OutSystems, is testen de next step?

dinsdag 23 oktober 2018

Het begin van deze maand stond voor het Valori Chapter OutSystems in het teken van twee evenementen. Op 8 en 9 oktober was het tijd voor NextStep, hét OutSystems evenement van het jaar. Op 10 oktober stond het TestNet Najaarsevenement op de agenda, waar Valori een presentatie gaf over Low Code Testing. Het thema van TestNet stond in het teken van buzzwords op het gebied van testen. Low Code werd hier uitgeroepen tot hét buzzword van het jaar.

Divers publiek

Bij NextStep, kan ik, in verband met de drukke agenda bij de klant, alleen op de dinsdagochtend aanwezig zijn. Bij binnenkomst is het me direct duidelijk: OutSystems is booming. Er zijn duizenden mensen aanwezig. De één is zich aan het oriënteren op Low Code en wil graag meer weten over wat OutSystems onderscheidt van de rest, de ander is al jaren een OutSystems ontwikkelaar en legt graag uit wat zijn ervaringen zijn. Eén ding heeft iedereen gemeen: het enthousiasme over Low Code.

Testen is nog onbekend

Tijdens de presentaties, maar ook wanneer ik met een aantal partijen spreek in de grote zaal, merk ik dat er nog veel vragen zijn over hoe je, op het gebied van Quality Assurance, kunt inspelen op de snelle manier van ontwikkelen in OutSystems. Zijn er slimme, nieuwe testoplossingen? Welke teststrategie wordt er gehanteerd? Hoe werkt het met test automatisering? Performance tests? Van alle partners die een stand hebben op het evenement, zie ik slechts één partij die zich specialiseert op testen. Morgen (10 oktober) spreek ik op TestNet over de visie die Valori Chapter OutSystems hierop heeft. Ik ben ervan overtuigd dat deze presentatie niet had misstaan op NextStep.

Van ‘Test Less’ naar ‘Test Different’

Tijdens de voorbereidingen van mijn presentatie, stroomt de zaal langzaamaan vol. De track lead geeft aan dat het één van de drukst bezochte presentaties van de dag is. Onze presentatie (ik geef hem samen met collega Michelle Kuijt), wordt goed ontvangen. We spreken eerst over de verschillen tussen Low Code en traditionele ontwikkelmethoden en zoomen in op wat dit betekent voor de denkwijze van de Tester; de teststrategie. We laten zien welke tests statisch worden en daarnaast, welk type test juist méér aandacht krijgt.

Michelle gaat vervolgens in op Model Based Testing. Deze manier van denken speelt erg in op de Action Flow Editor binnen OutSystems, waar tevens in processen wordt gedacht. We gaan in op Behaviour Driven Development en laten zien waarom juist Low Code de kloof tussen Business en IT kleiner maakt. Tot slot laten we ook zien hoe wij slimme testoplossingen bedenken binnen Tosca, specifiek toegespitst op OutSystems en hoe ook hier OutSystems het leven van de Tester makkelijker kan maken.

Low Code platforms pretenderen vaak dat testen minder noodzakelijk wordt omdat het platform een stuk meer afvangt. Valori buigt dit graag om naar anders testen. Slimmere testoplossingen die écht bijdragen aan de kwaliteit van het project en continu de business test goals in gedachten houden. Wil je meer weten over deze manier van werken? Neem dan eens contact met mij op; ik vertel je er graag meer over.