Scaling Agile: zoveel frameworks, zoveel meningen

dinsdag 26 september 2017

In mijn vorige blog schreef ik over het organiseren van evenementen en in het bijzonder de thema-avond Scaling Agile. Ik benoemde bijvoorbeeld wat er allemaal voor nodig is om dit soort evenementen tot een succes te maken. In deze blog neem ik je mee hoe de Scaling Agile thema-avond is verlopen en wat het de deelnemers heeft opgeleverd.

Puntjes op de i

Scaling Agile is een actueel onderwerp, daarom besloot de vakgroep Agile van Valori rondom dit thema een kennis sessie voor medewerkers te organiseren. Maar dat wilden we wel goed doen. Naast dynamiek en sfeer tijdens het evenement, zijn kwaliteit en inhoud voor ons speerpunten, daarom hebben we de tijd genomen voor de voorbereiding. Een dertigtal collega’s had zich aangemeld dus alles klaarzetten nam best wat tijd in beslag. Terwijl ik me met de positionering van statafels en het tellen van koffiekopjes bezighield, kwamen er nog allerlei mails binnen. Mijn medeorganisatoren en de sprekers zetten blijkbaar ook nog de laatste puntjes op de i.

Goede start

Ondanks de weersomstandigheden (Code Geel gold volgens het KNMI), kwamen om 17:15 uur de eerste collega’s binnendruppelen. De cateraar bleek vertraging te hebben vanwege een ongeluk vlakbij Nieuwegein. Dat is nu typisch iets dat altijd wel gebeurt bij de organisatie van een evenement. Onverwachte zaken die ervoor zorgen dat niet alles volgens planning verloopt. Gelukkig stond de cateraar om 17:30 uur alsnog op de stoep en konden we het buffet klaarzetten. Inmiddels was het een gezellige drukte met gearriveerde collega’s. Iets later dan gepland konden we dan toch starten.

Mindmap Scaling Agile

Tijdens de kop koffie na het eten, begonnen we met het serieuze gedeelte van de avond. Dat begon bij het maken van een mindmap. Waar moet je allemaal rekening mee houden bij Scaling Agile en welke risico’s zijn er? Vervolgens hebben drie collega’s ieder een specifiek framework besproken en gepresenteerd met voorbeelden uit hun praktijkervaring. Dat ging vooral over de meest voorkomende framewoks Nexus, Less en Safe. Uiteraard hebben we daarna toegelicht dat er meerdere frameworks zijn en hierover aanvullende documentatie verstrekt. Een van de deelnemers was tevreden over dit onderdeel van de avond. Op het evaluatieformulier schreef een van de deelnemers over dit onderdeel: “Goede introductie van de theorieën”

Kennis testen

Om nog even de kennis te toetsen speelden we met alle deelnemers een quiz via de app Kahoot. Iedereen deed fanatiek mee. Quizzen zijn altijd een leuk element tijdens een event. Iedereen wordt op een speelse manier betrokken en het wedstrijdelement zorgt voor een levendige en dynamische sfeer. Tegelijkertijd helpt het om de kennis die je in de presentaties hebt gegeven nog even te herhalen, zodat de deelnemers het beter onthouden. Zo’n quiz biedt een mooie combinatie van interactief bezig zijn en kennis opdoen. Hier was een van de deelnemers het mee eens, hij liet weten: “Er was veel kennis bij de sprekers en onderling werd er nog kennis aangevuld”.

Testcase: welk framework adviseer je?

Als afsluiter kregen groepjes deelnemers een testcase voorgelegd. Deze teams moesten beslissen welk framework ze zouden adviseren aan de beschreven organisatie. En waarom kies je specifiek dat framework en andere frameworks niet? Dat bleek nog best een lastige opgave. Binnen de teams ontstond veel discussie, omdat in de praktijk blijkt dat er niet altijd één framework is dat de volledige oplossing biedt.

Conclusie: frameworks combineren

Overall waren alle teams het er over eens dat één framework meestal niet genoeg is om het probleem van de organisatie op te lossen. Tijdens de afsluitende borrel werd nog gezellig nagepraat over de opgedane inzichten, waarna iedereen met een positief gevoel en nieuwe kennis naar huis ging. Ook wij als organisatie, want uit de ingevulde evaluatieformulieren ontvingen we complimenten voor deze thema-avond maar ook waardevolle feedback. Die punten nemen we zeker mee naar de volgende meeting die we gaan organiseren voor onze klanten en andere geïnteresseerden in Scaling Agile.

Deelnemen aan een thema-avond?

Wil je een keer aansluiten bij een van onze thema-avonden dan ben je van harte welkom. Laat het mij weten in een reactie en je krijgt een uitnodiging.