Als testconsultant bij Valori zijn wij niet alleen bezig met het uitvoeren van werkzaamheden bij de klant. Wij hebben ook momenten om uit te zoeken welke test tools, technieken- en strategieën de beste zijn om te gebruiken bij het testen van Low Code applicaties. Dit doen wij tijdens onze driemaandelijkse Hackaton. De Hackaton duurt meestal een dag. We gaan dan in groepen aan de slag met een aantal van tevoren gekozen onderwerpen. Eind van dag, rond 16:00, krijgt iedere groep de ruimte om het resultaat te demonstreren aan de overige groepen.
Het programma
Een van de onderwerpen was de Out-Of-The-Box (OOTB) functionaliteit van Pega, Scenario Testing. Deze functionaliteit was al geruime tijd beschikbaar in Pega, maar voldeed nooit aan de hoge standaarden die wij zetten voor onze testuitvoering op Pega.
De eerste stap was om te begrijpen wat Scenario Testing is en hoe het gebruikt kon worden. Scenario Testing kan worden toegepast om end-to-end scenario’s af te spelen op UI niveau, om zo de applicatie te testen. Het doel van deze dag was om te bekijken of het voor Valori mogelijk was om Scenario Testing in de praktijk toe te passen of dat PEGA nog enkele verbeteringen moest/kon doorvoeren in deze functionaliteit om toegevoegde waarde voor ons als testers te hebben.
Mijn eerste indruk
De eerste indruk die ik kreeg van Scenario Testing, was dat het gemakkelijk was om een scenario op te zetten en af te spelen. Het was echter zeer fout gevoelig: sommige clicks werden niet geregistreerd en soms werden invoervelden niet gevuld. Het aanpassen van de gemaakte scenario’s verliep ook niet gemakkelijk. De applicatie crashte als er iets moest worden aangepast. Na wat onderzoek, bleek dat er een extra plugin moest worden geïnstalleerd. Dit kostte waardevolle tijd die wij liever hadden gebruikt voor het verder onderzoeken van deze OOTB functionaliteit.
Leerpunten/ inzichten
Aan het einde van de dag was het ons wel duidelijk, dat Scenario Testing niet 100% bruikbaar is zonder de gevonden plugin. Dus bij elke applicatie en omgeving moeten wij deze apart installeren.
Daarnaast moet je van tevoren goed nadenken over welke stappen je wilt uitvoeren op de UI. Het aanpassen van de scenario’s is immers niet echt gebruikersvriendelijk.
Ik vind het moeilijk om geen vergelijking te maken met onze in-house tool JOSF. JOSF is een test automatisering robot die door Valori is ontwikkeld om testen te kunnen automatiseren zonder programmeerkennis. Testen automatiseren is daarmee mogelijk voor iedereen! Mijn gevoel zegt dat de gebruiker snel beperkt is bij het gebruik van Scenario Testing t.o.v. JOSF. Maar om hier een concreet oordeel over te geven, zijn er meer sessies nodig waarbij ik Scenario Testing kan onderzoeken en toepassen.
Op naar Texel!
De volgende stap is dan ook om te kijken of we deze OOTB functionaliteit kunnen gebruiken voor grotere scenario’s. Wat zijn de limieten? Zijn aanpassingen aan de scenario’s wellicht op een andere manier eenvoudiger te maken? En kunnen we deze Scenario Testcases ook gebruiken via JOSF? Hier kunnen we de volgende Hackaton hopelijk verder mee. Deze Hackaton staat gepland op Texel, waar we in april een weekend met onze unit zullen vertoeven. Zin in!