Testers van Salesforce vs. Salesforce Testers

woensdag 24 maart 2021


Veel organisaties stappen tegenwoordig over van het bouwen en onderhouden van een eigen stack en infrastructuur naar een Platform as a Service (PaaS) of Software as a Service (SaaS) oplossing. Kenmerkend hierbij is dat projectteams, scrumteams, eigenlijk alle teams die hiermee werken ánders moeten werken. Teams werken ineens in de cloud, net als de software waarmee ze de applicatie ontwikkelen, configureren en testen. Deze moet ineens ook anders functioneren om tot de juiste werkende software te komen. Salesforce is een voorbeeld van zo’n SaaS-oplossing en wordt inmiddels wereldwijd door heel veel organisaties gebruikt.

Salesforce Testen vraagt een andere mindset

Het gebruik van Salesforce groeit onverminderd door. De afgelopen paar jaar kregen we in steeds meer projecten te maken met Salesforce. In het begin testten we Salesforce implementaties net zoals wij dit met andere applicaties deden. Maar we kwamen er al snel achter dat het sneller, efficiënter en met hogere kwaliteit kon. Toen ontstond ‘de Salesforce Tester’.

Als je niet weet hoe Salesforce werkt ben je slechts een tester van Salesforce

Salesforce Testen doe je pas écht efficiënt als je weet hoe Salesforce werkt. Daarom hebben we onze ‘Tech First, Test Second’ aanpak voor Salesforce uitgewerkt. Met deze unieke aanpak helpen we klanten met super efficiënte en hoge kwaliteit feedback.

Hoe we dat doen? Wij geloven dat je dezelfde taal moet spreken als de mensen in je team. Alleen zo kun je innovatieve oplossingen voor complexe testproblemen bedenken. We kijken wat een platform als Salesforce biedt, zodat we de feedback loops superkort kunnen maken. Een mooi voorbeeld hiervan is de MetadataTester die we zelf hebben ontwikkeld. Met deze tool krijgen we in een paar seconden feedback op de kwaliteit van een Salesforce configuratie.

Salesforce Testers hebben ook veel aandacht voor de testautomatiseringspiramide. We helpen klanten met het uitdenken van een goede Apex testaanpak en zorgen dat er een solide testautomatiseringssuite staat. Door de techniek van Salesforce te snappen, zijn we in staat om onze klanten écht te helpen met hun implementaties.

Timing is cruciaal

Naast het begrijpen van de techniek is ook timing cruciaal. Een Salesforce Tester herken je hier meteen. Die wacht namelijk niet tot een API of GUI getest kan worden. Die gaat al veel eerder in het proces aan de slag. Al tijdens het opstellen en bespreken van nieuwe features denkt een Salesforce Tester mee over de toegevoegde waarde van nieuwe features. En ook hoe je die toegevoegde waarde kunt waarborgen. De Salesforce Tester denkt mee in oplosrichtingen vanuit een kwalitatieve hoek. Denk aan de testbaarheid van nieuwe features of bepaalde foutpaden. Zo voorkomen we fouten, gaat de totale testinspanning voor een project omlaag en de kwaliteit omhoog.

De Valori Salesforce Tester kijkt dus vooruit en is vanaf het begin betrokken bij de kwaliteit van de software. Dat betekent dat Apex tests worden ingezet om de Apex te testen. En niet om ‘maar’ te voldoen aan de 70% Code Coverage die Salesforce verlangt. Het draait om toegevoegde waarde leveren in relatie tot testautomatisering. En om vervolgens aan de slag te gaan op de andere lagen van de testautomatiseringspiramide, in combinatie met het targetten van functionaliteiten.

De rugzak van de Salesforce Tester zit bomvol met kennis en tools

Maar daar stopt het niet. Een Salesforce Tester gaat verder dan alleen het uitvoeren of het automatiseren van testgevallen. De Valori Salesforce Tester heeft in zijn rugzak ook de kennis en tooling om code te analyseren en op voorhand performance of security issues aan te kaarten. In diezelfde rugzak zit ook een oplossing om productiedata geanonimiseerd en eventueel gesubset te migreren naar de sandbox omgevingen. Deze oplossing gaat veel verder dan de oplossing die Salesforce standaard biedt. Onze oplossing zorgt er namelijk voor dat de geanonimiseerde set ook aansluit bij dezelfde anonimisering van aangrenzende applicaties. De ketentests kunnen dan zonder problemen worden uitgevoerd. Een echte Salesforce Tester kan al deze slimme en innovatieve oplossingen implementeren én weet precies hoe ze gebruikt moeten worden. En tot slot kan de Salesforce Tester ze allemaal ook nog aan de nieuwe of bestaande CI/CD pipeline koppelen.

De Salesforce Tester gaat veel verder

Een Salesforce Tester doet dus veel meer dan de tester van Salesforce. Een Salesforce Tester geeft een impuls aan de kwaliteit omdat alle kwaliteitsaspecten effectief en efficiënt worden benut. Wat ons betreft onmisbaar als je met de inzet van Salesforce je eindgebruikers een volledige omgeving wilt bieden die draait om Customer Engagement.

Testers van Salesforce kan iedereen leveren, maar een Salesforce Tester daarvoor moet je bij Valori zijn. Bel of mail me. Ik help je graag met jouw succesvolle Salesforce implementatie.

Joost Jongman, Chapter Lead Salesforce