Gaining Speed Yet Losing Altitude - S1:A6

maandag 6 december 2021

S1:A6 - Low-code testers zijn niet vindingrijk (genoeg)

Voor veel bedrijven is het cruciaal om continu nieuwe releases live te zetten. Dat vraagt om supersnel software ontwikkelen, die per direct de klantvraag adresseert. Low-code platformen maken dit voor steeds meer organisaties en toepassingen werkelijkheid. Maar, de snelheid van low-code ontwikkeling vraagt, nóg meer dan ‘vroeger’, wel om adequate QA- en testoplossingen. Hoe sneller je figuurlijke low-code vliegtuig vliegt, hoe belangrijker het is de juiste maatregelen te nemen om geen hoogte te verliezen.

In de serie Gaining Speed Yet Losing Altitude bespreken we steeds een low-code kwaliteitsuitdaging en de maatregelen die je kunt nemen.



Vindingrijkheid zorgt ervoor dat je jezelf continu uitdaagt om betere, snellere of goedkopere oplossingen te vinden voor een probleem dat je tegenkomt. In deze blog vertel ik hoe een low-code tester zich hiermee kan onderscheiden.

Low-code applicaties worden nog té vaak getest als menig andere (high-code) applicatie en soms zelfs als black-box gezien. Dat is zonde, want de mogelijkheden die het low-code development platform biedt, kunnen bijdragen aan een effectieve(re) teststrategie. Als tester kun je veel makkelijker een kijkje onder de motorkap nemen en dit versterkt de dialoog met de ontwikkelaar. We komen in de praktijk nog véél te vaak tegen dat testers van low-code applicaties deze mogelijkheden niet benutten.

Een van de kernwaarden van Valori is vindingrijk. “We zijn creatief, bedenken slimme oplossingen en komen met inventieve ideeën. Door de inzet van onze oplossingen en ideeën maken we ons werk steeds leuker en beter. We creëren hiermee toegevoegde waarde voor de klant en voor onszelf.”

Zonder deze vindingrijkheid kunnen we ons vakmanschap niet waarborgen. Daarom zoeken we binnen Valori’s low-code Tribe continu naar unieke testoplossingen, specifiek voor low-code platformen.

Kwaliteit is een teamverantwoordelijkheid

Kwaliteit is een verantwoordelijkheid van iedere discipline binnen de software development lifecycle (SDLC). Denk bijvoorbeeld aan een duidelijke, eenduidige, testbare en implementeerbare business wens. Een ontwikkelaar draagt zorg voor een kwalitatieve en onderhoudbare implementatie. Daarnaast wordt er samen met de tester gekeken naar de testbaarheid. Dit alles dient ook dusdanig te worden gespecificeerd dat de business in 1 oogopslag begrijpt wat er wordt gebouwd en gecontroleerd. Deze samenwerking is het fundament van een kwaliteitsbewuste organisatie en vraagt ook om vindingrijkheid. In de beginfase kan het team dit namelijk nog als onnodig extra werk zien. Pas na verloop van tijd werpt het zijn vruchten af. Het is daarom van belang om continu op zoek te gaan naar werkwijzen die de primaire verantwoordelijkheden zo min mogelijk belasten en in de praktijk toch zorgen voor de hoogste effectiviteit.

Low-code verlaagt drempels tussen disciplines

Low-code platformen zoals OutSystems maken de kwaliteit vervolgens gemakkelijker inzichtelijk voor al deze disciplines. De implementatie van de business wens is via procesflows en een veelal logische syntax te achterhalen. Ook het achterliggende datamodel is voor iedereen inzichtelijk. Over het algemeen is er geen geavanceerde kennis van een programmeertaal nodig om deze componenten te begrijpen. Dit opent de deur naar een dialoog tussen ontwikkelaars, testers en analisten en zijn stuk voor stuk aanknopingspunten voor een effectievere Low-Code teststrategie. Met de juiste dosis vindingrijkheid zal ook hier de tester vanuit zichzelf op zoek gaan naar manieren om deze dialoog te stimuleren.

Supersnel superfout

Deze dialoog is noodzakelijk omdat low-code je in staat stelt om supersnel software te ontwikkelen. Binnen deze manier van ontwikkelen, zijn ‘ontwikkel-skills’ echter onverminderd belangrijk. Het stelt je namelijk ook in staat om supersnel iets superfout te doen. Dit merk je wellicht niet meteen, maar als de basis niet in orde is krijg je hier na verloop van tijd gegarandeerd last van. Met skills moet je bij low-code dus niet meer denken aan programmeertalen, maar veel meer aan het vermogen om een business wens behapbaar te houden in de applicatie. Wat heb je nodig om deze wens zo effectief en onderhoudbaar mogelijk te implementeren? Denk hierbij aan het goed opknippen van software in onderhoudbare stukjes code, het kunnen onderscheiden van generieke en specifieke acties en het inbedden van een goede testbaarheid in de architectuur. Dit zijn niet zaken waar een low-code platform je toe dwingt, maar het zijn weldegelijk zaken waar een ontwikkelaar rekening mee moet houden.

Tech First, Test Second

Voordat je als tester op een dergelijk niveau kunt discussiëren met een ontwikkelaar, is het wel noodzakelijk dat je kennis hebt van het betreffende low-code platform. Bij Valori zijn we ervan overtuigd dat diepgaande kennis van de softwarestack waarin ontwikkeld wordt, je een betere tester maakt. Wij ‘spreken’ de taal van de software-ontwikkelteams. Onze OutSystems consultants zijn bijvoorbeeld gecertificeerd OutSystems ontwikkelaar en gebruiken dezelfde toolsets als de ontwikkelaars. Echter: Wij komen testen en hebben kennis van alles op het gebied van software testen en testtools. We noemen dit: ‘Tech First, Test Second’.

Nieuwe wijn in nieuwe zakken

Valori is ‘s werelds eerste partner op het gebied van het testen van PEGA en OutSystems. Daar zijn wij erg trots op. Het is een mooie beloning voor ons vakmanschap én een goed voorbeeld van wat we met onze vindingrijkheid bereiken.

Met deze kennis kunnen we dus ook het low-code platform gebruiken voor het testproces. Zijn er bijvoorbeeld slimme manieren om testdata aan te maken? Of kunnen we specifieke business logica testen, zonder dat we afhankelijk zijn van allerlei andere factoren? Dit soort oplossingen is een samenspel van vindingrijkheid en vakmanschap en maakt het testen van low-code applicaties écht anders dan het testen van niet low-code applicaties.

Wil je weten hoe wij met ons vakmanschap en onze vindingrijkheid de kwaliteit van jouw low-code applicatie naar het volgende niveau kunnen brengen? Neem dan contact met me op. Ik ga er graag met over in gesprek.


Over de auteur

Brian van den Brink is Chapterlead OutSystems bij Valori. Hij is ervan overtuigd dat diepgaande kennis van een low-code platform essentieel is om een goede low-code testprofessional te zijn. Door deze kennis ben je in staat om unieke testoplossingen te maken. Brian spreekt en blogt regelmatig over low-code in het algemeen en OutSystems in het bijzonder.