Wanneer kijk jij om je heen voor een nieuwe werkgever?

dinsdag 27 november 2018

Kijk jij vaak om je heen om te zien wat er allemaal ‘te koop is’ in de wereld van software testen? Het lijkt mij goed om scherp te blijven en te weten wat je mogelijkheden zijn. Als je dat niet doet, weet je niet altijd wat je mist. Wie weet kom je erachter dat je helemaal niets mist, dat kan natuurlijk ook! Het is goed om geïnformeerd te blijven en je huidige positie te vergelijken met andere opties. In dit blog geef ik je advies om uit te zoeken of het voor jou tijd is voor een nieuwe werkgever.

Waak voor tunnelvisie

Als je ergens lang werkt, loop je het gevaar om tunnelvisie te ontwikkelen. Door gevoel te houden bij wat er in de markt speelt, blijf je scherp en alert. Iemand zei eens tegen mij: als je weet waarom je weg wil, weet je ook wat ervoor nodig is om te blijven. Dat vind ik een mooie uitspraak en ik denk dat het ook echt zo is.

Ook jij komt vast eens op een punt in je carrière waarop je twijfelt of je het nog wel leuk vindt. Dat is hét moment om dat te toetsen. Zet eens op een rij wat je leuk vind aan je baan en bij je werkgever en wat juist niet. Slaat de balans negatief uit, dan moet je zeker om je heen gaan kijken. Is het een positieve balans? Dan wil ik je toch adviseren om ook eens om je heen te kijken.

Want zeg nu zelf, wat heb je te verliezen? Wat mij betreft kun je hiermee alleen maar meer inzicht mee winnen. Het ergste dat je kan gebeuren is dat je een nieuwe baan vindt. Dat lijkt me alles behalve een ramp! Het is erg interessant om eens in een andere keuken binnen te kijken.

Gebruik je eigen netwerk

In een andere keuken kijken, betekent niet altijd dat je op zoek moet naar een nieuwe werkgever. Zo ervaren veel test consultants die in opdracht bij een klant werken, steeds weer hoe het is om bij een ander bedrijf te werken. Dat vinden zij heel belangrijk en interessant. Ze zien verschillende werkwijze en methodieken, diverse systemen en managementstijlen.

Sommige organisaties zijn heel anders dan zij zich hadden voorgesteld en stellen misschien zelfs teleur, terwijl andere bedrijven verrassend interessant blijken te zijn. Dit ontdek je alleen door om je heen te kijken en ergens anders eens een kop koffie of thee te drinken. Zoek de mensen uit je netwerk op die bij een bedrijf werken of een functie invullen waar je interesse in hebt.

Vraag of je een keertje langs mag komen om de sfeer te proeven of te horen wat diegene nu precies doet. Het zal je verbazen hoe open mensen daarin zijn en hoe welkom je bent. Zeg nu zelf, wat zou jij doen als iemand die je goed kent je hiervoor benadert? Ik sta daar altijd voor open en vertel graag wat ik doe en leuk vind aan het werk dat ik doe.

Bedrijven stellen zich open voor nieuwe collega's

Nieuwe werkgevers ontdekken hoeft niet alleen vanuit jou te komen. Zo organiseren veel bedrijven evenementen om kennis te delen en kennis te maken. Dat is een mooie win-win situatie voor jou als potentiële nieuwe collega. Je kunt de sfeer proeven en steekt er letterlijk en figuurlijk nog iets van op. Bij Valori organiseren we ook regelmatig thema avonden, workshops en diverse festiviteiten waar iedereen van buiten onze organisatie aan deel kan nemen. In onderstaande video zie je daar meer van:

Inhouse dag voor starters

Neem nu de inhousedag op 3 december, die is speciaal voor starters in het testvak. Tijdens deze dag laten we geïnteresseerden door een serious game kennismaken met de werkvelden business analyse, testen en functioneel beheer. Het werken met de agile methodiek komt ook terug. Daarnaast kunnen deelnemers speed daten met onze consultants en kun je al je vragen stellen over het werken bij Valori. Mooi evenement om eens om je heen te kijken…