Stappenplan
De eerste stap voor testers is altijd bekend raken met de wisselwerking tussen app, hulpmiddelen en toegankelijkheidsinstellingen. Gezien de verschillende mobiele besturingssystemen en uiteenlopende WCAG-richtlijnen is prioriteiten stellen - eventueel in de vorm van een testplan - geen overbodige luxe. Een doel zonder realistisch plan is immers als een stuurloos schip op een oceaan.
De volgende stap zit in de uitvoering. Handmatig testen op accessibility is intensief, omdat het naast enige expertise een ruime blik en geduld vereist. Om de focus niet uit het oog te verliezen, is het timeboxen van de testcases dan ook aan te raden.
Daarna is het zaak om alle bevindingen naast de WCAG-succescriteria te leggen. Samen met de product owner en developer kunnen deze vervolgens op het vlak van risico en technische complexiteit geprioriteerd worden. Er moeten immers ook voldoende capaciteiten beschikbaar zijn om defecten in fixes om te kunnen zetten.
Dit proces kun je tot slot finetunen door waardevolle informatie te documenteren, over te stappen van een ad hoc naar periodieke aanpak of - waar het kan - tests te automatiseren. Ook het betrekken van gebruikers met een beperking geeft een positieve boost aan de kwaliteitsborging.
De rol als tester
Als tester is het belangrijk daarin de kar te trekken: zeker wanneer digitale toegankelijkheid nog onbekend terrein is en niet hoog op de teamagenda staat. De WCAG is een prima startpunt waarbij de succescriteria als handvatten kunnen dienen. Het stappenplan zoals hierboven omschreven is daarnaast een hulpmiddel om het ontwikkelproces beheersbaar te houden. Vanaf hier is het een kwestie van doen.
Wilt u meer weten over het testen van apps op accessibility? Neem gerust contact met ons op!