Waarom performance ertoe doet

woensdag 15 mei 2019

Frustraties van wachten

Wat als je gebruik wilt maken van een webshop om een product te bestellen, je navigeert naar de webshop maar je moet vier seconden wachten tot de webpagina compleet is geladen. Wacht je of ga je ergens anders kijken? Wat als je geduldig hebt gewacht, het artikel in de winkelwagen zit en je wilt afrekenen maar zodra je klikt op bestellen moet je zeven seconden wachten tot jouw gekozen betalingsmethode geladen is. Wacht je of ga je ergens anders kijken?

De wachttijden in bovenstaande voorbeelden lijken in eerste opzicht niet veel. Maar in een tijdperk waar we bij Google, de meest bezochte website, binnen een halve seconde de zoekresultaten krijgen, is dat een verschil van meer dan 80%.

Invloed van performance op jouw gebruikers

In 2016 publiceerde het bedrijf Ericsson een rapport met daarin een neurowetenschappelijk onderzoek waarin smartphone gebruikers werden getest op hun reactie op vertragingen in het laden van webpagina’s en video’s. De test liet zien dat bij vertragingen de hartslag met tot wel 38% stijgt en stress niveaus stijgen tot wat vergelijkbaar is met het kijken van een horror film of oplossen van een complexe wiskundige som.

Uit bovenstaande onderzoeksresultaten kan elk persoon wel concluderen dat dit een impact heeft op hoe de gebruiker kijkt naar het bedrijf, merk en product, ofwel imago schade. Ander soort impact is dat traag ladende websites invloed hebben op de SEO ranking van de website, waardoor mensen eerder een andere website vinden die een betere gebruikerservaring bieden.

Waar vroeger het langzame internet bij de gebruiker het probleem was, is dat tegenwoordig niet meer de oorzaak. De meerderheid heeft binnenhuis high-speed internet en 4G mobiele internet. Alsnog ondervinden gebruikers vertraging bij gebruik van internet, dienst en applicatie. Vaak ligt de schuld van deze vertraging niet meer bij de internet service providers e.g. Ziggo, Tele2, KPN.

Huidige oorzaken van performance problemen

Tegenwoordig ontstaan de performance problemen grotendeels bij de nieuw ontwikkelde applicaties en websites. Redenen daarvoor zijn:

  • Omgevingen worden steeds complexer;
  • Software is onvoldoende geconfigureerd;
  • De functionaliteit en performance zijn afhankelijker geworden van third-party apps;
  • Organisaties willen snel producten neerzetten, waarbij testen vaak ondergeschikt is.

Deze redenen kunnen goed afgedekt worden door voorafgaand de ontwikkelfase heldere performance requirements op te stellen. Desondanks kijken organisaties eerst naar de functionele requirements, met goede reden ook, het is belangrijk dat de applicatie doet wat het moet doen. Echter, zodra je niet één maar 100 gebruikers hebt die gebruik maken van jouw applicatie gaan niet-functionele requirements ook een steeds belangrijkere rol spelen.

Het opstellen van heldere performance requirements kan erg lastig zijn, het kan daarom helpen om eerst te beginnen met de performance doelen, zoals:

  • Hoeveel gelijktijdige gebruikers moet de applicatie aankunnen?
  • Hoe lang mag de gebruiker maximaal wachten bij een transactie?
  • Wat is de maximale belasting van een server?

Het ontwikkelen en ervoor zorgen dat een applicatie optimaal werkt kost tijd en geld, hierop kan bespaard worden als organisaties al vroeg in het proces rekening houden met niet-functionele eisen, zoals performance.

Het performance team van Valori

Valori biedt de oplossingen om performance problemen vroeg te identificeren en te adresseren door de inzet van ervaren performance consultants. De performance consultant kan ingezet worden voor verschillende opdrachten Dit varieert van het inzichtelijk maken van de prestaties van jouw IT systeem, monitoren van jouw IT infrastructuur in productie om productie incidenten te lokaliseren en te adresseren en het monitoren van het IT infrastructuur in Pre-Productie in combinatie van load generatie om performance problemen te voorkomen.

Komen de beschreven uitdagingen je bekend voor binnen jouw organisatie en/of wil je meer informatie, neem dan contact met ons op.