nog gewend zijn aan de zwartwit televisie en de draaischijf telefoon, naast een hele generatie die geen idee heeft wat dit is. Dit heeft veel gevolgen op de werkvloer en ook binnen het software ontwikkeltraject. Denk bijvoorbeeld aan communicatie, werkwijzen, digitale handigheid en niet te vergeten de omgangsvormen en manieren van zakendoen.

De digitale revolutie

De keynote spreker Sander Duivestein zette mij aan het denken toen hij aangaf dat we te maken hebben met een Digitale revolutie. Voor de huidige generatie betekent dit dat de focus verschuift naar de “digitale presentatie” in plaats van “de persoonlijke presentatie”, zoals bijvoorbeeld generatie X meer gewend is. Netwerken doe je ook anders; veel meer online en via digitale communities dan face to face. De wereld om ons heen verandert snel en dit heeft effect op ons dagelijkse leven en dus ook op ons werk. Zeker binnen het werkveld van software ontwikkeltrajecten en testen. Mijn advies: blijf kalm, denk na, ga mee maar laat je vooral niet gek maken”. Ben heel benieuwd naar jouw mening over deze digitale revolutie. Ervaar je verschillen tussen generaties op jouw werkplek?

E-book werken bij Valori