Teambuilding, een mooi extraatje van de scrum methode

dinsdag 9 januari 2018

Regelmatig organiseren we een Scrum battle bij ons op kantoor ter promotie van ons traineeship. Het is een mooie manier om kennis te delen en kennis met elkaar te maken. Verder leent deze battle zich uitstekend om de basisbeginselen van Scrum te leren kennen en te ontdekken. Wat die basisbeginselen zijn en hoe je ze ontdekt tijdens een battle, vertel ik in dit artikel.

Van eenling tot team

Iedere keer valt me weer op hoe een groep onbekende mensen binnen anderhalf uur (ongeveer de duur van de battle) een team vormt. Daarbij komt nog eens dat ze per half uur beter gaan samenwerken en meer opleveren. Fascinerend hoe het werken met de scrum methode je op een goede manier “dwingt” om een team te vormen dat samenwerkt en goed communiceert. Noodzakelijke elementen om dit teamgevoel te bereiken zijn het hebben van een gezamenlijk doel om iets op te leveren en de daily standup. Hierin deel je waar je mee bezig bent, waar je hulp kunt bieden en waar je hulp bij nodig hebt. Elementen die ook buiten software testen toe te passen zijn. Zo hebben wij die nu ook ingebouwd in ons dagelijkse recruitment werk.

Eerste sprint

Het opleveren gaat niet direct vanzelf. In zo’n workshop van een paar uur is het nog wel heel erg zoeken naar de velocity, oftewel de snelheid waarmee gewerkt wordt. Teams starten meestal voortvarend en met veel items op de sprintbacklog die vervolgens niet af zijn of niet goedgekeurd worden. Daar leer je van! In de scrum methode wordt daar ruim aandacht aan besteed tijdens de retrospective. Het is heel waardevol om met elkaar te bespreken wat er goed ging en wat er beter kan. Tijdens onze scrum battle zie ik dat er vaak nog weinig kennis bestaat over items en er in de eerste sprint niet voldoende wordt uitgevraagd wat de requirements zijn. De deelnemers werken op basis van aannames. Verder blijkt het nog lastig inschatten hoeveel werk je als team aan kan.

De volgende sprints

In de tweede sprint zijn de teams vaak veel te voorzichtig met de inschatting van wat ze aankunnen en worden er gedurende deze sprint nog extra items op de sprintbacklog gezet. De derde sprint lijkt het vaak beter te gaan met de inschatting van de hoeveelheid werk. Toch zijn de deelnemers dan meestal nog aan de voorzichtige kant. Logisch, het duurt wel een aantal sprints voordat je als team in de vingers hebt hoeveel je met elkaar aan kunt. In de loop van de tijd ontwikkel je hulpmiddelen om dit nog beter te kunnen voorspellen. Denk aan scrumpoker of planningpoker, een tool waarmee je door puntentoekenning het aantal items bepaalt die op de sprintbacklog komen. Zo blijft ook de scrum methode in ontwikkeling.

Een hecht team

Na afloop zie je dat er een echt team staat, in dit geval twee teams. Tijdens de battle hebben de deelnemers veel geleerd over de scrum methode en als vanzelf worden de waardes van Scrum gehanteerd. Teamgenoten werken toegewijd, met focus en respect samen. Bovenal wordt er met openheid en lef aan de op te leveren items gewerkt. Deze keer was de battle in ons nieuwe kantoor en dan is het bijzonder om te ervaren dat de locatie niet uitmaakt voor het succes van de battle. Het gaat echt om de methode en het team.

Start traineeship per 1 februari

Een groot deel van de deelnemers aan deze battle ziet elkaar dit jaar weer terug bij de start van ons traineeship. Ze zullen dan al als een hecht team starten. Dat vind ik heel gaaf en ik kijk ernaar uit om ze per 1 februari te verwelkomen. Wil je aansluiten bij dit team dan ben je van harte welkom! We starten ook nog in mei en augustus met een traineeship als februari te snel is voor jou.

Ervaring met de kracht van Scrum en teambuilding?

Misschien heb jij de kracht van scrum op het vormen en bouwen van een team al ervaren. Ik ben heel benieuwd om te horen wat die ervaringen zijn.