We kunnen weer bouwen op onze ITDe Rainforest Alliance (in 2018 gefuseerd met UTZ) is een internationale non-profit organisatie die in meer dan 70 landen actief is op het snijvlak van handel, landbouw en natuur. Hun doel is om van verantwoord ondernemen de nieuwe norm te maken. Om dit te realiseren zet de organisatie onder andere data-analyse, monitoring en certificering in.

De Rainforest Alliance (RA) heeft een certificeringsprogramma dat wereldwijd boeren en bedrijven ondersteunt. De criteria van het certificeringsprogramma verschillen per gewas of zelfs per land om zo voor elke specifieke situatie zo relevant mogelijk te zijn. Een koffieboer in Brazilië wordt bijvoorbeeld gecontroleerd op andere punten dan een cacaoboer in Ghana. Deze criteria zijn vertaald naar heel veel specifieke business rules in een complex softwaresysteem dat uitgebreid getest moest worden. Een belangrijke uitdaging want de geloofwaardigheid van het keurmerk staat op het spel.

Nuno Bispo, Lead Developer & Architect bij de Rainforest Alliance: "Valori’s continuous testing strategie maakt het mogelijk om sneller te innoveren. Developers hoeven zich niet langer zorgen te maken dat bestaande functionaliteit ongemerkt stuk gaat. Als we nu een release voorbereiden, weten we zeker dat de oplossing getest is tegen de juiste business rules."

"Valori’s continuous testing strategie maakt het mogelijk om sneller te innoveren."

Valori’s expertise binnen Low-Code platformen gaf de doorslag

De Rainforest Alliance maakt gebruik van een aantal kernapplicaties die case-specifieke data voor het certificeringsprogramma verzamelen en de aangesloten leden hierop toetst. Daarnaast gebruikt de Rainforest Alliance een applicatie die de data rondom de traceerbaarheid van de gecertificeerde producten verzamelt. Van de hazelnoten bij de boer tot de hazelnootpasta in het schap. Deze kernapplicaties waren aan een update toe. De Rainforest Alliance heeft voor OutSystems gekozen om deze innovatieslag door te voeren. De wens daarbij was om te werken aan een onderhoudbare én kwalitatief goede applicatie waarbij geautomatiseerd testen vanaf het begin een belangrijk onderdeel was van de strategie. Daarvoor heeft de Rainforest Alliance de hulp ingeschakeld van Valori, onafhankelijk partner op het gebied van testen en kwaliteitszorg. Met name Valori’s jarenlange expertise binnen Low-Code platformen zoals OutSystems en hun aanpak Tech First, Test Second gaven de doorslag.Een specialistische aanpak die precies past bij onze behoeften

Volgens Iris Klakl, Product Owner bij de Rainforest Alliance, maakt Valori vooral het verschil door de code én de logica van de organisatie te willen snappen. "Met een toegewijde Tosca expert van Valori in het team was het mogelijk om een ​​zeer gespecialiseerde testaanpak te hebben die precies past bij de behoeften van onze OutSystems-applicaties. De consultants van Valori willen beide kanten van de software snappen: de code én de business logica. Ze hebben nauw contact met de ontwikkelaars om de OutSystems code te doorgronden. Aan de andere kant willen ze ook graag het gedrag van de gebruikers leren kennen en testcases opzetten waar zelfs de business niet direct aan dacht. Met als resultaat: testsets die altijd een stap verder gaan om de kwaliteit van de ontwikkelde software te waarborgen."

"De consultants van Valori willen beide kanten van de software snappen: de code én de business logica."

"De releasetijden zijn hierdoor ook drastisch verbeterd", voegt Patrick van Alphen, DevOps Engineer bij de Rainforest Alliance toe. "Automatiseren in plaats van handmatig testen is één van de DevOps-principes die we binnen de Rainforest Alliance omarmen. Door gebruik te maken van Tosca is deze automatisering mogelijk. Valori hielp ons Tosca te implementeren en hun specifieke oplossingen voor OutSystems maakten het mogelijk om onze releasetijden drastisch te versnellen. Op basis van deze ervaringen willen we deze praktijk ook toepassen op andere platforms binnen de Rainforest Alliance om ervoor te zorgen dat we stabiliteit en betrouwbaarheid voor onze services kunnen bieden."

"Valori's specifieke oplossingen voor OutSystems maakten het mogelijk om onze releasetijden drastisch te versnellen."

Sneller een nieuwe release uitbrengen dankzij een stabiele testset

Eén van deze andere platforms is Salesforce. De Rainforest Alliance heeft Salesforce geïmplementeerd als generiek CRM systeem. De applicatie heeft daardoor een centrale rol in het architectuurlandschap. Het heeft veel koppelingen met andere systemen die allemaal op de juiste momenten voorzien moeten worden van eenzelfde soort klantinformatie. Dat Valori inmiddels haar meerwaarde heeft bewezen, werd duidelijk toen Valori naast de OutSystems projecten, óók gevraagd werd om te helpen bij het testen van deze implementatie van Salesforce.

Ook op Salesforce heeft Valori een duidelijke visie en strategie die aansluit op die van de andere Low-Code platformen. Naast de hulp in het uitvoeren van bestaande testactiviteiten zette Valori de MetaDataTester in. Dit is een tool die Valori zelf heeft ontwikkeld om tijdens Salesforce ontwikkelwerk de teams nog sneller van feedback te voorzien. Deze tool leest de Salesforce configuratie uit, en voert validaties uit op basis van deze configuratie nog vóórdat deze live gezet is. Dankzij de MetaDataTester was de keuze om bepaalde tests tijdens de regressietest wel of niet uit te voeren heel makkelijk te maken.

Ronald van Marrissing, Solution Architect bij de Rainforest Alliance, geeft aan dat het van groot belang was om de plaatsing in de architectuur en de werking hiervan te controleren. De MetaDataTester heeft hieraan bijgedragen: "Als een applicatie die zo'n centrale rol speelt niet goed functioneert dan hebben andere applicaties en processen hier ook direct last van. Om deze reden was het dan ook van essentieel belang om op een efficiënte wijze te kunnen testen."

"De validaties vanuit de MetaDataTester dienden als basis om de integratie tussen de applicaties te testen."

Goede resultaten

Mede dankzij Valori is het de Rainforest Alliance gelukt om de tijd die nodig is voor regressietesten terug te brengen van twee weken naar twee dagen. Daarnaast is de lead time van de belangrijkste testsets door de invoering van de ‘Tech First, Test Second’ aanpak nu tot wel vijf keer korter. Dit zorgt ervoor dat de time-to-market drastisch is verlaagd, met als belangrijkste resultaat dat de Rainforest Alliance weer tijd heeft voor innovatie en dat de gebruikers vertrouwen hebben in hun IT.