Software Tester ben je ook zo toe aan vakantie?

dinsdag 6 augustus 2019

De vakantieperiode is weer in zicht. Ik kijk er naar uit, jij ook? Het is lekker rustig op de weg en op kantoor gaat alles een versnelling lager, heerlijk! Waar ik vooral naar uitkijk is de drie weken die ik straks weg ben. Er echt even helemaal tussenuit. Ben jij daar ook zo aan toe? Als software tester kan het soms lastig zijn de balans te vinden, maar er zijn methoden én mensen om je daarbij te helpen.

Hollen en stilstaan

Bij recruitment is het vaak hollen en stilstaan maar de laatste tijd was het vooral hollen. Om alles af te krijgen en collega’s zo veel mogelijk te ontlasten, heb ik het nu drukker dan ooit. Dat is vast herkenbaar voor je. Soms vraag ik me af of ik daar wel goed aan doe, want je gaat eigenlijk extra vermoeid met vakantie. Elk jaar neem ik me weer voor om het anders aan te pakken, maar elk jaar is het weer buffelen om alles af te ronden. Ik weet dat ik dit over mezelf afroep maar het is me nog niet gelukt om het anders te doen. Nu laat ik het ook niet zo ver komen dat ik uitgeblust raak, want dan loop je het risico op een burn out. Toch ervaar ik de druk vanuit de organisatie en vooral de druk die ik mezelf opleg om alles goed te doen. Het blijft balanceren.

Balans

Om me heen hoor ik dezelfde geluiden. Ik hoor steeds vaker dat mensen zoveel van zichzelf vergen dat ze ziek worden. Dat lijkt me toch niet de bedoeling, want daar is helemaal niemand bij gebaat. Ook mijn collega’s in het testvak hebben met veel druk te maken. Het project moet klaar, de live datum moet worden gehaald. En ondanks de methodiek scrum waarin je items oplevert in sprints, voelen de teams de druk om alles af te krijgen in zo’n sprint. Daarnaast wordt er van jou als ingehuurde testconsultant vaak nog net iets meer verwacht dan van de interne medewerker. Jouw expertise wordt tenslotte ingekocht. Hoe bewaak je de grens en houd je zaken in balans?

Wandelen, lijstjes en verwachtingen

Zelf ga ik als ik op kantoor werk altijd tussen de middag een wandeling maken. Even naar buiten, letterlijk frisse lucht inademen en wat bewegen. Het voelt goed om even uit de werksituatie te zijn. Daarnaast bewaak ik het evenwicht tussen werk en privé goed. Ik werk bijvoorbeeld bewust parttime. Verder maak ik to do lijstjes die me rust in mijn hoofd geven, want ik kan lang niet alles onthouden. Ik kan ook niet meer zonder mijn agenda, daar staat alles in wat er moet gebeuren zowel op werkgebied als privé. Belangrijkste is dat ik zoveel mogelijk de verwachtingen richting mijn collega’s helder houd en het op tijd aangeef als iets me echt niet lukt.

Hoge verwachtingen

Toch blijft het lastig. Er wordt veel van je verwacht en tegenwoordig lijkt het wel of we alles moeten kunnen. Zie bijvoorbeeld de trend binnen het testvak met betrekking tot de T-shape en Pi- shape testers. Wij spreken zelf over de full stack tester. Hoe reëel is dit beeld van software testers? Het is toch onmogelijk om overal goed in te zijn? We zijn nu eenmaal geen superhelden.

Stevig in je schoenen staan

Om met deze druk en verwachtingen om te kunnen gaan, moet je stevig in je schoenen staan. Daarom is het zo belangrijk dat je goede begeleiding krijgt binnen je organisatie. Wij werken daarom veel met coaches. Dit bestaat naast de begeleiding van je HRM manager. Ook geven we je opleidingen waarin we de nadruk leggen op je persoonlijke skills en hoe je die gaat inzetten. Er is ons veel aan gelegen dat je goed in je vel zit. We houden vinger aan de pols tijdens de opdrachtbegeleiding en de kwartaalbesprekingen.

Jij bepaalt zelf

Toch blijf jij zelf nog altijd degene aan het stuur en kun jij het beste bepalen of het goed gaat. Alleen jij kunt op de rem trappen. Vrije tijd en vakantie zijn essentieel, lekker alles loslaten, om daarna weer met veel plezier en energie aan de slag te gaan.

Hoe zorg jij dat je de balans bewaakt in je werk?

Software Tester ben je ook zo toe aan vakantie?