Vindingrijk is een van de kernwaarden van Valori. Heb je een goed idee en kun je de toegevoegde waarde ervan laten zien? Dan kan het zo maar zijn dat dat idee uitgroeit tot een innovatie. Naast SALUTE en de MetaDataTester is JOSF is één van die innovaties. JOSF is een tool die het mogelijk maakt om op een laagdrempelige manier testen te automatiseren. Bedenken, plannen, bouwen en de innovatie zijn werk laten doen. Klinkt makkelijk, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Zo’n innovatie, daar komt heel wat bij kijken.
In een aantal blogs nemen we je graag mee in de ontwikkeling van JOSF. In deze blog vertellen we over het team achter JOSF.
Begonnen als een soort van hobby, bestaat het JOSF-team inmiddels uit vier testautomatiseringsexperts. Twee met de rol van developer, één als tester en de laatste is product owner. Er wordt gewerkt in sprints van 2 weken. Het werk bestaat uit het ontwikkelen van features, het geven van demo’s, het schrijven van content, het maken van trainingen en het helpen van klanten. Na deze 2 weken wordt er teruggekeken, worden er nieuwe doelen gesteld en worden de Valori collega’s op de hoogte gebracht van de nieuwe features en de ontwikkelingen rondom JOSF. Het doel is om elke 8 tot 10 weken een nieuwe versie met gave functionaliteit live te zetten!
Meet the developers
Bas Pouw, één van de developers van JOSF en al ruim twintig jaar bezig met testen en kwaliteit. Hij heeft de opkomst van Agile methoden meegemaakt, de worsteling die dat bij veel bedrijven gaf met betrekking tot continue (regressie)testen en definitieve doorbraak van testautomatisering. Testautomatisering heeft altijd al zijn bijzondere aandacht gehad.
“Sinds november 2017 ben ik als developer betrokken bij JOSF. In eerste instantie om ‘wat laatste aanpassingen’ te doen voordat de eerste versie van JOSF live kon. Daarna hebben we de front-end vernieuwd van Drupal naar Angular. Zo konden we JOSF verder laten groeien en nieuwe, gave features toevoegen. Naast het verder ontwikkelen van JOSF maak en geef ik ook JOSF-trainingen. Zo kan iedereen snel aan de slag met alle moves die JOSF biedt. Ik ben enorm trots hoe JOSF zich heeft ontwikkeld. Wat als testtool begon is steeds meer een samenwerkingsplatform geworden waarin business en testers met Behaviour Driven Development samen optrekken om de benodigde kwaliteit in het ontwikkelproces te kunnen bewaken. Ik vind het gaaf dat ik daarbij mag helpen”, vertelt Bas.
“Wat als testtool begon is steeds meer een samenwerkingsplatform geworden waarin business en testers samen optrekken”
Clark Snoeker, de nieuwste aanwinst van het JOSF-team en verantwoordelijk voor het testen. Hij werkt nu drie jaar bij Valori en is sinds een jaartje betrokken bij het JOSF-project. Tijdens zijn opdrachten merkte hij dat het testvak steeds meer naar geautomatiseerd testen verschuift. Simpele en vaak voorkomende taken automatiseren is helemaal Clark zijn ding. Dat scheelt een boel tijd die hij weer aan andere dingen kan besteden. Dit doet hij niet alleen bij de klant, ook thuis wordt steeds meer geautomatiseerd. Hij is dan ook graag op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen.
Clark vertelt: “Veel bedrijven willen het liefst zo snel mogelijk (en het liefst ook zo goedkoop mogelijk) testautomatisering opzetten. Wat ik de praktijk merkte was dat veel tools zich beperken tot specifieke functionaliteit, niet gebruiksvriendelijk zijn of gewoon te duur. Na de JOSF-training wist ik dat JOSF precies is wat veel van mij klanten zoeken. Een gemakkelijke, overzichtelijke tool waarin je snel automatisering kan opzetten. Kort daarna verscheen de interne vacature voor JOSF-tester en sindsdien maak ik deel uit van het team. Mijn rol is het testen van JOSF en het aanhaken en inwerken van nieuwe collega’s. Ook probeer ik hier en daar mijn opleiding als UX-designer tot zijn recht te laten komen door te kijken of bestaande en nieuwe functionaliteiten ook duidelijk zijn voor de eindgebruiker.”
"JOSF een supergaaf product met nog steeds als basis de gezamenlijke kennis over testautomatisering”
Job van den Berg, bedenker en developer van JOSF. Vóór JOSF was hij voornamelijk verantwoordelijk voor het maken van testframeworks bij verschillende klanten. Hij merkte dat het wiel eigenlijk steeds opnieuw werd uitgevonden, met hier en daar kleine verbeteringen en aanpassingen. De klanten waar hij werkte waren erg geïnteresseerd in het samenwerken aan testautomatisering. Ze hadden alleen de technische kennis niet. Zo ontstond het idee voor JOSF: Testautomatisering voor iedereen.
Job: “Hoewel JOSF een hele laagdrempelige testautomatiseringoplossing is, is het bouwen van het JOSF-project alles behalve een makkie! We combineren verschillende ontwerppatronen om een zo kwalitatief goed mogelijk product te maken. Eigenlijk werken we aan vijf verschillende projecten. De JOSF-core (een open API), die al het zware uitvoer werk op zich neemt. Een Angular front-end, zodat er een gebruiksvriendelijke interface is. En een aantal projecten om bijvoorbeeld Selenium en API-acties te ondersteunen of het uitvoeren van de tests vanuit de command line interface. Zelf werk ik vooral aan de architectuur van de back-end API en een aantal front-end development taken.
JOSF gaat inmiddels veel verder dan alleen die laagdrempelige testautomatisering. Complexere zaken als het modelleren van je API-architectuur, de ondersteuning voor een Page Object Model of bijvoorbeeld het uitvoeren van je tests vanuit een CI/CD pipeline met uitgebreide reporting erbij worden sinds de laatste versie ook ondersteund. Al met al is JOSF een supergaaf product met nog steeds als basis de gezamenlijke kennis over testautomatisering.”
“Testautomatisering voor iedereen mogelijk maken”
Stephan Dijkman, tien jaar actief in de testwereld en product owner van JOSF. Al vanaf het begin bezig met testautomatisering, de verandertrajecten naar Agile en het adviseren over hoe je dit het beste aan kunt pakken. Toen hij zo’n vier jaar geleden bij Valori begon als Chapter lead Full-stack testing deed hij ook de HR-gesprekken met medewerkers. Zo ook met Job. Tijdens die gesprekken werd er veel over de huidige werkzaamheden, de toekomst van testautomatisering en ook over de voorganger van JOSF gesproken.
“Als Chapter Lead was ik verantwoordelijk voor innovaties binnen het Chapter. Samen met Job (als de bedenker van JOSF) zijn we JOSF serieuzer aan gaan pakken. JOSF groeide van een testautomatiseringsframework naar een testrobot genaamd JOSF. Java Object Selenium Framework. Met als doel: testautomatisering voor iedereen mogelijk te maken. Met als basis alle kennis, kunde en best practices van de afgelopen jaren”, zegt Stephan.
Hij is eindverantwoordelijk voor het JOSF-project. Hij heeft contact met klanten en gebruikers, geeft demo’s en trainingen, inventariseert en prioriteert nieuwe wensen, begeleid de scrum meetings en rapporteert over de voortgang.
“Het is echt heel gaaf om aan een innovatie als JOSF te werken. Naast dat het zo leuk is, is het ook erg leerzaam. We doen er alles aan om van JOSF een succes te maken.”
Ben je geïnteresseerd in wat JOSF voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met ons en wie weet spreken we elkaar snel!
Ook meteen de tweede blog lezen? JOSFs blog 2 - de features