Onze deelname aan het Testnet Najaarsevenement 2019: een retrospective

dinsdag 17 september 2019

Afgelopen woensdag 11 september vond het Najaarsevenement van Testnet plaats. In mijn vorige blog schreef ik al over onze voorbereidingen. Deze keer wil ik jullie laten zien hoe die voorbereidingen hebben geresulteerd in een mooie deelname aan dit event en een dag waar we tevreden op terug kijken. In dit blog dus een soort ‘retrospective’ van het Testnet Najaarsevenement 2019.

Meet & Greet

Zoals ik al schreef in mijn vorige blog speelt er binnen onze organisatie al jaren de discussie dat op Testnet events vaak dezelfde mensen met elkaar netwerken. Wij hebben toen het plan opgevat om nieuwe vakgenoten naar het event te laten komen door hen persoonlijk uit te nodigen en met hen een meet & greet te organiseren. Zo gezegd zo gedaan! Het resultaat: zes deelnemers hebben zich aangemeld. Leuk om kennis met hen te maken en hen in aanraking te brengen met Testnet. Zoals het een echt ‘scrum team’ betaamt gaan we deze meet & greet nog evalueren in onze retrospective, maar ik kan nu al zeggen dat dit een positief punt is.

Workshop en presentatie

In mijn vorige blog vertelde ik ook over de mogelijkheden die je als tester hebt om tijdens dit event jouw visie te presenteren. Deze keer was het thema “over testen gesproken”, wat breed kon worden geïnterpreteerd. Mijn collega Egbert Bouman verzorgde samen met collega’s Robbin Wijdenes, Mark van Huet en Clinton Wong een presentatie over Testautomatisering voor “niet technische” mensen. Er was grote belangstelling voor dit onderwerp. Van de 70 aanmelders moesten we er 20 teleurstellen want er was maar ruimte voor 50 deelnemers. Jammer dat niet iedereen mee kon doen maar gelukkig konden zij alsnog terecht bij één van de andere sessies. Een idee voor de volgende keer is dat we deze mensen uitnodigen voor een vervolgsessie over dit onderwerp bij ons op kantoor. Toevallig organiseren we op dinsdag 15 oktober aanstaande een testautomatiseringsevent bij ons op kantoor in Utrecht. Dus mocht jij dit lezen en één van de testers zijn die niet bij deze sessie op het Testnet event kon zijn, dan ben je altijd welkom bij dit event. Uiteraard zijn ook alle andere geïnteresseerden in dit onderwerp van harte welkom! Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Stand op de informatiemarkt

We stonden natuurlijk ook met een stand op de informatiemarkt. Op deze stand konden de aanwezigen zichzelf testen met verschillende puzzels en testjes. Dat hoef je een tester natuurlijk niet twee keer te vertellen! Doorgaans houden zij van puzzelen en de Pangram zorgde bij menigeen voor hoofdbrekers. Tijdens de pauzes heb ik weer veel bekenden uit de testwereld gesproken. Leuk om te horen met wat voor opdrachten ze bezig zijn, wat zij allemaal zien gebeuren in ons werkveld en natuurlijk hoe het persoonlijk met ze gaat. Daar krijg ik energie van!

Presentatie F-words

Tijdens de avondsessie gaf mijn collega Egbert Bouman nog een presentatie over F-words

Egbert introduceerde ‘Frequent Full-stack Friendly Feedback for Fast Failing Forward with Fun’ en nog een hele word-cloud met F-woorden die de snelle, ‘continuous’ ontwikkelaanpakken van nu kenmerken. Als belangrijkste en helaas enige Nederlandse F-woord noemde hij Fatsoen; want testers moeten Fact-based & Fierce, maar ook Fair & Friendly optreden. Na een paar inleidende slides koos de zaal de F-words waar ze meer van wilden weten. F-word Free betekende in dit geval bijna helemaal zonder PowerPoint en dat gaf een mooie interactieve dynamiek.

Egbert benadrukte de consequenties voor het testproces en hoe we als testers de feedbackloop kunnen optimaliseren: niet meer achteraf onafhankelijk zijn, maar volop participeren. Er kwamen veel paradoxen, doordenkers en handvatten voorbij waar up-to-date testers anno 2019 hun voordeel mee kunnen doen. Egbert sloot af met de f van Fragility en een relativering van de snelheid die ook in hijgerigheid kan ontaarden. Er wordt veel van het Scrum team verwacht. Dan is het van belang dat ‘de introverte genieën’ onder ons ook tot hun recht komen en dat je ervoor zorgt dat niet alleen de extroverten kunnen excelleren. Agile moet, mits Fragile mag! En met deze mooie woorden sloot hij zijn presentatie af.

Afsluiting van een geslaagd event

Om 21:00 was de afsluitende borrel. Al met al kijk ik terug op een geslaagd Testnet Najaarsevent. Ik ben benieuwd of jij bij het Testnet event bent geweest en wat jouw beleving ervan was. Meer weten over werken bij Valori? Download dan ons e-book.

E-book werken bij Valori