Testen van apps op accessibility: waar te beginnen?

vrijdag 15 december 2023

Het belang van accessibility voor apps groeit met de jaren. Het is namelijk belangrijk dat iedereen toegang heeft tot de digitale wereld, ongeacht of je wel of geen beperking hebt. Daarnaast breidt de wetgeving omtrent digitale toegankelijkheid zich steeds meer uit. De hamvraag daarbij is echter: waar te beginnen?

WCAG-eisen

Voor het toetsen van apps op accessibility zijn Web Content Accessibility Guidelines een uitstekend vertrekpunt. De WCAG zijn internationale richtlijnen voor digitale toegankelijkheid en gebouwd op de volgende pijlers: een app moet waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk én robuust zijn.

Zo is het voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden een minimum vereiste dat video’s ondertiteld zijn. Gebruikers in een rolstoel hebben er belang bij dat de content van het scherm meedraait wanneer het toestel gekanteld wordt. En met ruim 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland zijn duidelijke instructies bij formulieren cruciaal. Als tester kun je direct je tanden in deze toegankelijkheidseisen zetten.

Daar blijft het echter niet bij. Is er genoeg kleurverschil (contrast) tussen tekst en achtergrond? Wordt de tekst groter wanneer je de lettergrootte aanpast? Is er een logische volgorde wanneer je met de schermlezer door de verschillende schermen navigeert? Op het moment van schrijven zijn er voor apps 44 van dit soort succescriteria.

WCAG piramide

Stappenplan

De eerste stap voor testers is altijd bekend raken met de wisselwerking tussen app, hulpmiddelen en toegankelijkheidsinstellingen. Gezien de verschillende mobiele besturingssystemen en uiteenlopende WCAG-richtlijnen is prioriteiten stellen - eventueel in de vorm van een testplan - geen overbodige luxe. Een doel zonder realistisch plan is immers als een stuurloos schip op een oceaan.

De volgende stap zit in de uitvoering. Handmatig testen op accessibility is intensief, omdat het naast enige expertise een ruime blik en geduld vereist. Om de focus niet uit het oog te verliezen, is het timeboxen van de testcases dan ook aan te raden.

Daarna is het zaak om alle bevindingen naast de WCAG-succescriteria te leggen. Samen met de product owner en developer kunnen deze vervolgens op het vlak van risico en technische complexiteit geprioriteerd worden. Er moeten immers ook voldoende capaciteiten beschikbaar zijn om defecten in fixes om te kunnen zetten.

Dit proces kun je tot slot finetunen door waardevolle informatie te documenteren, over te stappen van een ad hoc naar periodieke aanpak of - waar het kan - tests te automatiseren. Ook het betrekken van gebruikers met een beperking geeft een positieve boost aan de kwaliteitsborging.

De rol als tester

Als tester is het belangrijk daarin de kar te trekken: zeker wanneer digitale toegankelijkheid nog onbekend terrein is en niet hoog op de teamagenda staat. De WCAG is een prima startpunt waarbij de succescriteria als handvatten kunnen dienen. Het stappenplan zoals hierboven omschreven is daarnaast een hulpmiddel om het ontwikkelproces beheersbaar te houden. Vanaf hier is het een kwestie van doen.

Wilt u meer weten over het testen van apps op accessibility? Neem gerust contact met ons op!