Sanne Rijksen is dit jaar als trainee bij Valori begonnen. Ze vertelt over haar eerste opdracht als testautomatiseerder bij UMC Utrecht.
"Tijdens mijn studie Bedrijfskunde kreeg ik steeds meer interesse in de zorgsector. In deze sector zet iedereen zich met heel veel passie en toewijding in voor patiënten. Maar, op het gebied van optimalisatie van processen en efficiëntie van IT-systemen valt er nog wel wat te verbeteren. Kortom, een sector waar ik nog veel mooie kansen en mogelijkheden zie liggen!
Na het afronden van het traineeship bij Valori, ben ik als young professional aan de slag gegaan bij UMC Utrecht. Daar maak ik deel uit van het team "Proces- en Test Automatisering (P&TA)". Een team dat drie jaar geleden is opgericht om met name bedrijfskritische en grote systemen zoals het Electronisch Patienten Dossier (EPD) te automatiseren. Inmiddels is P&TA hét expertisecentrum binnen UMC Utrecht op het gebied van testautomatisering, robotisering (RPA) en adviesorgaan voor diverse afdelingen."
De werkdag van een Testautomatiseerder bij UMC Utrecht
"Sinds de start van dit project kruip ik iedere ochtend achter mijn beeldscherm in mijn eigen thuiskantoor. We trappen de werkdag af met een digitale dagstart met het hele team. Iedere dag bespreken we de gang van zaken en nemen we ons Kanbanbord op Trello door.
Momenteel werk ik samen met een collega aan een Robotic Process Automation (RPA) project voor het Centraal Introductie Programma voor nieuwe zorgmedewerkers. Een EPD-training (met testpatiënten natuurlijk) is onderdeel van dit programma. Het klaarzetten van deze testpatiënten is erg tijdrovend en wordt door zorgmedewerkers uitgevoerd. Om één testpatiënt klaar te zetten moet een zorgmedewerker ruim 50 stappen doorlopen. In sommige gevallen zijn er wel 60 testpatiënten nodig voor zo’n training. Voor ons als team P&TA een mooie kans om een Proof of Concept (PoC) uit te voeren. Kunnen we dit proces ook door een robot laten uitvoeren?
"Ik vind het mooi dat ik deel uitmaak van het team P&TA en daarmee indirect een bijdrage lever aan betere zorg voor de patiënt."
De tool waarmee de RPA-scripts gebouwd worden, werkt met zowel Optical Character Recognition (OCR) als Selenium Webdriver. Omdat het EPD-systeem van UMC Utrecht zich niet in de code laat kijken, wordt er bij deze PoC uitsluitend gewerkt met OCR.
Als starter zijn de ziekenhuisprocessen voor mij nog erg nieuw. Daarom heb ik eerst een flowdiagram gemaakt van het gehele proces. Hieruit blijkt welke stappen het proces kent en hoe deze vervolgens verwerkt kunnen worden in de scripts en uiteindelijk in een scenario.
Tijdens een demo lieten we de betrokken afdeling zien hoe je aan de hand van Proces Automatisering met één druk op de knop in één keer vijf testpatiënten kan klaarzetten. Dit is natuurlijk slechts het resultaat van de PoC, want met een volledige uitrol van dit geautomatiseerde proces is nog veel meer mogelijk!"
Steeds meer afdelingen kloppen aan
"Inmiddels gaan de diensten van P&TA veel verder dan het automatiseren van het EPD. Steeds meer afdelingen van het ziekenhuis zien toekomst in het automatiseren van testen en/of processen. Ik durf daarom wel te stellen dat ik deel uit maak van een team dat in de toekomst nog veel meer gaat betekenen voor het ziekenhuis en alsmaar zal groeien! Ik ben blij dat ik hier onderdeel van uit maak en dat mijn interesse in zorg en IT in deze klus samenkomen."
Wil jij net als ik ook aan de slag als Test- of QA-professional bij Valori? Neem contact op met onze recruiter Frances Duivenvoorde. en bespreek jouw mogelijkheden.