Arbeidsvoorwaarde als appeltje voor de dorst: hoe vul jij je pensioen aan?

dinsdag 4 september 2018

De arbeidsvoorwaarde pensioen is een complexe voorwaarde. In mijn vorige blog schreef ik al over de verschillende regelingen die er op pensioengebied zijn en hoe we dit bij Valori hebben ingericht. In deze blog wil ik vooral ingaan op de keuzes die jij zelf kunt maken om je pensioen in te richten en aan te vullen. Die zijn heel persoonlijk en dus voor iedereen anders.

Met pensioen gaan? Ik moet er nog niet aan denken!

Op het moment dat ik deze blog schrijf, bedenk ik me dat ik echt nog helemaal niet met mijn pensioen bezig ben. Ik vind mijn werk veel te leuk en heb het gevoel dat ik nog lang aan niet mijn pensioen toe ben. Maar gezien alle ontwikkelingen in de politiek ziet het ernaar uit dat we steeds later met pensioen kunnen en we juist heel veel zelf moeten gaan regelen als je eerder wilt stoppen met werken. Ik kan het daarom niet volledig negeren, want ik moet er niet aan denken dat ik door moet werken tot ik erbij neer val en geen keuze heb.

Wat weet jij over jouw pensioen?

Wat ik niet wist, is dat je werkgever naast de pensioenregeling voor jouzelf, ook vaak nog regelingen treft voor nabestaanden en dat er allerlei verzekeringen zijn om gaten op te vullen veroorzaakt door wetgeving en regels. Dit hoorde ik tijdens de pensioenbijeenkomst die werd georganiseerd bij Valori op kantoor. De adviseur vertelde mij en mijn collega’s hoe het pensioen en andere verzekeringen die hier mee te maken hebben, zijn geregeld bij Valori. Dit gaf mij meer duidelijkheid en ik vond het erg prettig om je vragen te kunnen stellen. Weet jij dit soort dingen over jouw pensioen of kun je ook nog wel zo’n informatieve bijeenkomst gebruiken?

Zaken die effect hebben op je pensioen

Pensioen is voor iedereen verschillend. Zo bouw ik zelf minder pensioen op, omdat ik parttime werk. Daarnaast verschilt het per pensioenregeling wat je opbouwt en of je de uitkering gegarandeerd ontvangt of dat dit pas duidelijk is op het moment dat je met pensioen gaat. Ook heeft het veranderen van werkgever effect op je pensioen. Bovendien hebben wet- en regelgeving er invloed op. De leeftijd waarop je AOW krijgt is nu verschoven van 65 naar 68 jaar en kan in de loop van de tijd weer veranderen. Al die (veranderende) regelingen en voorwaarden maken het lastig om in te schatten wat je wel en niet moet regelen. Niemand kan in de toekomst kijken al zou je willen dat je een glazenbol had.

Wat regel jij?

Hoe jij jouw toekomst voor je ziet, is natuurlijk heel persoonlijk. Daarom is mijn advies om jouw pensioenregelingen goed uit te zoeken, advies van mensen te vragen die er verstand an hebben en uiteindelijk iets te regelen waar jij je prettig bij voelt. De één regelt het minimale, terwijl een ander via allerlei spaarpotjes heel bewust met later bezig is. Zelf schuif ik het nog wat voor me uit. Ik weet dat dat niet handig is, maar ik ben in ieder geval blij met een werkgever die een aantal zaken al heel goed voor mij regelt en me hierover informeert. Hoe zit dat bij jou? Heb jij wel eens kritisch naar je pensioenregelingen gekeken of je hierover laten informeren? Ik ben benieuwd.