Keuzes maken als software tester is niet altijd makkelijk

dinsdag 15 januari 2019

We maken dagelijks allerlei keuzes. Ga je met de fiets of met de auto? Neem je een boterham of een kom yoghurt? Wil je koffie of thee? In dat laatste geval ga ik meestal voor alle twee, maar goed je begrijpt wat ik bedoel. We maken dagelijks zoveel keuzes, maar waarop baseren we die? Ga je uit van goed of fout, nodig of niet nodig, wat levert de ene keuze boven de andere keuze? Ook als software tester moet je veel keuzes maken, bijvoorbeeld welke tools en methodieken je inzet bij een test of met wat voor opdracht je aan de slag wilt. Sommige keuzes kunnen je leven een andere wending geven. In dit blog ga ik dieper in op het keuzeproces van alledaagse zaken, maar ook als het gaat om het werk als software tester.

Keuzestress

Sommige mensen krijgen stress van al die mogelijkheden die het leven biedt. Als je zoveel keuzes hebt, wat dan te kiezen? In Nederland is haast alles mogelijk en dat maakt dat je nogal wat te kiezen hebt. Of je er wakker van ligt heeft vaak vooral te maken met de impact van je keuze. Want zeg nu zelf, er is een groot verschil of je een keuze maakt tussen een witte of een bruine boterham of dat je besluit bij je huidige werkgever te blijven of te vertrekken. Alles valt of staat met de impact die een keuze heeft op je leven.

Geef het een andere wending door te kiezen

Ik vind het een prachtig gegeven dat je door keuzes te maken iets een hele andere wending kunt geven. Jij zit aan het stuur, zo moet je ernaar kijken. Als de keuze eenmaal is gemaakt, kun je achteraf pas beoordelen of het de juiste is geweest en wat het je heeft gebracht. Ik wil je hierbij vooral meegeven dat je keuzes vooral voor jezelf maakt. Zorg dat je geen spijt hebt omdat je keuzes niet hebt gemaakt en leer van de verkeerde keuzes. Wat kan je immers gebeuren? Een keuze terugdraaien kan niet altijd, maar je kunt wel weer een ander pad kiezen! Het is maar net hoe je omgaat met de consequenties van je eigen keuzes.

Kiezen in het vak software testen

Ook in het vakgebied software testen moet je keuzes maken. Met welke tools en methodieken gaat het scrum team werken? Welke elementen van de software gaan jullie testen en hoe pak je dat aan? Je let hierbij goed op de risico’s en impact die deze keuzes met zich meebrengen. Een collega weet dit altijd mooi te verwoorden: “Als je geen risico hebt, hoef je het ook niet te testen” en “Dat het winnen van de loterij heel veel impact heeft klopt, maar wat is de kans dat je ‘m wint?”. Impact maal kans maakt of je een test uitvoert en wat je dan precies gaat testen. Dat is de keuze die je samen met je team en de opdrachtgever maakt. Waar we ons in het dagelijks leven nog wel eens laten verleiden door een gemakkelijke keuze, de omgeving, media of ons gevoel moeten we bij software testen vooral afgaan op feiten.

Keuzes maken omdat niet álles kan

Ook ikzelf sta aan het begin van het jaar weer voor allerlei dillema’s. We kunnen bij Valori als recruiters van alles willen, maar we kunnen nu eenmaal niet alles doen. Er is een limiet en daarop baseren we de keuzes die we voor 2019 maken. Hierin staan kwaliteit en efficiëntie voorop. Onze keuze is om door te gaan op de weg die we in het verleden insloegen. Nu moeten we alles goed inrichten zodat we echt profijt hebben van de nieuwste tools die on helpen om nog meer tijd te besteden aan de kandidaten die solliciteren bij Valori.

Een carrière bij Valori

Potentiële software testers moeten centraal staan en wij moeten onze processen op hun behoeften en gedrag aanpassen. Daarom wil ik je niet alleen een goed beeld geven van Valori als werkgever, maar ook laten zien welke mogelijkheden we bieden om jouw ambities en carrière richting te geven. Dat doe ik natuurlijk niet alleen, de hele organisatie helpt en denkt mee in dit proces. Toch kan ik nog wel wat hulp gebruiken en maken we daarom óók de keuze om ons team uit te breiden met twee nieuwe collega’s. De vacature staat nog open dus als jij wel toe bent aan een nieuwe carrièrestap, nodig ik je uit om deze vacature en alle andere openstaande mogelijkheden op www.werkenbijvalori.nl te bekijken. Eerst wat meer weten over Werken bij Valori? Download het e-book hieronder.

Je bent natuurlijk altijd welkom om vrijblijvend kennis te komen maken. Kies vooral en hopelijk tot snel!

E-book werken bij Valori