Waarom de start van een IT traineeship moet voelen als een warm welkom

dinsdag 20 februari 2018

Bij de start van IT traineeship organiseren we altijd een introductie ochtend voor nieuwe medewerkers. Een ochtend waarin je kennismaakt met je collega’s van kantoor, de andere nieuwe medewerkers en veel hoort over het werken bij Valori en hoe bepaalde basiszaken geregeld zijn. Waarom we dat zo belangrijk vinden en hoe deze introductie ochtend er precies uitziet, lees je in dit artikel.

Je welkom voelen

Het belangrijkste aan dit moment vind ik persoonlijk dat het een warm welkom is. Deze introductie en de begeleiding in de eerste weken, noemen we onboarden. Binnen Valori doen we er veel aan om onze nieuwe collega’s welkom te heten en ze goed op weg te helpen, zodat zij een fijne start kunnen maken binnen ons bedrijf. Het maakt dan niet uit of je al jarenlang ervaring hebt of aan je eerste baan begint.

Kennismaken met elkaar en met de organisatie

Onlangs startte er weer een aantal nieuwe medewerkers bij Valori. Van senior business analist tot financieel medewerker en van testspecialist tot IT trainee.

Het voorstelrondje vind ik altijd een leuk begin. Je ziet hoe iemand zich presenteert en hoort wat diegene belangrijk vindt aan een baan. Bovendien vertellen ze vaak ook waarom ze uiteindelijk voor Valori kozen, dat is voor het werven van nieuwe collega's handige informatie. Verder leren ze meer over de achtergrond, interesses, werkervaring en de persoonlijke situatie van hun nieuwe collega's. Iedereen heeft een mooi verhaal en het is goed om dat te delen. Dat maakt het persoonlijk en zo leer je iemand kennen. Wat vaak voorkomt, is dat de kersverse Valorianen in de voorstelronde ontdekken dat iemand dezelfde studie heeft gedaan, dezelfde hobby of interesses heeft. Zo ontstaat al snel een klik. We kwamen er deze keer achter dat onze stagiaire bijna twee uur reist naar kantoor. Een nieuwe collega vertelde bij haar in de buurt te wonen, nu carpoolen ze.

De eerste maand van trainees

Onboarden is belangrijk en binnen ons IT traineeship ligt hier nog eens extra de nadruk op. Want voor veel trainees is dit hun eerste 'echte' baan. De nadruk ligt op leren en ontwikkelen. Dat zie je onder meer aan de eerste maand die bestaat uit een uitgebalanceerd opleidingstraject waarin de trainees worden klaargestoomd om bij onze klanten aan het werk te kunnen gaan. Ze krijgen zoveel mogelijk bagage mee om zelfstandig en met vertrouwen te starten. Als trainee leer je niet allen wie je binnen de organisatie kan helpen, maar ook waar je moet zijn met welke vragen. Natuurlijk weten de opdrachtgevers dat onze trainees nog veel in de praktijk moeten leren. Ze weten uit eerdere ervaring met Valori trainees dat dit uiteindelijk altijd goed komt. Daar selecteren we onze opdrachtgevers op, naast hun bereidheid om intensieve begeleiding aan trainees te geven.

Het moet om de mens draaien

In het opleidingstraject staat niet alleen het opdoen van vakinhoudelijke kennis centraal, er is veel aandacht voor de deelnemers zelf. Dat is afkomstig uit de visie van Valori. Ons logo geeft dit al aan: de mens is de stip in het midden en daaromheen staan de methoden en middelen die de mens in zijn kracht moet zetten. En het mooie is, ieder mens is anders. Het is goed om te weten waar je kracht zit en hoe je die in kan zetten. In alle trainingen wordt daarom goed gekeken naar wie jij bent en hoe je die kennis kunt gebruiken in de praktijk. Ik vind het een mooi traject, dat zowel op kantoor als in de Ardennen en Barcelona plaatsvindt. Na deze eerste maand is er echt een team ontstaan waarbij veel deelnemers gedurende hun carrière zowel binnen Valori als later ook buiten Valori contact blijven houden. Persoonlijk vind ik dat erg bijzonder en ben ik er trots op dat we nieuwe collega’s zo’n start kunnen geven.