Fitheid, bewegen en ook software testen?

dinsdag 23 juli 2019

Al eerder schreef ik over hoe belangrijk bewegen is voor het lichaam en de geest. Bij Valori worden we daarin ook begeleid middels een programma. Steeds meer werkgevers zien in hoe belangrijk het is om je medewerkers te stimuleren om te bewegen en fit te zijn. Zo biedt Valori de mogelijkheid om op kantoor te sporten. Ik denk dat het een goede ontwikkeling is, omdat ik merk dat we steeds vaker en meer zitten. Een fit lijf heeft meestal ook een fitte geest, en die combinatie is nodig om je werk goed te doen. Ook voor jou als software tester!

Begin met kleine stapjes

Je hoeft echt geen wereldrecords te breken of voor een “killerbody” te gaan. Bij mezelf gaat het met ups en downs maar ik merk wel dat als ik te lang niet actief heb bewogen, ik stijf word, me futloos voel en alles met meer moeite lijkt te gaan. Zeker geen fijn gevoel, en het doet me beseffen dat ik de regelmaat van het bewegen weer moet oppakken. Al begin je maar met een wandeling tijdens de lunch. Neem eerst kleine niet te rigoureuze stapjes, want dan is de kans groot dat je het volhoudt. Een patroon verander je niet zomaar dat vraagt tijd en discipline.

Moeite om bewegen op te pakken? Help elkaar!

Als je eenmaal begint met meer bewegen, merk je ook snel effect. Je krijgt meer energie, bent creatiever, je kunt beter met tegenslagen omgaan en die ombuigen en bent effectiever aan het werk. Wat mij helpt is dat we met collega’s samen elkaar proberen te stimuleren en te motiveren. Zo hebben we afgesproken om tijdens de lunch een wandeling te maken. Je merkt dat je dit sneller doet, dan als je alleen op pad moet. Van mijn collega software testers die op opdracht bij een klant aan het werk zijn, hoor ik vaak dezelfde verhalen. Een lunchwandeling, met de fiets naar het werk of het sporten voor tijdens en na het werk, houdt ook hen scherp en fit.

Een fitte geest is belangrijk binnen software testen

Lichamelijke en geestelijke fitheid is denk ik van groot belang binnen het testvak. Als tester ga je gedetailleerd te werk, maar moet je ook het gehele plaatje goed overzien. Dat vraagt veel van je analytische capaciteit. Belangrijk voor een scherp inzicht is dat je helder nadenkt en dat lukt beter als je ook gezond leeft. Denk hierbij aan genoeg slaap, voldoende bewegen en de juiste voeding met voldoende vitaminen en mineralen. Ik vergelijk het met topsporters; die doen alles om zowel geestelijk als lichamelijk in topvorm te zijn. En zeg nou zelf, testen lijkt soms net topsport. Naast het inhoudelijke technische aspect heb je binnen het vak ook te maken met het sensitief omgaan met de verschillende belanghebbende binnen het software ontwikkeltraject. Dit maakt dat je moet schakelen en je inleven in de belangen van anderen. Dat vraagt veel van iemands capaciteiten. Je moet scherp, wendbaar zijn en vooruit kijken. In elk traject moet je de juiste strategie bepalen en verwacht de klant vaak topprestaties van jou. Jij wordt tenslotte om je expertise ingehuurd.

Software testen; topsport of niet?

Wat vind jij als software tester? Is het topsport of overdrijf ik? Wat mij betreft moet je het vak niet onderschatten. De wereld van softwaretesten blijft in beweging; andere technieken en methodes volgen elkaar in rap tempo op, naast nieuwe technische systemen en ontwikkeltalen. Dan nog maar niet te spreken over het steeds groter wordende afhankelijkheid van deze systemen binnen bedrijven en organisaties. Ik vind het nogal wat! Maar gelukkig sta je er bij Valori niet alleen voor en zorgen we, onder andere met aandacht voor beweging, voor een fijne werkomgeving.

Wil je meer weten over werken bij Valori en wat Valorianen vinden van hun werk? Download dan ons e-book werken bij Valori.

E-book werken bij Valori