Marco den Haan: "Met DATPROF kun je alle kanten op"

dinsdag 22 mei 2018

Als testdata management consultant werkt Marco den Haan namens Valori bij diverse opdrachtgevers. DATPROF is zijn specialisatie en die benut hij optimaal in zijn werk, tijdens presentaties én in het Valori TDM Gilde. Zijn agenda is goed gevuld, zoals blijkt uit een willekeurige werkdag.

07.30 uur: Presentatie voorbereiden

“Mijn werkdag begint vandaag thuis, waar ik een presentatie voorbereid die ik later vandaag ga houden. Als testdata management consultant werk ik namens Valori bij diverse opdrachtgevers. Eén van die opdrachtgevers is een verzekeringsbedrijf in Amstelveen, waar ik zojuist een proof of concept heb afgerond. Hierin hebben we de tools van DATPROF geëvalueerd, software gericht op het anonimiseren en subsetten van data in de omgeving van de klant. Tijdens de presentatie zal ik de resultaten van de proof of concept tonen. Ik loop nu de presentatie door en controleer of alle elementen aanwezig zijn. Ik hou wat tijd over en besteed deze aan het beantwoorden van mijn mail.”

9.45 uur: DATPROF evalueren

“Ik arriveer bijtijds in Amstelveen, zodat ik rustig kan controleren of alle apparatuur klaar staat en goed werkt. Bij de presentatie zijn alle mensen aanwezig die meegewerkt hebben aan de proof of concept, denk aan ontwikkelaars, analisten en DBA’s. Ook de privacy officer van de organisatie is erbij en is met name geïnteresseerd in het anonimiseringsonderdeel van het project. Die nadrukkelijke interesse is niet verwonderlijk: we staan aan de vooravond van handhaving van de AVG, de Europese wet op het gebied van dataprivacy. De presentatie verloopt prima, ik vind dit ook erg leuk om te doen. De presentatie vormt de basis van het rapport dat ik een week later oplever. Een paar van de vragen en opmerkingen, die ik bij de presentatie heb beantwoord, zal ik hierin meenemen.”

11.45: TDM-Gilde Valori

“Vanuit Amstelveen rijd ik naar een andere opdrachtgever in Zeist. Onderweg bel ik met een Valori-collega die net als ik deel uitmaakt van het Valori TDM Gilde. Doel van een Gilde is om na te denken over productontwikkeling binnen Valori, meerdere Gildes houden zich hiermee binnen Valori bezig. Ons Gilde heeft het plan om Valori-breed een Awareness sessie rondom TDM te organiseren. Kwaliteitswinst in testdata kan immers foutmarges verkleinen en efficiënter testen mogelijk maken. We bespreken een mogelijke opzet van de sessie, dat wordt een boeiende bijeenkomst.”

13.30 uur: Consultancy inzake anonimisering

“Bij mijn tweede opdrachtgever in Zeist, actief in het pensioenwezen, doe ik een consultancy opdracht. Men heeft hier het implementatietraject van anonimiseringstool DATPROF Privacy achter de rug, de uitdaging is nu om de data in een grote integratie-/testomgeving te anonimiseren. Het is belangrijk dat dit op een consistente manier over het IT-landschap gebeurt, er zijn veel verschillende teams die hier hun testen op uitvoeren. Daarover hebben we straks een projectoverleg gepland. Bij aankomst in Zeist eet ik eerst een boterham achter mijn bureau, ik controleer meteen mijn mail. Ik krijg bericht dat er een bevinding in maskering gedaan is, waarvoor ik overleg met de interne collega die zich hiermee bezighoudt en die, niet geheel toevallig, achter mij zit. Samen bedenken we een oplossing, hij kan ermee aan de slag.”

15.00 uur: Projectoverleg

“Binnen dit project is het zaak dat het beheren van de anonimiseringsoplossing goed in de organisatie geborgd wordt. Dat is één van onze speerpunten, het onderwerp komt ook tijdens dit projectoverleg aan bod. Op een groot whiteboard wordt de projectplanning bijgehouden, we lopen prima op schema. Het leuke van mijn werk is dat het vooral heel veelzijdig is. DATPROF is een tool die zogezegd ‘easy to learn, hard to master’ is. Je kunt er alle kanten mee op en er desgewenst enorm veel diepgang in aanbrengen, afhankelijk van de wensen van een opdrachtgever. Omdat die wensen per klant verschillend zijn – en je dat ook terugziet in de tools die je gebruikt – is elke opdracht anders. Dat maakt mijn werk extra interessant.”

17.05 uur: AVG-Awareness

“Aan het eind van de dag rijd ik naar Zoetermeer, voor een evaluatie van een AVG-Awareness sessie die onlangs in Rotterdam plaatsvond. Deze sessie organiseerde Valori samen met enkele andere partijen voor het hoger management in organisaties en werd goed bezocht. Na afloop vond een aantal interessante gesprekken plaats. Vanavond komen de betrokken organisatiepartijen bijeen, om tijdens een hapje en drankje de daadwerkelijke resultaten te bespreken. De samenwerking stemt in ieder geval positief en biedt kansen voor de toekomst. De wetgeving verandert (voorlopig) niet, maar de technologie wel. Dus wie weet.”

22.00 uur: Thuis

“Voordeel van laat naar huis gaan is dat er nauwelijks sprake is van files. Ik ben om 22.00 uur thuis en zak dan lekker met een drankje onderuit op de bank. Even nagenieten van een geslaagde dag.”

E-book werken bij Valori