Philip Bosch: "Coaching op soft skills vind ik geweldig"

dinsdag 31 oktober 2017

Het werk van testconsultant, trainer en Agile coach Philip Bosch is veelzijdig. Hij begeleidt klanten, geeft trainingen en helpt teams bij verandermanagement. “Ik probeer mensen te leren om vraagstukken vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken.” Hoe ziet een willekeurige werkdag in zijn agenda eruit?

7.15 uur: Nieuwe training ontwikkelen

“Mijn werkdag begin ik het liefst vroeg. Vandaag stap ik om 7.00 uur het nieuwe Valori kantoor in Papendorp binnen, waar ik een afspraak heb met Guido Dulos van de Valori Academy. We gaan samen een nieuwe training ontwikkelen over teststrategie, waarbij deelnemers leren om vanuit verschillende ‘testscholen’ good practices te destilleren naar een op de context toegeschreven teststrategie. Als trainer ben ik nauw betrokken bij de Valori Academy, een boeiend onderdeel van mijn werk. Voor deze nieuwe training hebben Guido en ik de taken verdeeld en het pad naar de pilot van de training vastgesteld.”

11.05 uur: Gildeleider

“Bij Valori zijn we bezig met het opzetten van gildes, waarin collega’s vanuit bepaalde kennisgebieden samenwerken. Doel daarvan is om de behoeften van medewerkers, HRM, sales en de Valori Academy beter op elkaar af te stemmen. Sinds kort ben ik gildeleider van het testgilde, ik heb nu een overleg met collega Egbert Bouman waarin we onze volgende gildemeeting voorbereiden. Ons testgilde komt maandelijks bijeen, voor de eerstvolgende bijeenkomst willen we het proces van de product backlog vaststellen. Zo kunnen we ons gilde een concrete invulling geven, met dank trouwens aan de collega’s in het Agile gilde!”

13.45 uur: Agile transitie

“Na een uurtje in de auto ben ik aanbeland in Arnhem, waar ik met een klant een voortgangsgesprek heb inzake de Agile transitie in zijn organisatie. Het gesprek verloopt prettig, de klant kan goed verduidelijken waar de organisatie nu staat en waar behoefte aan is. Daar gaan wij onze inzet natuurlijk op afstemmen.”

15.37 uur: Coachen op soft skills

“Aansluitend heb ik een gesprek met één van de Agile teams in deze organisatie, waar een invulling van diverse rollen door teamleden wat extra begeleiding vergde. Zo’n begeleiding bij een veranderproces vind ik één van de leukere aspecten van mijn werk. Bij veranderingen is er nooit sprake van één oplossing; ik probeer mensen te leren om vraagstukken vanuit verschillende gezichtspunten te bekijken, om inzicht te krijgen en keuzes te durven maken. Die coaching op soft skills vind ik geweldig om te doen, vooral ook omdat ik mezelf hiermee eveneens beter leer kennen.”

16.22 uur: Awareness in Soesterberg

“Vanuit Arnhem rijd ik naar Soesterberg, waar ik met een collega een awareness sessie voor het managementteam van een klant houd. Het is een presentatie met een aantal opdrachten, waarin we stapsgewijs het proces van testen naar acceptatie toelichten. Via de opdrachten moeten de twaalf aanwezige medewerkers achterhalen wat het doel is van de stappen in het proces. Centrale vraag hierbij is: wat is acceptatie en hoe ga je daarmee om? Maar vooral ook: hoe word je je bewust van je eigen rol in het acceptatieproces? De sfeer is open, de mensen zijn zeer geïnteresseerd en zo bereiken we eerder awareness dan gedacht. Hier kunnen we tevreden op terugkijken.”

21.30 uur: CAT-training voorbereiden

“Aan het eind van de dag rijd ik naar huis, waar ik eerst uitrust en aandacht geef aan mijn gezin en geniet van het avondeten. Om half tien ga ik me voorbereiden op de eerstvolgende Certified Agile Training die ik binnenkort geef voor een Valori klant in het noorden van het land. Het is een intensieve training, die ik zowel intern bij Valori alsook extern meerdere keren per jaar verzorg. Elke trainingsgroep is anders, dus een gerichte voorbereiding is noodzakelijk. Ik weet waar ik op moet letten, dus deze training komt beslist ook weer prima in orde.”