Instant feedback op Salesforce met de MetaQDe Rainforest Alliance (in 2018 gefuseerd met UTZ) is een internationale non-profit organisatie die in meer 70 landen actief is op het snijvlak van handel, landbouw en natuur. Hun doel is om van verantwoord ondernemen de nieuwe norm te maken. Om dit te realiseren zet de organisatie onder andere data-analyse, trackingmethodes en certificeringen in.

De Rainforest Alliance heeft een wereldwijd certificeringsprogramma en klanten in veelal ontwikkelende landen. De criteria van het certificeringsprogramma verschillen per gewas of zelfs per land om zo voor elke specifieke situatie zo relevant mogelijk te zijn. Een koffieboer in Brazilië wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op andere punten dan een cacaoboer in Ghana. Deze criteria zijn vertaald naar heel veel specifieke business rules in een complex softwaresysteem dat uitgebreid getest moest worden. Goede controle op de processen en data is dus erg belangrijk, de geloofwaardigheid van het keurmerk staat immers op het spel.

Snel en slim veranderingen testen

De Rainforest Alliance en UTZ gebruikten meerdere CRM-systemen. Al deze systemen zijn samengevoegd in Salesforce. De implementatie wordt uitgevoerd door een implementatiepartner en bestaat uit meerdere sprints. De Rainforest Alliance is zelf verantwoordelijk voor de acceptatietest van de nieuwe functionaliteit en voor de regressietest van eerder opgeleverde functionaltieit. Na oplevering van een sprint moeten de testers van de Rainforest Alliance in hele korte tijd beide tests uitvoeren. En vervolgens hun bevindingen aan de implementatiepartner doorgeven. Hoe zorg je er voor dat de de testers na oplevering van de sprint hun tijd optimaal kunnen benutten?

De Rainforest Alliance had in een OutSystems traject al kennisgemaakt met met onze platform aanpak Tech First ,Test Second. "Werkt deze aanpak ook voor Salesforce?" was de vraag. Valori heeft laten zien hoe deze aanpak voor Salesforce werkt én hoe we het proces enorm kunnen versnellen met onze MetaQ.

"Binnen één minuut na het creëren van de code van een nieuwe release tonen we aan of de functionaliteit volgens verwachting wordt opgeleverd."

Valori’s MetaQ was het antwoord

“Met de MetaQ toont Valori binnen één minuut na het creëren van de code van een nieuwe release aan of de functionaliteit volgens verwachting wordt opgeleverd. Dit geeft de ontwikkelaar de kans om nog voor een release inzicht te krijgen en eventueel zaken ter herstellen. Gebruikersacceptatietests die de Rainforest Alliance zelf uitvoerde werden hierdoor tot een minimum beperkt.” vertelt Joost Jongman, Salesforce Test Consultant bij Valori

Een mooi voorbeeld is dat de MetaQ direct na oplevering van de sprint direct liet zien dat een bepaald profiel niet meer aanwezig was. Door de focus op gewijzigde functionaliteit was de kans groot dat dit tijdens het testen geconstateerd zou worden erg klein. De impact ervan echter erg groot. De implementatiepartner kon dit meteen herstellen.

Zo werkt de MetaDataTester

De MetaQ van Valori leest de code en configuratie van de Salesforce implementatie. De tool gebruikt een set aan validatiebestanden afgestemd op de specifieke situatie. Deze validatiebestanden bevatten de validaties op gespecificeerde risicogebieden. De echte configuratie wordt vervolgens langs de validatiebestanden gehaald en toont aan of er afwijkingen zijn tussen de verwachte en daadwerkelijke oplevering. Dit gaat met een snelheid van meer dan 1000 validaties per seconde. Is er een afwijking dan moet deze eerst opgelost worden. Anders test je op onjuiste of onvolledige software.

Een van de onvolledigheden die de MetaQ direct na oplevering kan laten zien heeft te maken met rechten die iemand wel of juist niet mag hebben. Klopt het niet? Dan geeft de MetaQ dit meteen terug en kan dit hersteld worden.

"Met de configuratie validaties vanuit de MetaQ konden wij Salesforce efficiënt testen."

Weer focus op de gewijzigde functionaliteit

“Als een applicatie die zo'n centrale rol speelt als Salesforce bij de Rainforest Alliance niet goed functioneert dan hebben andere applicaties en processen hier ook direct last van. Om deze reden was het dan ook van essentieel belang om op een efficiënte wijze te kunnen testen. De configuratie validaties vanuit de MetaQ dienden hier als basis.” zegt Ronald van Marissing, Solution Architect bij de Rainforest Alliance.

De MetaQ stelt heel snel de kwaliteit van de bestaande functionaliteit vast. Daardoor kunnen de testers van de Rainforest Alliance zich volledig focussen op het testen van de gewijzigde functionaliteit.