Mindfulness in een drukke wereld van het software testen

dinsdag 3 september 2019

Net terug van vakantie en ik voel me relaxt, uitgerust en energiek. Dat wil ik zo lang mogelijk vasthouden maar hoe doe je dat? Ik neem mij voor om met de lunch een wandeling te maken, regelmatig te sporten en niet te veel zaken op één dag te plannen. Maar het lijkt erop dat mijn agenda alweer snel de regie volledig overneemt. Zouden er nog andere opties zijn om een minder gehaast (werkend) leven te leiden? Kan bijvoorbeeld meer gebruik maken van de Mindfulness filosofie helpen? In dit blog schrijf ik daar meer over en hoe dit wellicht toe te passen is in mijn werk, maar ook in het testvak.

Mindfulness workshops in overvloed

Ik start mijn onderzoekje over mindfulness online, maar ik hoef niet lang te zoeken want de aanbiedingen voor yoga retraites en artikelen over mindfulness vliegen me om de oren. Het lijkt echt een ware trend om mee te gaan in de ‘Mindfulness wave’ en ik ben benieuwd wat er nu precies onder Mindfulness wordt verstaan en hoe het mij kan helpen. Als ik kijk naar de omschrijvingen op internet, dan zie ik bijvoorbeeld deze Wikipedia definitie voorbij komen:

“Mindfulness (achtzaamheid) is een uitdrukking die afkomstig is uit het angelsaksisch taalgebruik, waarvan de oorsprong in het boeddhisme ligt.

Het is een gemoedstoestand die getypeerd wordt door de bewustwording van de eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties. Om toe te werken naar Mindfulness doet men onder andere trainingen, meditatie en andere aandachtsoefeningen. “(https://nl.wikipedia.org/wiki/Mindfulness).

Ik kan me voorstellen dat het in het algemeen mooi is als je deze bewustwording ervaart en leert hoe hiermee je voordeel te doen, in persoonlijke sfeer maar ook op de werkvloer. Als ik verder zoek, lees ik dat in trainingen vooral de aandacht gericht is op het leren meer bewust leven en anders om te gaan met stress, gedachten en emoties. En het kan een vorm van meditatie zijn waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment ("Een zachtmoedige relatie aangaan met wat er zich nu aanbiedt"); ook wel de bewuste aandacht.

Lichaam en geest in balans

Ik word steeds enthousiaster en wil dit verder gaan onderzoeken. Ook omdat ik tijdens mijn vakantie met Pilates en yoga in aanraking ben gekomen. Door ademhaling, spierspanning, concentratie en stretchen voelde ik me na deze sessies erg ontspannen en energiek. De kunst is om dit ook zelf te kunnen en vast te houden. Ik zou dit graag verder willen ontwikkelen en leren. Wat ik wel heb gemerkt is dat niet al deze vormen van ontspanning even goed bij mij passen. Zo vind ik bepaalde vormen van yoga iets te zweverig. Ik zoek meer naar een “down to earth” manier om mijn lichaam en geest in balans te krijgen en te houden.

Je staande houden in een snel veranderende wereld

Het blijft zoeken naar een manier om je staande te houden in een wereld die razendsnel verandert, waar veel van je wordt verwacht en gevraagd. Er lijkt minder aandacht te zijn voor elkaar en ik krijg vaak het gevoel dat je van alle trends en ontwikkelingen op de hoogte moet blijven. Natuurlijk zijn er ook tegengeluiden van mensen die hier anders over denken, maar dat blijven vooralsnog geluiden. Ik ben op zoek naar de balans tussen hollen en stilstaan en ben er (nog) niet aan toe om rigoureuze maatregelen te nemen. Daarvoor vind ik mijn leven zoals dat nu is veel te leuk. Ik zoek een beetje naar de tweede versnelling waar alles zo snel gaat.

Stress binnen het testvak

Om mij heen hoor ik dat ook mijn collega’s zoekende zijn naar meer balans, om zo prettig te blijven werken. Ook in het testvak ligt de druk op het steeds sneller opleveren van software. Hier kun jij stress van ondervinden, zeker als je veel op je bordje hebt liggen. In het scrumteam moet de kwaliteit bewaakt worden, en daar is testen een belangrijk onderdeel van. Daarnaast worden testers nog wel eens weggezet als “zeurpieten” en wordt het testen an sich als extra barrière gezien om op tijd je product te kunnen leveren. Dit kan spanning geven, en hoe zorg jij er dan voor dat je toch je rust bewaart en met aandacht je werk kunt blijven doen? Het toepassen van het mindfulness principe kan dan een middel zijn om de balans te bewaken, je niet gek te laten maken en jezelf staande te houden in een soms hectische omgeving.

Mindfulness en software testen

Ik ben op zoek naar ervaringen van anderen en tips. Wat gebruik jij binnen je werk en je leven om de balans en aandacht te bewaren? Is dat misschien ook mindfulness of doe jij iets anders? Ik ga dit verder onderzoeken, onder andere bij mijn collega’s en zal in een volgend blog mijn ervaringen met je delen.

E-book werken bij Valori